Det innovative skovlandbrug
Skovlandbrug er en af indsatserne hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Vi går nemlig forrest, når det gælder Innovation og grøn udvikling, og vi arbejder for at udbrede økologien og dens metoder til gavn for hele landbrugssektoren. Vi er sat i verden for at styrke udviklingen af det økologiske landbrug og dermed være kraftcenteret for fremtidens bæredygtige landbrug til gavn for hele samfundet. Vi udvikler økologien som en del af løsningen på aktuelle udfordringer inden for klima og biodiversitet, så fremtidens generationer også har en sund jord at leve på og af – ud fra et cirkulært natursyn, hvor landbrug og natur spiller sammen og er i balance.
I en tid med klimaforandringer er det mere aktuelt end nogensinde at arbejde med skovlandbrug, fordi træer i landbruget er med til at binde kulstof og dermed reducere udledningen af drivhusgasser. Samtidig bidrager træer til skygge på marken for husdyr, og træernes rødder kan tilbageholde vand og sikre en bedre udnyttelse af vand og
næringsstoffer i jorden. Med tiltagende klimaforandringer og fremtidens mere ekstreme vejr er træernes egenskaber vigtige medspillere for at sikre en frugtbar jord. Desuden er træerne med til at understøtte en større biodiversitet i og omkring
markerne.
Skovlandbrug er i fremgang, og for nyligt er dyrkningsformen også blevet en del af den fælles landbrugspolitik i EU i kraft af CAP-reformen, som giver de første muligheder for at tænke natur og skov i sammenhæng med landbrug.
Læs her om skovlandbrug, bl.a. resultater fra arbejdet i projektet Skovlandbrug - et bæredygtigt landbrugssystem for planteavl og mælkeproduktion (ROBUST)
Læs faktaark: Regler for tilskud til skovlandbrug i 2023 (PDF, 2 sider)
Læs faktaark: Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder (PDF, 4 sider)

Regler for tilskud til skovlandbrug i 2023
CAP-reformen åbner for nye muligheder for skovlandbrug, men det er begrænset til rækkesystemer med frugt-, nødde- og bærbuske og træer.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

Skovlandbrug - litteratur review
Kort introduktion til viden om effekter af skovlandbrug, samt links til publikationer.
Dyrkningssystemer
Skovlandbrug
Biodiversitet

Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret i 2020 er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere.
Produktionsregler
Planteavl
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale

Plantning af træer, hvordan og hvorfor?
Det kan virke simpelt at plante et træ, men når du skal anlægge et skovlandbrug, er der flere vigtige forhold at tage hensyn til.
Skovlandbrug

Sådan måler vi effekterne i skovlandbrug
Ph.d.-stipendiat Lisa Mølgaard Lehmann kvantificerer afgrødeudbytte, nitrogenudvaskning og kulstoflagring i skovlandbrugssystemer.
Skovlandbrug

Valnødder på Fyn
Lars Olesen købte Hesle Nygaard i 1991, og ved en rundtur blev han præsenteret for et stort gammelt valnøddetræ i haven. Dét valnøddetræ skulle vise sig at blive startskuddet til en plantage med 2000 træer.
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale

Liv og glade insekter på Nyborggaard
På en mark tæt ved Vildbjerg står smukke nyplantede træer og buske i lange brede rækker med god plads til at stække sig. De er en del af skovlandbruget på det økologiske planteavlsbrug Nyborggaard, hvis hovedproduktion er protein og olie af bl.a. hør og hamp.
Skovlandbrug
Frugt og bær
Oliefrø

Ellinglund: Et harmonisk landbrug med træer
På Ellinglund er der etableret skovlandbrug, som skal bidrage positivt til bedriftens kulstofbinding, jordfrugtbarhed, dyrevelfærd og biodiversitet.
Skovlandbrug
Frugt og bær

Forum Østergaard: Paradis for insekter og smådyr
På Forum Østergaard er der etableret skovlandbrug for at skabe biodiversitet og plads til bestøvere hele året, øge kulstofbindingen og producere fødevarer til human ernæring og til vilde dyr.
Skovlandbrug
Frugt og bær

Skovlandbrug i Danmark
Herunder kan du se placering og kort beskrivelse af nogle af de skovlandbrugssystemer, der findes i Danmark.
Læs mere om Skovlandbrug i Danmark