Udgivet 10.01.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Når kalven er med koen på græs

Ko-kalv-opstaldning kan med fordel afprøves om sommeren.

Fordelene ved at afprøve ko med kalv systemer om sommeren er bl.a., at vejret for det meste er godt, og der er masser af plads og græs ude til dyrene. Har du sæsonkælvning, sker det oftest om foråret, og kalvene kan derfor komme med på græs, når risikoen for nattefrost er ovre.

Hyppige foldskifter kan være en udfordring, når kalvene er med, fordi det kræver at flere folde er hegnet med kalve-sikkert hegn. Derfor findes der forskellige modeller alt efter, om det er køer med egne kalve eller ammetanter på græs. 

Et kalveskjul i en hytte eller et afgrænset område af marken, har flere fordele.

Fordele ved kalveskjul med foder tildeling:

  • Mulighed for, at du kan tildele supplerende kraftfoder til kalvene
  • Kalvene vænner sig til kontakt med mennesker
  • Mulighed for at fange og tilse en syg kalv

Fordele og ulemper ved at have kalvene med på græs

Kalvens læring vejer tungt blandt argumenterne for at lade de små kalve følge med køerne på græs. Den lærer af koen at æde græs, at færdes i en flok, at blive drevet og den lærer om f.eks. hegn. Hertil kommer, at plads og frisk luft giver bevægelse, leg og socialt liv samt mindsker smittepresset. 

Beskyttelse over for sygdomme, vind og vejr er et af argumenterne for at lade kalvene blive indenfor. Afstand fra stald til mark er ikke et stort problem for kalvene, men hegning tager tid. Kalve kan komme ud under hegn på meget sindrige måder, og du skal sikre sig, at eventyr uden for hegnet ikke er forbundet med risiko, f.eks. pga. nærtliggende veje.

Opmærksomhedspunkter, når kalvene er på græs sammen med køerne:

  • Læ og ly, som giver de små kalve tilstrækkelig beskyttelse mod blæst og regn. Kalve er langt mere kuldefølsomme end køer, selvom de kan ligge i ly af deres mor
  • Skygge til både køer og kalve
  • Drikkevand til både køer og kalve
  • Hegnene er sikre, så kalvene ikke kan bryde ud til veje og andre risikable områder
  • Drivgangene er sikre at færdes på

Læs mere om kalve på græs og ko-kalv-opstaldning