Udgivet 25.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne gør det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel. De slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Af Henrik Hindby Koszyczarek
Et nyt sensorsystem til kalve er i år blevet afprøvet og udviklet i et samarbejde mellem Innovationscenter for Økologisk Landbrug, det hollandske firma CowManager og økologisk landmand Gert Lassen. Systemet skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, så landmænd kan reagere hurtigt på sygdomstegn eller anden mistrivsel.
I systemer, hvor kalve og køer går sammen, er det sværere at holde øje med den enkelte kalvs trivsel end i et traditionelt kalvepasningssystem, men det kan sensorsystemet hjælpe med. Data registreres med en sensor i kalvens øremærke, og på en app kan man følge kalvens aktivitets- og ædeniveau helt ned på timebasis.
Giver alarm ved adfærdsændring
Hos Gert Lassen går kalvene sammen med deres mor i tre uger, før de flyttes videre til en ammetante, så han kan ikke se, præcis hvor meget mælk den enkelte kalv drikker. Sensorerne hjælper ham med at overvåge kalvenes trivsel.
- Aktivitetssensorerne er et virkelig godt værktøj, som jeg kigger på flere gange om dagen, fortæller han og tilføjer:
- Jeg skal stadig observere kalvene, men sensoren er skrap til at detektere, hvis kalven ikke æder eller drikker nok, og så giver den en alarm.
Selvom kalvene oftest har meget mælk til rådighed, når de går sammen med en ko, så kan det ske, at enkelte kalve – typisk i forbindelse med sygdom – ikke får pattet nok. Særligt med de små kalve er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis der sker ændringer i deres adfærd, da det hurtigt kan gå ned ad bakke, hvis kalven ikke får energi og væske nok.
Stort potentiale i sensorsystem
Sensorsystemet tilpasser sig den enkelte bedrift, og derfor bliver kalvenes adfærd ikke holdt op imod en standard adfærd, men derimod hvordan kalvene på den specifikke bedrift plejer at opføre sig. Gert Lassen ser et stort potentiale i værktøjet og håber, at data fra sensorerne på længere sigt kan være med til at understøtte beslutninger som f.eks. det rette tidspunkt at vænne en kalv fra mælk.
Ud over at systemet kan blive et godt managementværktøj for landmænd og en hjælp til at sikre velfærd og trivsel hos kalvene, så er potentialet også stort i forhold til forskning. Systemet giver nemlig mulighed for at indsamle langt større datamængder og i længere perioder, end vi er vant til. Derfor kan det forhåbentlig bruges fremadrettet til at få mere viden om dyrenes velbefindende og dermed styrke deres velfærd endnu mere.
Måske er du også interesseret i

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

12.06.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring