Udgivet 10.01.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Råmælk og overgangsmælk er vigtig for kalvens sundhed

Sådan sikrer du, at dine økologiske kalve får tilstrækkeligt råmælk af høj kvalitet.

I naturen får kalven råmælk og overgangsmælk de første 3-4 levedøgn. Det sikrer immunstoffer og har desuden at lokal, beskyttende effekt i tarmen. 

Kalven skal have alle immunstoffer gennem råmælken

Jo tidligere og jo mere højkvalitets råmælk kalven får at drikke første gang, jo bedre. Koen opmuntrer kalven til at rejse sig og patte ved at slikke den og kalde eller brumme lavmælt. På den måde lærer kalven og koen samtidig at genkende hinanden på lyden.

Kalven kan patte moderkoens råmælk og overgangsmælk direkte fra yveret i de første dage, hvis kvaliteten er tjekket og god. Det sikrer, at kalven får flere hyppige og mindre måltider af mælk med den rette temperatur. Samtidig indtager den mælken ved en sutte-synke-bevægelse, som er anatomisk og fysiologisk naturlig for kalven, og adfærden stimulerer udskillelse af oxytocin hos koen og derved mælkeproduktionen.

Opmærksomhedspunkter i forhold til råmælk:

  • Vær sikker på, at kalven patter og faktisk får mælk
    • Det er ikke nok at se, at den har fundet yveret
  • Tjek kvaliteten af råmælken
  • Suppler med råmælk i sutteflaske, hvis du er i tvivl!
  • Har kalven svært ved at patte, så hjælp den, mens den endnu har energi til det
    • Store kalve eller kalve til køer med lavthængende yver skal nogle gange hjælpes ned på knæ for at få den rette vinkel
  • I fællesbokse, skal du sørge for, at kalven får råmælk fra sin egen mor
    • Sørg for, at der ikke er andre kalve, der kan stjæle råmælken
    • Sørg for, at den nyfødte kalv ikke kommer til at drikke hos en anden ko

Læs mere om økologiske kalve i mælkeperioden