Udgivet 11.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologisk biavl - indberet senest 31. juli 2024
Biavlsskemaet er tilgængeligt i Tast selv fra den 12. juli 2024. Her kan du indtegne dine bigårdes placeringer i internet markkort (IMK) og indsende biskemaet.
Af Birgit Ingvorsen
Salg af økologisk honning er betinget af, at bedriften er økologisk certificeret, og at bigårdens placering indberettes og godkendes af Landbrugsstyrelsen hvert år.
Bedriften skal være økologisk certificeret – søg inden 1. september 2024
Er du ikke certificeret økolog endnu, skal du indsende et økologiskema via Tast selv og ansøge om at blive certificeret. Du skal altid have opnået certificering, før du kan sælge din honning som økologisk.
Hvis du er certificeret som økologisk bedrift, ved systemet det, og du skal ikke foretage dig yderligere.
Når Landbrugsstyrelsen har modtaget din indberetning, vil du modtage et brev, som meddeler, om dine placeringer er godkendte, ikke godkendte eller delvist godkendte.
Regler for økologisk biavl og kriterier for bigårdens placering fremgår af i kapitel 33 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion (lbst.dk).
Ikke-økologisk biavl på økologiske bedrifter
Der er begrænsede muligheder for at få godkendt en placering af bigård til produktion af økologisk honning i Danmark, men der er flere muligheder for at have en ikke-økologisk produktion på bedriften. Landbrugsstyrelsen skal i alle tilfælde hvert år have oplysninger om din biavl, både den økologiske og den ikke-økologiske.
Bier til eget brug
Betyder, at du ikke må sælge honning fra bistaderne, da du i så fald producerer mere, end du selv kan forbruge.
Samtidig drift
Hvis du har ikke-økologiske bistader på din økologiske bedrift og sælger honning som ikke-økologisk, skal du oplyse i økologiskemaet, at du har samtidig drift.
Parallelavl
Ligesom andre produktioner eller dyrearter, må der ikke være parallelavl på bedriften. Der må ikke være både økologiske bier og ikke-økologiske bier på samme bedrift.
Andres bier
Hvis du har givet en anden biavler lov til at opstille sine bistader på din bedrift, skal du ikke indberette dette til Landbrugsstyrelsen.

Måske er du også interesseret i

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

20.02.2025
Regler for økologisk gede- og fårehold
Formålet med at holde får eller geder er som regel en produktion af økologisk kød, mælk, uld eller mohair. Desuden er får/geder oplagte ”naturplejere”. I alle tilfælde er der en række regler for den økologiske drift, du skal være opmærksom på.
Produktionsregler
Produktionsregler for øvrige dyregrupper
Får
Geder

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

20.02.2025
Kom godt i gang med økologisk ammekoproduktion
Kødproduktion baseret på ammekøer er typisk græsbaseret, hvilket giver værdi til produktet men også naturen hvis kvæget bidrager til naturpleje.
Kvæg
Produktionsregler

12.02.2025
Hudpleje: økologisk kvæg skal altid have adgang til kobørster
Brancheanbefalingerne gør, at økologisk kvæg skal have adgang til hudpleje både i alle staldafsnit samt på græsmarken. Opdræt, kødkvæg og dyr på græs er også omfattet af reglerne.
Kvæg
Staldforhold
Management
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion