Udgivet 20.08.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Tyskland: Kvæg skaber tryghed for kyllinger
Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.
Af Birgit Ingvorsen, Sofie Knorr Jensen
Kyllingerne brugte udearealet mere, når de gik i fold med kalve. Flere kyllinger opholdt sig udenfor, og flere bevægede sig længere væk fra huset. Dette kan skyldes, at de instinktivt ved, at store dyr afskrækker rovfugle, så når de stoler på kalvene, trækker det dem væk fra huset, som de ellers ofte holder sig tæt på.
Der var også i studiet lavere tab af kyllinger i flokke, der gik sammen med kalve, hvilket bekræfter deres afskrækkende effekt. Tabet relateres i artiklen til færre angreb af rovfugle og ræve.
Tendens til højere tilvækst
Oven i den lavere dødelighed, var der også tendens til højere tilvækst hos kyllinger, som gik sammen med kalve i folden, fremgår det af en artikel i Poultry Science, august 2024. Dog var der ikke forskel i foderudnyttelsen, så det må antages, at de samgræssende kyllinger indtog mere foder.
Samgræsning ikke lovligt i Danmark
Kvæg og fjerkræ må ikke græsse sammen i Danmark pga. risiko for spredning af salmonella og den danske særstatus for salmonella. Dette fastlægges af Konsumægsbekendtgørelsen §12 og Slagtefjerkræbekendtgørelsen §7. Formålet er at sikre den danske fjerkræbranches særstatus som salmonellafri, hvilket har været gældende fra 2012 for konsumæg og 2018 for kyllingekød.
Der er ikke lignende krav i Kvægbekendtgørelsen, men ifølge kvalitetskoncepterne Arlagården og Gården må malkekvæg ikke dele faciliteter med fjerkræ eller græsse på marker, der er gødet med husdyrgødning inden for den seneste måned.
Salmonellahandlingsplanen for fjerkræ fra 1996, der er udmøntet i æg- og slagtefjerkræ-bekendtgørelserne, er derfor den primære årsag til, at systemer, som brugt i det tyske studie, ikke kan praktiseres i Danmark.

Måske er du også interesseret i

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

01.05.2025
Gode råd om at lukke høns ud
Økologiske høns må igen komme ud under åben himmel efter måneders staldpligt pga. fugleinfluenza.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Afgrøder
Oliefrø
Produktionsregler
Planteavl

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale