Udgivet 25.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Afgrødens økologiske status afhænger af høsttidspunktet
Hvis høsttidspunktet ændrer sig i forhold til det normale/planlagte, er det vigtigt at være opmærksom på afgrødens økologiske status.
Af Birgit Ingvorsen
Bedrifter, der har omlagt marker de seneste 1-3 år, skal have styr på om et ændret høsttidspunkt, betyder at afgrødens status ændres. F.eks. er en kornafgrøde konventionel, hvis den høstes inden der er gået 12 måneder fra omlægning, og så må den ikke anvendes til øko-dyr. Hvorimod en afgrøde, der – som planlagt – høstes mere end 12 måneder efter omlægningsdatoen, er en ”omlægnings-afgrøde”, der må bruges med 100 % til bedriftens egne øko-dyr. Når en omlægningsafgrøde sælges, må den anvendes med 25 % af foderrationen til øko-dyrene på købers bedrift.
Marker med omlægningsdato i 2024 – afgrødestatus påvirkes ikke af høsttidspunktet
Som en undtagelse fra de almindelige omlægningsperioder ovenfor kan proteinafgrøder, der høstes i første omlægningsår (0-12 måneder efter jorden er påbegyndt omlægning), indgå i en økologisk foderration med op til 20 % til egne dyr på bedriften.
20 % af foderrationen beregnes pr. dyr pr. år, undtagen for bedrifter, der er omfattet af Branchereglerne dvs. ”Brancheanbefalingerne for bedrifter med økologiske kreaturer”, hvor de 20 % beregnes pr. dyr pr. dag. Desuden skal nye marker med etablerede flerårige afgrøder f.eks. kløvergræs være påbegyndt omlægning senest 26. april 2024.
Proteinafgrøder er ærter, hestebønner, lupin, græs/kløvergræs, lucerne, og der må være iblandet mindre end 50 % korn beregnet på frøantal. Desuden skal alle etårige proteinafgrøder (ærter, hestebønne, lupin) være sået efter markens omlægningsdato.
Tabel 1. Omlægningsperioder og status for afgrøder
Afgrødetyper | Konventionel afgrøde | Omlægningsafgrøde | Økologisk afgrøde |
Etårige afgrøder (korn, majs, roer, grønsager m.m.) | Afgrøden er sået før påbegyndt omlægning, eller afgrøden høstes mindre end 12 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning | Afgrøden er sået efter påbegyndt omlægning, og afgrøden høstes mindst 12 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning | Afgrøden er sået mindst 24 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning |
Græs/permanent græs (inkl. kløvergræs, frøgræs, kløverfrø, lucerne) | Afgrøden høstes mindre end 12 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning | Afgrøden høstes mindst 12 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning | Afgrøden høstes mindst 24 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning |
Flerårige afgrøder (frugt og bær, pyntegrønt) | Afgrøden høstes mindre end 12 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning. | Afgrøden høstes mindst 36 måneder efter, jorden er påbegyndt omlægning. |
Revideret ud fra Tabel 14.1 Omlægningsperioder* og status for afgrøder i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion (lbst.dk).
Størst risiko ved marker med omlægningsdato i 2023
På marker, der er omlagt i 2023, vil afgrøden i 2024 ofte være valgt ud fra muligheden for at bruge den til foder til øko-dyr allerede i første år. Ændringer til det planlagte høsttidspunkt kan her få stor betydning.
Eksempel 1: Korn til modenhed på mark med omlægningsdato 1. august 2023
Høst før 1. aug. 2023 – afgrøden er konventionel og må ikke bruges til øko-dyr.
Høst efter 1. aug. 2023 – afgrøden har omlægningsstatus og må bruges til egne øko-dyr med 100 % eller 25 % af foderrationen til dyr på andre bedrifter.
Eksempel 2: Korn til helsæd på mark med omlægningsdato 1. juli 2023
Høst før 1. juli 2024 – afgrøden er konventionel og må ikke bruges til øko-dyr.
Høst efter 1. juli 2024 – afgrøden har omlægningsstatus og må bruges til egne øko-dyr med 100 % eller 25 % af foderrationen til dyr på andre bedrifter.
Eksempel 3: Græsmark inkl. frøgræs med omlægningsdato 1. august 2023
Høst/afgræsning før 1. aug. 2024 – afgrøden er konventionel, men må bruges til øko-dyr efter reglerne om 20 % foder (kg ts pr. dyr pr. år) fra marker i første omlægningsår. Afgræsning med øko-kreaturer, som er omfattet af Branchereglerne, er mere begrænset – her skal 20 % beregnes pr. dyr pr. dag.
Høst/afgræsning efter 1. aug. 2024 – afgrøden har omlægningsstatus og må bruges til egne øko-dyr med 100 % eller 25 % af foderrationen til dyr på andre bedrifter. Marken må afgræsses af egne øko-dyr – eller via en græsningsaftale.
Marker med omlægningsdato i 2022
Økologisk status for korn- og andre etårige afgrøder er bestemt af omlægningsdatoen i 2022 og sådatoen i 2024.
Eksempel 1: Kornmark med omlægningsdato 1. april 2022
Såning før 1. april 2024 – Omlægningsafgrøde (uanset høstdato). Må bruges til egne øko-dyr med 100 % eller 25 % af foderrationen til dyr på andre bedrifter.
Såning efter 1. april 2024 - Økologisk afgrøde (uanset høstdato). Må bruges til øko-dyr med 100 %.
Eksempel 2: Græsmark inkl. frøgræs med omlægningsdato 1. april 2022
Høst/afgræsning før 1. april 2024 – Omlægningsafgrøde, som må bruges til egne øko-dyr med 100 % eller 25 % af foderrationen til dyr på andre bedrifter. Marken må afgræsses af øko-dyr.
Høst/afgræsning efter 1. april 2024 - Økologisk afgrøde, som må bruges til øko-dyr med 100 %. Marken må afgræsses af øko-dyr.
Landbrugsstyrelsen administrerer reglerne
Reglerne administreres af Landbrugsstyrelsen, og der tages forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

21.03.2025
OrganicXlivestock – den danske økologiske husdyrdatabase
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Mælkeproduktion
Griseproduktion
Æg- og fjerkræsproduktion
Planteavl
Oksekødsproduktion

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

07.03.2025
Bekæmpelse af agertidsel - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelse af agertidsel i økologisk landbrug
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

04.03.2025
Regler for økologisk ægproduktion
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk ægproduktion og et eksempel på et omlægningsforløb.
Æg- og fjerkræsproduktion
Æglæggere

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug