Udgivet 24.04.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare.
Af Linda Michelle Handrup
Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd skal vi spise mere plantebaseret ved blandt andet at indtage 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. I et nyt projekt vil en bred gruppe af aktører se på lupin for at få den mere frem i lyset som en af de sunde, danske, økologiske bælgfrugter, der både egner sig til at blive spist og dyrket i Danmark.
Lupin har et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Udfordring med alkaloider i lupin
En udfordring med lupin er indholdet af alkaloider, som er et bittert giftstof i frøene, der kan påvirke centralnervesystemet og give akut forgiftning. For at anvende lupiner sikkert som fødevare skal der derfor styr på alkaloidindholdet enten i form af et lavt indhold i den høstede afgrøde eller ved en efterbehandling.
- Derfor vil vi have fokus på hele værdikæden i arbejdet med lupiner, så vi finder de rette sorter der både kan dyrkes og kan anvendes direkte eller forarbejdes så de bliver egnet til fødevare, fortæller chefkonsulent Inger Bertelsen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der leder projektet.
- Vi har også brug for en mere nuanceret forståelse af lupin som fødevare, fordi mange tror, at alle lupiner er giftige. Det er de ikke, men vi skal have respekt for alkaloiderne, og vi kan ikke bare gå ud og høste vores havelupiner, forklarer Inger Bertelsen.
Stort potentiale som fødevare
I projektet deltager både Københavns Universitet, Nordic Seed A/S, Grønning & Kjærgaard og Innovationscenter for Økologisk Landbrug for at sikre en sammenhængende indsats fra sortsvalg til det færdige måltid. Målet er at øge kendskabet til lupiner, så de trygt kan anvendes i køkkenet.
Tilbagemeldinger fra køkkener, der tidligere har testet lupiner, er, at de har et spændende potentiale. På grund af sit høje fedtindhold og lave indhold af stivelse har lupin en mere cremet og mindre melet konsistens end for eksempel ærter, og det er med til at gøre den interessant i de professionelle køkkener. Der er to kokke med i det nystartede projekt netop for at afprøve, hvordan lupiner skal behandles og tilberedes. Det kommer der også en række opskrifter ud af, som andre kan få glæde af.
- Jeg glæder mig rigtigt meget til at være en del af arbejdet med lupiner. Dem jeg har smagt indtil nu, er helt fantastiske, fortæller kok Inger Kjærgaard Jespersen, der deltager i projektet sammen med sin kollega Rikke Grønning.
I Tyskland er man længere fremme med at anvende lupin som fødevare, hvor bælgfrugten blandt andet anvendes til pasta og kaffe.
Sorter egnede til danske forhold og som fødevare
Lupiner dyrkes næsten kun økologisk i Danmark (94 % i 2023). Lupin bidrager positivt til den nødvendige diversitet i de økologiske sædskifter med høj andel af bælgsæd, hvor den er et godt supplement til de øvrige bælgfrugter.
Nordic Seed arbejder bl.a. med at udvikle og forædle sorter til fødevarer for at sikre, at der er udsæd tilgængelig for danske landmænd. Deres rolle i projektet er at vurdere de bedst egnede sorter af smalbladet lupin.
De vil afprøve 20 sorter, der har højt udbytte og et passende modningstidspunkt, så de egner sig til dyrkning til konsum under danske og økologiske forhold, og de vil identificere de sorter, som har lavt alkaloidindhold og samtidig har god spisekvalitet.
Københavns Universitet vil se på lupinernes ernæringsmæssige indhold og bl.a. vurdere deres proteinkvalitet og fordøjelighed – og ikke mindst indholdet af alkaloider og allergener. Her bliver det afgørende at identificere lupiner med lavt og stabilt alkaloidindhold og formidle viden om forarbejdning og tilberedelse, så der kan sikres en tryghed ved at anvende dem som fødevare og håndtere udfordringerne.
Projektet ”Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen” kører de næste tre år og er støttet af Fonden for plantebaserede fødevarer.
Måske er du også interesseret i
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt