Udgivet 13.06.2023

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Podcast - Skovlandbrug med grise

Podcasten giver bud på, hvordan træer i økologiske grisefolde kan gavne biodiversiteten, klimaet, miljøet og landmandens økonomi.

Smågrise under træer i grisefolden
Foto: Marianne Hestbjerg - Hestbjerg Økologi

Podcasten er optaget hos Hestbjerg Økologi

Podcasten Skovlandbrug med grise er produceret for at inspirere og klæde flere udendørs griseproducenter på til at etablere træer i foldene. 

Træer i grisefolden giver mere liv

Første afsnit af podcasten tager dig med ud under trækronerne hos den økologiske griseproducent Bertel Hestbjerg i Vestjylland. Han har ikke blot plantet bælter af popler ude i markerne, men eksperimenterer i kommende grisefolde også med at blande poplerne med andre træarter som aronia, hassel, mirabelle og skovæble.

- Når landmanden arbejder med at plante træer på markfladen som en del af grisenes folde – og tilmed arbejder med et miks af træarter – gavner det ”stensikkert” det vilde liv, forklarer biodiversitetsforsker Jørgen Axelsen fra Aarhus Universitet. Han forklarer også, at skovlandbrug oven i hatten kan få landmandens økonomi til at blomstre.

Afsnit 1: Skovlandbrug med grise – giver mere liv

Dyrevelfærden øges med træer i grisefolden

Træer i grisefolden giver både læ for vinden og skygge for sommersolen og meget andet, der øger dyrevelfærden for grisene.

Bertel Hestbjerg har i mere end 10 år har arbejdet med at plante bælter af popler som en del af foldene hos de økologiske grise. Det har han gjort for at give grisene et liv, der passer mere naturligt til dem -nemlig et liv i skoven.

I andet afsnit af podcasten kan du ikke blot lytte til Bertel Hestbjergs erfaringer, du får også ny viden fra fagfolk om, hvad træerne gør for grisene. Hør også om de udfordringer, der opstår, når søerne gnubber sig lige voldsomt nok op ad træstammerne – eller når smågrisene bliver væk.

Afsnit 2: Skovlandbrug med grise – giver glade dyr

Skovlandbrug mindsker et miljøproblem

Sugeceller i jorden under de 16 forsøgsfolde er ved at måle på, om trærødder kan være med til at løse en udfordring for udendørsproducenter af grise. Kan rødderne optage nogle af de næringsstoffer fra dyreproduktionen, der ellers risikerer at blive udvasket? Det er ved at blive undersøgt hos Bertel Hestbjerg i Vestjylland 

Lyt med i 3. afsnit af podcasten, mens søer og smågrise leger under de susende trækroner – og spids gerne ører, når Bertel Hestbjerg fortæller om et tiltag i nogle af forsøgsfoldene, der måske kan begrænse den udvaskning, der opstår på grund af grisenes rodende tryner. Måske, måske ikke, kan noget så simpelt som træflis være en vej til, at man som økologisk producent kan pille ringen ud af trynerne.

Afsnit 3: Skovlandbrug med grise – mindsker et miljøproblem

Følg podcastserien ØKO-LYD, hvis du gerne vil høre flere podcast om økologisk landbrug 

Podcastserien ØKO-LYD

Læs mere om træer i grisefolde

Tips til beplantning i grisefolde