Udgivet 21.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske spisekartofler: Arealet er stabilt
Tal fra 2024 viser, at arealet med økologiske kartofler har stabiliseret sig omkring 2.000 hektar. Det er et væsentligt fald fra 2020, hvor der blev dyrket ca. 2.700 hektar, hvoraf en del gik til økologisk stivelsesproduktion. To projekter samler branchen for at fokusere på barrierer i kæden fra jord til bord.
Af Sven Hermansen, Anna Borum
I en opdateret rapport om økologisk kartoffelproduktion i Danmark har vi set på udviklingen i det økologiske areal med kartofler fra 2015 til 2024. Her viser de nyeste tal, at det økologiske areal med kartofler udgør 2.140 hektar, hvoraf 74 % består af spisekartofler. Når vi ser på antal ejendomme med registreret dyrkning af økologiske kartofler og antal hektar pr. ejendom i 2024, ser vi, at der er 10 ejendomme, som dyrker mere end 50 hektar kartofler, mens næsten halvdelen af ejendommene har 1 hektar eller mindre. Så det er ofte mindre arealer med kartofler, der dyrkes hos de registrerede avlere.
Økologien udgør en stigende andel af det danske areal med spisekartofler, og med en markedsandel på 22,3 % (kilde: Kauza husstandspanel detailsalg 2023) er afsætningen i butikkerne også i den høje ende. Alligevel er der grund til at gøre en indsats for danske økologiske spisekartofler, for 24 % af de solgte økologiske kartofler er importerede, og arealet med spisekartofler herhjemme er generelt faldende.
En klimavenlig knold
Kartoflens positive profil i kostråd og klimaberegninger burde i sig selv medvirke til øget forbrug, men det kommer ikke af sig selv. Derfor sætter branchen i to projekter fokus på de vigtigste elementer, der kan stå i vejen for et større salg, herunder kvaliteten af de økologiske spisekartofler.
Sortsforsøg med biostimulanter
I det økologiske projekt SROPP under GUDP-programmet RDD8 er forskning i biologiske metoder den primære indsats. Forskellige biostimulanter bliver undersøgt i potteforsøg og under markforhold. Skimmel koster udbytte, og sølvskurv og blackdot koster kvalitet fra lager og videre frem i kæden til forbrugerne. Vi undersøger, om sorter med gode resistensegenskaber bedre kan udnytte effekten af forskellige biostimulanter end mere modtagelige sorter.
Forsøg hos landmænd i Himmerland og Sønderjylland
I projektet OnfarmPlus arbejder Innovationscenter for Økologisk Landbrug med geolokalisering af jordbund, udbytter og sygdomsangreb. Geolokalisering kan bidrage til at et langt mere nuanceret billede af effekten af forskellige strategier, end det vi traditionelt arbejder med i forsøg. En af de grundlæggende ideer er, at avleren bestemmer, hvad der afprøves i marken. I 2023 undersøgte vi tildeling af have-parkaffald, læggeafstand, biostimulanter og afgasset gødning hos Eskild Romme i Himmerland og på Gram Slot i Sønderjylland.
N-optimum ved dyrkning af økologiske spisekartofler undersøger vi i 2024. Der er nemlig stor usikkerhed om gødningsniveauet til økologiske spisekartofler, og det formodes, at flere avlere overgødsker. Derfor undersøger vi tre niveauer af ammoniumkvælstof tildelt som gylle før lægning, hvor effekten på kvalitet og udbytte undersøges. Derudover undersøges anvendelsen af biostimulantet Proradix til forbedret knoldkvalitet. Knoldkvalitet er identificeret som en af de store problematikker i produktionen af økologiske spisekartofler.
Få avlere og stor variation
Økologisk kartoffelproduktion i Danmark er drevet af relativt få avlere, som i høj grad selv har skaffet viden og dannet deres egen erfaring på økologisk produktion. Baseret på bedriftens egen produktion, ofte gennem flere generationer. Derfor er der stor variation i fokuspunkter i forhold til de forskellige aspekter af kartoffel-produktionen. I 2023 er 5 danske kartoffelavlere blevet interviewet omkring deres praksisser og erfaringer fra erhvervet.
I rapporten har vi beskrevet avlernes beretninger inden for bl.a. teknologianvendelse, herunder lægning, optagning ukrudtsbekæmpelse m.m. Rapporten giver også en generel analyse af økologisk kartoffelproduktion i Danmark baseret på de nyeste tal.
Rapport om økologisk kartoffelproduktion i Danmark, opdateret august 2024 (pdf, 12 s.)
Måske er du også interesseret i
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Læs mere om Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Læs mere om Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Læs mere om Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Læs mere om Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Læs mere om Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur