Udgivet 05.10.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
USA: Ingen sammenhæng mellem A2-kasein og produktionsresultater
Økologiske køer, der producerer mælk med A2 kasein-typer, har samme produktionsresultater som køer, der ikke har denne disposition.
Af Karen Munk Nielsen
Økologiske mælkeproducenter kan roligt avle efter køer med en efterspurgt A2-kasein-variant i mælken. Mælken, der kaldes for A2-mælk eller urmælk, indeholder en bestemt variant af mælkeproteinet beta-kasein.
Konklusionen stammer fra et projekt med data fra 13 økologiske mælkebedrifter med Holstein køer i det nordvestlige USA. Materialet gav data fra 2249 laktationer. 46 procent af de testede Holstein køer havde den efterspurgte A2-variant.
Hverken ydelse, mælkens sammensætning eller mælkens celletal var forskellig mellem køer, som havde eller ikke havde A2-varianten.
Heller ikke køernes reproduktion og holdbarhed var forskellig afhængig af, om køerne havde den efterspurgte protein-variant eller ej.
Efterspørgslen efter økologisk urmælk med A2-kasein er stigende, og det er derfor vigtigt for producenterne at vide, om det påvirker produktionen at avle efter den ønskede og påståede sundere variant.
Navnet urmælk stammer fra en antagelse om, at uroksernes mælk indeholdt A2-kasein, og at den almindelige A1-mælk er opstået som en mutation derfra.
Måske er du også interesseret i

08.10.2025
Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
Norske bønder har i århundrede drevet husdyrene op i fjeldene på sommergræsning. Det kan virke gammeldags, men måske er der en fornyelse på vej, der kan fremtidssikre sæterdriften.
Kvæg
Management
Udland

30.09.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Kvæg
Udearealer og afgræsning

01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Produktionsregler
Mælkeproduktion

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

19.08.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får og geder
Heste
Tilskud

15.08.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring