Udgivet 01.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Havre er velegnet til foderrationer til økologiske malkekøer
Havre kan indgå på lige fod med andre kornarter i rationer til højtydende malkekøer. Afskalning af havren øger energiværdien og kan gøre havre endnu mere attraktiv i den økologiske ration.
Af Irene Fisker
Dyrkning af havre passer godt ind i økologiske sædskifter og mange danske økologiske besætninger fodrer allerede med havre. Havre bidrager med fedt, energi og protein. Til sammenligning fodrer konventionelle besætninger stort set ikke med havre, men foretrækker byg og hvede.
Havre på højde med øvrige kornarter mht. foderoptagelse og mælkeydelse
Indholdet af tungt fordøjelige kulhydrater i skaldelene er højere i havre, end i andre kornarter, og derfor indeholder havre mindre energi pr. kg tørstof end de øvrige kornarter. Til gengæld indeholder havre flere fedtsyrer. Stivelsen i havre er hurtigt nedbrydelig i vommen sammenlignet med byg og rug, mens stivelsen i hvede er endnu hurtigere nedbrudt. Derfor skal høje mængder havre vurderes i forhold til vombelastning og risiko for sur vom.
Foderoptagelsen og mælkeydelsen er fuldt på højde med andre kornarter, når der fodres med havre i forsøg. Det gælder også, når havre fodres i store mængder – f.eks. 8 kg tørstof. I nogle tilfælde var fedtprocenten lavere med havre, men inden for danske normer er der ingen begrænsninger i fodring med havre. I de økologiske besætninger anvendes typisk 1-3 kg havre.pr. ko pr. dag.
Køer kan godt lide havre
Smagbarheden af havre er høj for kvæg, og blandinger med havre kan f.eks. øge trafikken i systemer med malkerobotter.
Havre er en god fedtkilde til kvæg
Almindelige havresorter indeholder 5-6% råfedt, mens de øvrige kornsorter ligger på 2-3%. Ombytning af 3 kg byg med 3 kg havre vil øge indholdet af fedtsyrer i rationen med ca. 4 g pr. kg tørstof. Desuden er indholdet af umættede fedtsyrer højt i havre. Fodring med havre kan derfor øge mælkens indhold af umættede fedtsyrer – og det er et plus i forhold til den humane ernæring.
Der findes forædlede havresorter med ekstra højt fedtindhold. Sorterne Fatima og Energi indeholdt henholdsvis 10,8 og 8,5% råfedt i Landsforsøgene 2016, men havde et relativt lavt udbytte pr. hektar. De ekstra fedtrige sorter anvendes primært til humant brug, f.eks. havredrik.
Afskallet havre er en ’energibombe’
Skallerne sænker energikoncentrationen i havre. Ved at dyrke nøgen havre eller ved at afskalle havren fås et foder, som minder mere om byg, dog med et højere fedtindhold (tabel 1). Det bliver derfor muligt at øge energioptagelsen med en mindre mængde foder.
Tabel 1. Forventet energi- og næringsstofindhold (g/kg ts) i havre (sorten Dominik) ved forskellige afskalningsgrader, samt i nøgen havre, sammenlignet med byg.
Byg | Havre | Delvist afskallet havre (13% afskallet) | Helt afskallet Havre (23% afskallet) | Nøgen havre | |
Protein | 106 | 109 | 126 | 141 | 123 |
Fedtsyrer | 28 | 67 | 79 | 89 | 76 |
NDF | 180 | 340 | 255 | 182 | 123 |
Havre skal valses for at sikre fuld udnyttelse
Havre skal valses eller formales for at sikre fuld udnyttelse og undgå stivelse i gødningen. En undtagelse er opfodring til småkalve, hvor der er gode resultater ved fodring med hel havre i kalvestarter-blandinger.
Dyk ned i flere detaljer
En litteraturgennemgang fra 2015 satte fokus på fodring med havre. Se litteraturgennemgangen her:
Stort potentiale i havre som tilskudsfoder til økologiske malkekøer (pdf-fil, 7 sider)