Udgivet 29.04.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Artsrige græsblandinger har mange fordele på den økologiske kvægbedrift
Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter.
Af Linda Rosager Duve
Græsmarksblandinger med en stor diversitet kan potentielt bl.a.:
- Øge jordfrugtbarheden
- Øge kulstoflagringen i jorden
- Sikre et stabilt udbytte
Effekten afhænger dog bl.a. af sammensætningen af blandingerne. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke urter du som landmand bruger i dine græsblandinger, og derfor er Innovationscenter for Økologisk Landbrug sammen med Aarhus Universitet i gang med at teste 5 forskellige græsblandinger, så du i fremtiden får lettere ved at vælge en blanding, der passer til din bedrift.
Blandingerne afprøves på 4 øko-bedrifter
Målet er at finde frem til nogle græsblandinger, der bevarer artsrigdommen gennem flere sæsoner, samtidig med at udbytteniveauet og foderkvaliteten af blandingen lever op til behovet på en malkekvægsbedrift. Foderkvaliteten skal derfor være i top, og blandingerne skal bestå af nogle arter, som køerne samtidig har lyst til at æde.
De 5 blandinger etableres i 3 meter brede bælter i græsmarker med forskellig anvendelse, og der måles på effekter i marken og malkekøernes smagspræference for blandingerne.
Rudholm Økologi har fokus på sundhed
En af de mælkeproducenter, der har valgt at stille op til afprøvningen, er Esben Møller Xu, Rudholm. På Rudholm er de vant til at bruge urter i deres græsblandinger. På det seneste har de brugt cikorie og kommen, fordi de tror på, at en større diversitet i græsblandingerne har en positiv effekt på køernes sundhed.
For en del år siden var de med i en anden afprøvning, hvor køerne fik en græsblanding med et stort indhold af kommen, og mens køerne fik den blanding, var celletallet i mælken meget lavt.
- Det var en øjenåbner for mig, hvor stor en effekt foderet kan have på sundheden. Derfor går vi meget op i at sikre diversitet i blandingerne, så vi får sunde køer og en sundere mælk. En større diversitet har også en positiv effekt i marken. Jo flere forskellige arter du har i marken, jo større mulighed er der for at opbygge kulstof i jorden, og jo bedre vilkår skaber du for mikrolivet, fortæller Esben Møller Xu.
- Derudover synes jeg, at vi landmænd skal støtte op om de afprøvninger, innovationscentret og universiteterne laver, for det hjælper os alle, at det bliver prøvet af, fortsætter han.
Følg med på icoel.dk, eller tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor du løbende vil kunne læse mere om afprøvningen i GrassRotate.


Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

23.05.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

13.05.2025
Økologisk vinterhvede - dyrkningsvejledning
Dyrkning på kontrakt, prioritering af den ønskede mængde kvælstof og ukrudtstrykket er særlige fokuspunkter ved dyrkning af øko-vinterhvede
Afgrøder
Korn

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg