Udgivet 05.10.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
USA: Ingen sammenhæng mellem A2-kasein og produktionsresultater
Økologiske køer, der producerer mælk med A2 kasein-typer, har samme produktionsresultater som køer, der ikke har denne disposition.
Af Karen Munk Nielsen
Økologiske mælkeproducenter kan roligt avle efter køer med en efterspurgt A2-kasein-variant i mælken. Mælken, der kaldes for A2-mælk eller urmælk, indeholder en bestemt variant af mælkeproteinet beta-kasein.
Konklusionen stammer fra et projekt med data fra 13 økologiske mælkebedrifter med Holstein køer i det nordvestlige USA. Materialet gav data fra 2249 laktationer. 46 procent af de testede Holstein køer havde den efterspurgte A2-variant.
Hverken ydelse, mælkens sammensætning eller mælkens celletal var forskellig mellem køer, som havde eller ikke havde A2-varianten.
Heller ikke køernes reproduktion og holdbarhed var forskellig afhængig af, om køerne havde den efterspurgte protein-variant eller ej.
Efterspørgslen efter økologisk urmælk med A2-kasein er stigende, og det er derfor vigtigt for producenterne at vide, om det påvirker produktionen at avle efter den ønskede og påståede sundere variant.
Navnet urmælk stammer fra en antagelse om, at uroksernes mælk indeholdt A2-kasein, og at den almindelige A1-mælk er opstået som en mutation derfra.