Udgivet 11.02.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Italien: Algeekstrakt styrker tomatplanter mod jordbårne sygdomme

Tomatfrø, der har ligget i blød i ekstrakt af havalger inden såning, viser større modstandskraft mod jordbårne sygdomme.

Fra tidligere forskning er det kendt, at havalger indeholder bioaktive indholdsstoffer, der virker som vækstfremmere. Nu har forskere ved Bologna Universitet specifikt undersøgt, om stofferne kan beskytte mod jordbårne sygdomme. Det ser det ud til, de kan – i hvert fald i økologisk tomatproduktion.

I forsøget er der udvundet et ekstrakt af rødalgen Jania adhaerens. Frøene blev lagt i blød i forskellig koncentration af ekstrakt i et døgn før såning. Dyrkningsmediet blev inficeret med tre forskellige jordbårne patogener, Fusarium oxysporum (slimskimmel)Pythium ultimum og Rhizoctonia solani (kartoflens rodfiltsvamp).

Resultatet af behandlingen var en markant hurtigere og bedre fremspiring, længere rødder og en reduktion i sygdomsindekset for alle tre patogener.

De bioaktive stoffer blev udvundet i vand ved relativ lav temperatur, og der er således tale om en enkel og ikke specielt energikrævende metode.

Forskningsartikel (engelsk)