Udgivet 20.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Af Birgit Ingvorsen
Ved goldbehandling i økologiske besætninger, gælder:
- Fødevarestyrelsens generelle regler
- EU-regler for økologisk produktion
- Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer (skærpede krav i forhold til de øvrige regler)
Antibiotika ved goldning kræver fund af bestemte bakterier i mælkeprøve
Antibiotikabehandling af en ko ved goldning kræver, at der er fundet B-streptokokker, Staph. aureus, Strep. uberis, Strep. dysgalactia eller Trueperella pyogenes i en mælkeprøve. Der kan derefter anvendes alle de goldningspræparater, som er tilgængelige. Det gælder også bredspektrede antibiotika, da der ikke i øjeblikket findes godkendte produkter med smalspektret penicillin på det danske marked.
De lempede generelle regler for goldbehandlinger af malkekvæg, som er trådt i kraft fra 1. juni 2021, gælder ikke i økologiske besætninger. Køer, som har haft over 200.000 i celletal på 2 ydelseskontroller inden for de sidste 4 mdr. før goldning, kan kun blive goldbehandlet med antibiotika, hvis de nævnte bakterier er påvist i en mælkeprøve.
Læs mere om skærpede regler for behandling i Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer – pkt. 1.1.3 (icoel.dk)
Læs mere om behandling, behandlingsregnskab, medicinlogbog, tilbageholdelsestider m.v. i afsnit 34 i vejledning og økologisk jordbrugsproduktion og i Bilag 5. Oversigt over reglerne for behandling i økologiske besætninger.
Dobbelt tilbageholdelsestid ved behandling
EU-regler for økologisk produktion kræver altid den dobbelte tilbageholdelsestid for alle medicinske behandlinger i økologiske besætninger. Og som udgangspunkt et minimum på 48 timer også for de produkter, hvor den generelle tilbageholdelsestid er sat til 0 timer. Eneste undtagelse fra dette krav er vacciner.
Lægemiddelstyrelsen fastsætter den generelle tilbageholdelsestid for det enkelte præparat, og det kan være formuleret på mange forskellige måder.
Tilbageholdelsestiden er formuleret på forskellige måder, og det er med til at gøre det uoverskueligt at beregne den rigtige dobbelte tilbageholdelsestid i økologiske besætninger. Specielt for en række midler til goldbehandlinger. I skemaet nedenfor er det for forskellige præparater til goldbehandling vist, hvordan tilbageholdelsestiden er i økologiske besætninger.
Eksempler på midler til goldbehandling og beregning af økologisk tilbageholdelsestid
Produkt | Generel tilbageholdelsestid for mælken fastsat af Lægemiddelstyrelsen | Økologisk tilbageholdelsestid for mælken |
CEFAGOLD® VET. | Interval mellem behandling og kælvning er 32 dage eller mere, så er tilbageholdelsestiden 24 timer efter kælvning | 2x24 timer efter kælvning eller |
Interval mellem behandling og kælvning er mindre end 32 dage, så er tilbageholdelsestiden 33 dage efter behandling | 2x33 dage efter behandling | |
ORBENIN® VET. | 37 døgn efter behandling | 2x37 døgn efter behandling uanset kælvningstidspunkt |
BENESTERMYCIN® VET. | Hvis koen er behandlet mindst 35 dage før kælvning, må mælken ikke anvendes i 36 timer efter kælvning | 2x36 timer efter kælvning eller |
Hvis koen er behandlet 34 dage eller færre før kælvning, må mælken ikke anvendes 37 dage efter behandling | 2x37 dage efter behandling |

Måske er du også interesseret i

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Afgrøder
Oliefrø
Produktionsregler
Planteavl

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

12.06.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

01.05.2025
Gode råd om at lukke høns ud
Økologiske høns må igen komme ud under åben himmel efter måneders staldpligt pga. fugleinfluenza.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning