Udgivet 13.02.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Planteformeringsmateriale fra omlægningsmarker
Vær opmærksom på, at der ikke må anvendes udsæd og læggemateriale fra marker i første omlægningsår på økologiske marker.
Af Tove Mariegaard Pedersen, Birgit Ingvorsen
Planteformeringsmateriale kan opnå økologisk status (gælder ikke til videre fremavl), når produktionen er foregået på et fuldt omlagt areal i mindst én generation eller, i tilfælde af flerårige afgrøder, i mindst én generation i to vækstsæsoner.
Bilag II, del I, pkt. 1.8.2 i Rådets Forordning 2018/848.
Planteformeringsmateriale og omlægningsstatus
Planteformeringsmateriale produceret i omlægningsperioden kan markedsføres som omlægningsprodukt, hvis omlægningsperioden har været på mindst 12 måneder inden høst.
Artikel 10 stk. 4 i Rådets forordning 2018/848
Økologisk planteformeringsmateriale
Planteformeringsmateriale fra første års omlægningsmarker
Udsæd og læggemateriale fra første års omlægningsmarker har indtil 1. januar 2022 haft konventionel status, men har kunnet anvendes i økologisk produktion sidestillet med økologisk materiale, såfremt etableringen er sket efter markens omlægningsdato. Med den ny økologiforordning kan udsæd og læggemateriale fra første års omlægningsmarker ikke længere anvendes på lige fod med økologisk og planteformeringsmateriale og omlægningsmateriale.
Første års omlægningsmarker og egen udsæd
En ændring er også, at forordningen heller ikke giver mulighed for at anvende eget udsæd eller andet omlægningsmateriale fra egne første års omlægningsmarker.
Du skal anvende økologisk materiale frem for omlægningsplanteformeringsmateriale
Du skal anvende økologisk planteformeringsmateriale før omlægningsmateriale i OrganicXseeds. Det betyder, at planteformeringsmateriale med omlægningsstatus (som er høstet mere end 12 måneder fra omlægningsdato) kun kan anvendes, hvis der ikke er økologisk materiale tilgængeligt i OrganicXseeds af den ønskede sort. Hvis der ikke er økologisk planteformeringsmateriale af den ønskede sort, kan du anvende omlægningsmateriale uden at søge tilladelse. Vær opmærksom på status for planteformeringsmaterialet, når du bestiller.
Når udbydere af frø- og plantemateriale registrerer planteformeringsmateriale i OrganicXseeds, skal der være en angivelse af, om der er tale om økologisk materiale eller omlægningsplanteformeringsmateriale. Du skal kunne dokumentere, at der ikke er økologisk materiale tilgængeligt, når du indkøber omlægningsmateriale. Dette gør du via OrganicXseeds, hvor du kan downloade et skærmbillede, hvor det fremgår, hvad der var tilgængeligt den pågældende dag for bestilling. Du skal anvende den grønne knap ”Dokumentation ved brug af omlægningsvarer” (skærmprint d.d.), som du finder under sorten, når du klikker ind på tilbuddet.
Ved brug af egen udsæd, må du dog gerne anvende udsæd med omlægningsstatus, selvom der findes økologisk udsæd af den pågældende sort i OrganicXseeds.
Gennemførselsbestemmelse til Rådets Forordning 2018/848, bilag II, del I, punkt 1.8.5.1 til 1.8.5.7
Yderligere information
Administration af reglerne
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø administrerer reglerne. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

21.03.2025
OrganicXlivestock – den danske økologiske husdyrdatabase
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Mælkeproduktion
Griseproduktion
Æg- og fjerkræsproduktion
Planteavl
Oksekødsproduktion

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

15.04.2025
Bekæmpelse af kvik - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelsen af kvik i økologisk landbrug.
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

07.03.2025
Bekæmpelse af agertidsel - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelse af agertidsel i økologisk landbrug
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug