Udgivet 10.09.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Behandling af kalve i økologiske besætninger – sådan er reglerne
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, regler for elektrolytblandinger og isolering i enkeltboks og meget mere.
Af Birgit Ingvorsen
Behandlingen af økologiske kalve under 6 mdr. er omfattet af disse regelsæt:
- Generelle regler om dyrlægebehandling af kvæg
- Generelle regler om mindstekrav for beskyttelse af kvæg
- Dyrevelfærdsmærkningsordning – Hjerteordning
- EU-regler for økologisk produktion – Økologiforordningen
- Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer
EU-regler for økologisk produktion, Økologiforordningen, indeholder forbud mod forebyggende behandling og krav om et behandlingsregnskab. Kalve, som får mere end 3 behandlinger med veterinære lægemidler inden for 12 måneder, skal omlægges på ny. Vaccination, bedøvelse og behandling mod parasitter regnes ikke med i de 3 behandlinger (”behandlingsregnskabet”). Alle behandlinger af kalve registreres i husdyr-/medicinlogbogen.
Det økologiske behandlingsregnskab definerer én behandling som:
- Behandling af et ”sygdomskompleks” med veterinære lægemidler, hvor dyrlægen har stillet diagnosen.
- Hvis dyret bliver behandlet for samme sygdom igen, inden der er gået 14 dage efter behandlingens afslutning, kan det regnes som én behandling. Dette gælder uanset om der bruges flere forskellige veterinære lægemidler til behandling af den samme sygdom.
Det er tilladt at opbevare og bruge veterinær medicin til efterbehandling af de dyr, som dyrlægen har anført på emballagen. Eventuelle medicinrester skal fjernes fra bedriften straks efter behandlingsperioden.
Antallet af behandlinger med veterinære lægemidler skal registreres på enkeltdyrsniveau, så logbogen også er et behandlingsregnskab for de enkelte dyr.
Brugen af vacciner, sera og antiparasitære midler samt brug af vitaminer og jern skal noteres i medicinlogbogen, selvom disse behandlinger ikke tæller med i behandlingsregnskabet.
Tilbageholdelsestiden ved behandling med veterinære lægemidler er for økologiske dyr den dobbelte af den tid, der er fastsat af Lægemiddelstyrelsen for det pågældende præparat. Hvis tilbageholdelsestiden for et lægemiddel er fastsat til 0, er tilbageholdelsestiden for økologiske dyr 48 timer. De 48 timer gælder også for behandlinger, der ikke tæller med i behandlingsregnskabet – f.eks. behandlinger mod parasitter.
For dyr med en produktionscyklus på over 1 år, som behandles 4 gange indenfor 12 måneder, så er en genomlægning af dyret til økologi nødvendig. Omlægningstiden er 12 måneder for dyr, der skal bruges til kød/slagt og 6 måneder for de dyr, hvor det er mælken, der skal sælges. Det er dog muligt at sælge dyret som konventionelt, når den generelle tilbageholdelsestid for behandlingen er gennemgået.
Ud over EU-reglerne kan økologiske mælke- og kødproducenter være omfattet af reglerne i Brancheanbefaling for økologiske kreaturer (icoel.dk), som bl.a. betyder, at landmanden ikke selv må efterbehandle dyr over 6 måneder med antibiotikaholdige lægemidler. Efterbehandling af kalve under 6 måneder vil være tilladt, når dyrlægen har stillet diagnosen. Desuden er der forbud mod brug af 3. og 4. generations cephalosporiner
Bredspektrede antibiotika må ikke anvendes til bedriftens kreaturer, medmindre der foreligger en særlig veterinærfaglig begrundelse. Simple penicilliner skal som udgangspunkt være første valg, hvor behandling med antibiotika skønnes nødvendigt (f.eks. ved lungebetændelser, navlebetændelser).
Bredspektrede antibiotika kan anvendes uden forudgående anvendelse af simple penicilliner ved særlige veterinærfaglige tilfælde, som f.eks. E-coli K99 tarmbetændelse, salmonella eller mycoplasma. Her kan bredspektret antibiotika anvendes, da det med sikkerhed vides, at behandlingen ikke er følsom for simple penicilliner. Der bør laves bakteriologisk undersøgelse og resistensundersøgelse, så behandlingen kan målrettes. Den veterinærfaglige begrundelse for brug af bredspektrede antibiotika skal indføres i bedriftens logbog.
Hvis du i forvejen har dyr uden horn i din besætning, og det er nødvendigt af hensyn til dyrenes velfærd eller sikkerhed for de personer, der håndterer dyrene, kan du få dispensation til at afhorne kvæg i besætningen. Du søger via det særlige skema i Tast selv.
Find vejledning til Tast selv om afhorning af økologisk kvæg: Afhorning af kvæg (lbst.dk)
De generelle regler skal overholdes. Smertelindring i forbindelse med kastration skal som alle andre medicinske behandlinger noteres i medicinlogbogen, men det tæller ikke med i behandlingsregnskabet.
Økologikravene indeholder særlige regler for isolering af syge kalve. Du skal med det samme notere i din logbog for husdyrproduktion, hvis du isolerer syge kalve under 8 uger i enkeltboks. Hvis det er nødvendigt at holde kalven isoleret i mere end 7 dage på grund af en igangværende behandling, skal din dyrlæge attestere isolationen.
Kalve mellem 8 uger og 6 måneder må kun isoleres i enkeltboks, hvis dyrlægen har attesteret, at kalvenes helbred eller adfærd kræver, at de holdes isoleret for at blive behandlet.
Ved behandling af coccidiose og cryptosporidier hos økologiske kalve gælder en undtagelse fra de generelle økologiregler, hvis bedriften har en sundhedsrådgivningsaftale med tilvalgsmodul.
Hvis du har følgende, må du bruge og opbevare lægemidlet i henhold til din sundhedsrådgivningsaftale:
- En sundhedsrådgivningsaftale med tilvalgsmodul.
- Din dyrlæge har stillet en besætningsdiagnose for Cryptosporidiose/Coccidiose.
- Der er udarbejdet en handlingsplan, som er tilpasset den enkelte bedrift.
Handlingsplanen for Cryptosporidiose/Coccidiose skal opbevares på bedriften som en del af medicinlogbogen. Planen skal være tilpasset den enkelte besætning og udførligt beskrive de tiltag, der iværksættes, og hvordan smittepresset forsøges nedbragt. Efter 3 måneder skal du evaluere behandlingen og handlingsplanen.
Når ovenstående punkter er opfyldt, har du mulighed for selv at give også ny-smittede kalve de ordinerede lægemidler for Cryptosporidiose/Coccidiose uden at tilkalde dyrlægen igen.
Tiltag, som bør foretages i forbindelse med behandling af coccidiose/cryptosporidier er listet her:
- Kælvninger skal foregå i rene omgivelser. Brug separate kælvningsbokse, der er rengjort effektivt mellem hver kælvning.
- Tildel råmælk af god kvalitet indenfor 2-6 timer efter kælvning (jo tidligere jo bedre).
- Undgå at overføre smitte mellem kalvene ved at fodre og håndtere de syge kalve til sidst.
- Rengør foderskåle, drikkenipler mv.
- Rengør effektivt kalvebokse efter hver kalv/gruppe af kalve. Læs om brug af sæbe, desinfektion og ukrudtsbrænder (landbrugsinfo.dk).
- Behandl lidelser, som navlebetændelse, lungebetændelse samt diarré, der skyldes andre årsager.
- Hold nærmiljøet tørt og rent. Sørg for god ventilation, undgå træk, overbelægning og bratte temperaturskift.
Derudover kan der være yderligere tiltag, der er specifikke for den enkelte besætning. Husk, at det i økologisk produktion kun er tilladt at isolere klinisk syge dyr.
Bygninger og anlæg til økologiske husdyr må kun rengøres og desinficeres med de midler, som fremgår af bilag 4 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Der er begrænsede mulighed for valg af sæbe og desinfektionsmiddel. Gasbrænding er tilladt.
Et magistralt lægemiddel er et lægemiddel, der tilberedes på et apotek efter ordinering fra en dyrlæge.
Dyrlægen kan ordinere magistrelle lægemidler til økologiske kalve efter de samme regler som registrerede veterinære lægemidler. Det er derfor muligt, at dyrlægen for eksempel kan ordinere Vismuthmikstur til økologiske kalve med diarré. Vismuthmikstur fremgår af listen over magistrelle lægemidler i bilag 2 i Bekendtgørelse om dyrlægers anvendelse, udlevering og ordinering m.v. af lægemidler til dyr (retsinformation.dk).
Vismuthmikstur indeholder blandt andet bismuth-subsalicylat, som ikke optages fra tarmen. Vismuthmikstur kan have en gavnlig effekt på mange forskellige typer af diarré. Det har en hæmmende effekt på betændelsesreaktioner lokalt i tarmen og kan anvendes alene eller i samspil med andre præparater.
Ved brug af magistrelle lægemidler, skal dyrlægen fastsætte en generel tilbageholdelsestid for dyr til slagt på mindst 28 døgn. For økologiske kalve til slagt er tilbageholdelsestiden 2 gange den generelt fastsatte tilbageholdelsestid – altså 56 døgn. Behandlingen tæller med i det økologiske behandlingsregnskab og skal noteres i medicinlogbogen.
Kalve med diarré skal have elektrolytblanding. Kalve med diarré har beskadiget deres tarmslimhinde, hvilket nedsætter optagelsen af vand, salte og næringsstoffer. Elektrolytblanding er vigtig, da den netop forsyner kalvene med de mistede salte. Samtidig er der energi i, og kalvene får genoprettet væskebalancen.
Elektrolytblanding er tilladt i økologiske besætninger, hvis indholdet er i overensstemmelse med regler for foder og fodertilsætningsstoffer. Fodermidler som druesukker og loppefrøskaller skal altid være økologisk, andre tilsætningsstoffer, konserveringsmidler m.v. skal fremgå af bilag 3 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
En stor kalv skal have 2-4 liter elektrolytblanding både morgen og aften. Den skal ikke have det på samme tid som mælken, der skal gå mindst en halv time mellem tildeling af elektrolytblanding og udfodring af mælk.
Mælk er også nødvendigt. En elektrolytblanding kan ikke give kalven energi nok. Det er derfor vigtigt, at kalven også får mælk i perioden, hvor den har diarré, så den ikke svækkes yderligere. Kalven skal altid have adgang til frisk rent drikkevand. Du skal tilse en kalv med diarre hver 2-3 time.
At lave sin egen elektrolytblanding kræver en god hygiejne og midlet skal opbevares tørt og med tætsluttende låg. Samtidig skal blandingen anvendes umiddelbart efter, man har blandet den op i vand. Ellers vil den blive til en geléagtig masse på grund af indholdet af loppefrøskaller, der danner en gelé, når de bliver våde.
Tidsforbruget til at blande selv er ikke ret stort. Et tip fra en tidligere afprøvning er at indkøbe en 10-liters spand med tætsluttende låg, hælde ingredienser i til 5 kg færdigblanding, sætte låget på og ryste blandingen. Det blandes nemt rundt, og ser ud til at være en ensartet blanding, der ikke har tendens til at afblande. Brug 42 g af blandingen pr. liter varmt vand, det vil sikre den rette koncentration af elektrolytterne.
Hjemmelavet elektrolytopløsning med loppefrøskaller, 5 kg: |
|
Økologisk druesukker |
2.945 g |
NaCl (salt) |
415 g |
KCl (kaliumklorid) |
225 g |
NaHCO3 (tvekulsurt natron) |
590 g |
Økologiske loppefrøskaller |
825 g |
42 g af den færdige blanding opløses i 1 liter 40 °C varmt vand |
Økologisk druesukker (majsglucose) i 25 kg pakning kan købes hos flere firmaer i foderstofbranchen, mens flere engrosfirmaer forhandler økologiske loppefrøskaller. Søg på nettet og der dukker flere mulige leverandører op. De resterende salte til elektrolytblandingen kan købes hos din foderstofhandel eller dit mineralfirma.
Mælk fra køer i din egen besætning, som er under omlægning eller genomlægning, og mælk der tages fra køer i tilbageholdelsesperioden efter en medicinsk behandling, kan bruges til dine egne øko-kalve. Kalve skal tildeles mælk i en mængde svarende til dens fysiologiske behov mindst 2 gange dagligt.
Mælkeerstatning er tilladt til øko-kalve og skal indeholde økologiske mælkeprodukter. Den må ikke indeholde kemisk fremstillede bestanddele eller bestanddele af vegetabilsk oprindelse som f.eks. kokosolie.
Tildelingen af mælk til kalvene skal ske via suttespand eller yver, hvis du producerer mælk under dyrevelfærdsmærkningsordningen niveau 3 – Hjertemærket. Nedtrapning af mælkefodring er kun tilladt i den sidste uge af mælkefodringsperioden under denne ordning.
Tildeles mælken ikke via suttespand eller yver, så skal kalvenes suttebehov opfyldes med narresutter, som placeres i umiddelbar nærhed af mælken. Der skal være mindst én narresut pr. kalv, og sutten skal være tilgængelig i mindst 20 minutter efter mælketildelingen.
Økologiske kalve skal altid have adgang til frisk drikkevand – også de første 14 dage efter fødsel. Det er en stramning i forhold til de generelle regler om mindstekrav for beskyttelse af kvæg.
Grupper af kalve og ungdyr bestående af 3 eller flere dyr skal have adgang til mindst én børste. Det gælder uanset kalvenes alder. Der er ikke krav til antallet af børster, og de behøver ikke at være roterende. Reglerne er ens for alle kalve og er fastsat i regler om mindstekrav for beskyttelse af kvæg.
Fastmonterede børster, beregnet til hudpleje, kan bruges, men kostehoveder duer ikke, da de hurtigt mister hårene. Børsterne kan være en kilde til smitteoverførsel mellem holdene. Men hvis de vaskes og desinficeres på samme måde som væggene i boksene eller hytterne, er risikoen minimal.
Med hensyn til transport er der ikke særlige regler for øko-kalve. Kalve, som flyttes under 100 km, må flyttes når navlen er helet. I praksis betyder det typisk, at kalvene skal være ca. 7 dage gamle før de transporteres. Skal de flyttes over 100 km skal de være 10 dage gamle.
Nykælvere må først transporteres efter 14 dage, så vær opmærksom på, at hvis kalvene flyttes sammen med en mor eller ammetante og det eventuelt er en nykælver, så må det først ske 14 dage efter kælvning.
Regler om flytning, sundhed og smittebeskyttelse findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside:
Flytning af dyr og avlsmateriale (foedevarestyrelsen.dk)
Vurdering af transportegnethed (foedevarestyrelsen.dk)
Økologiske kvægbedrifter, som er omfattet af Brancheanbefalingerne, må ikke sælge kalve, som er yngre end 3 mdr., til udlandet. Det gælder både direkte salg og via en husdyrformidling (videresalg). Reglen kontrolleres ved et udtræk fra kvægdatabasen hvert år.
Levende vægt |
Hjerteordning, niveau 1 |
Hjerteordning, niveau 2 |
Hjerteordning, niveau 3 |
Økologi |
<100 kg | 1,5m2 | |||
60-100 | 1,8 m2 | |||
100-150 | 2,2 m2 | 2,4 m2 | 2,5 m2 | 2,5 m2 |
150-200 | 2,6 m2 | 2,8 m2 | 3,0 m2 | 2,5 m2 |
200-300 | 3,2 m2 | 3,4 m2 | 4,0 m2 | 4,0 m2 |
Økologiske kalve skal have adgang til græsmarker i afgræsnings-/sommerperioden. Kalve fra 4-6 måneder skal på græs fra omkring 1. maj til 1. september, når vejrforholdene tillader det. Adgang til stald/hytte og tilskudsfoder er vigtigt for at de små kalve trives.
Se også: Økologiske småkalve på græs – hvordan er reglerne? (icoel.dk)
Fodring, sundhed, stald og management er alle områder, der har betydning for den lille kalvs trivsel og tilvækst. Temasiden ”Småkalve” samler den nyeste viden og gode råd fra SEGES om de små kalve på 0-3 måneder. Småkalve (landbrugsinfo.dk)
Økologiregler
EU-lovgivning om økologi, detajlregler til økologiforordningen og dansk lovgivning (love og bekendtgørelser) er samlet på siden Lovstof om økologi
EU-regler og danske fortolkninger for økologisk produktion på jordbrugsbedrifter er samlet i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Eksempler på medicin- og husdyrlogbog i papirformat findes på siden ”Indberetning af husdyrproduktion hvis du er økolog”.
Bilag i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion:
Bilag 5 indeholder en oversigt over regler for behandling i økologiske besætninger
Bilag 3 med tilladte fodermidler og fodertilsætningsstoffer
Bilag 4 med tilladte rengørings- og desinfektionsmidler i økologiske besætninger
Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer
Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer (icoel.dk)
Dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg
Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af kvæg (retsinformation.dk) (tidligere Lov om hold af malkekvæg).
Dyrevelfærd - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Dyrevelfærdsmærkningsordningen - Hjerteordning
Bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning (retsinformation.dk)
For virksomheder - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Generelle regler for lægemidler til dyr
Lægemidler til dyr og sundhedsrådgivning - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Afhorning
Bekendtgørelse nr. 631 af 30. maj 2023 om halekupering, kastration og afhorning.
Bekendtgørelse om halekupering, kastration og afhorning (retsinformation.dk)
Transport af kalve
RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1/2005 af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transport og dermed forbundne aktiviteter og om ændring af direktiv 64/432/EØF og 93/119/EF og forordning (EF) nr. 1255/97
l_00320050105da00010044.pdf (europa.eu)
Transport af levende dyr - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)
Generelt om Sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger
Sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger (BEK 992 af 25. maj 2021) (retsinformation.dk)
Vejledning til bekendtgørelsen: Vejledning om sundhedsrådgivningsaftaler for kvægbesætninger (retsinformation.dk)
Sundhedsrådgivning for kvægbesætninger - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)