Udgivet 28.02.2023

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Valnødder på Fyn

Lars Olesen købte Hesle Nygaard i 1991, og ved en rundtur blev han præsenteret for et stort gammelt valnøddetræ i haven. Dét valnøddetræ skulle vise sig at blive startskuddet til en plantage med 2000 træer.

Det gamle ordsprog ”ikke at kunne se skoven for bare træer” passer meget godt på Lars Olsen. En dag i 2008 gik han en tur på en af sine marker og kiggede op. Pludselig så han, at han 15 år tidligere ved et tilfælde havde fået anlagt sig en valnøddeplantage uden at vide det. 

”Jeg plantede dem sammen med eg, ask og gran, for der skulle bare laves en skov. Så opdagede jeg, at der hang valnødder over det hele, og så ryddede jeg de andre, så jeg kunne få en plantage,” fortæller han. 

6,5 hektar med over 2000 træer

I dag har Lars Olesen en valnøddeplantage på 6,5 hektar med over 2000 træer lidt uden for Glamsbjerg på Fyn. En valnøddeplantage, som han regner med at komme til at bruge sin tid i, når han går på pension. Valnøddeplantagen er en slags storfamilie, da alle træer har den samme mor eller mormor.

”Alle træerne er spiret fra nødder fra det gamle træ i haven eller de bedste træer fra den første generation, der nu har båret nødder. Det gamle modertræ faldt i februar 2020. Ved seneste opmåling var hun 3,85 meter i omkreds. Jeg har søgt og kun fundet ét, der var større i omfang i Danmark. Med den størrelse er det nok ikke overdrevet at tænke, at det vel er plantet omkring 1844, da gården blev bygget.”

Det danske klima egner sig til nøddeproduktion

Det danske klima er faktisk ret godt at dyrke nødder i, men der skal gerne være mange flere, der kaster sig ud i nøddeproduktion.

Projektet Danske Økonødder i Innovationscenter for Økologisk Landbrug går ud på at indsamle viden om økonomisk rentabel økologisk nøddeproduktion i Danmark. 

”Vi undersøger, hvad potentialet er for dansk nøddeproduktion i Danmark, hvem der dyrker nødder og hvilke erfaringer, de har gjort sig, og så formidler vi den viden til andre, som kunne have interesse i at begynde at dyrke økologiske nødder,” fortæller projektleder Julie Rohde Birk fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Frøformerede valnødder

Lars Olesen er én af dem, projektet har været i kontakt med. Han frøformerer sine valnødder, og derfor er der ingen af træerne, der er ens, selvom de har samme moder. 

”Da valnødder bliver vindbestøvede, er de alle sammen af forskellig genetik, og de bærer forskellige nødder. Så i mit lille univers, er der ingen sorter. Jeg sorterer træerne efter dem, der producerer gode nødder med en god kerne, som er nemme at knække,” forklarer han. Det er en speciel metode, forklarer projektleder Julie Rohde Birk.

”Lars Olesen er interessant, fordi frøformering er atypisk. Han ved ikke, hvilket resultat, han får. Han ved ikke, hvilken kvalitet og hvilket udbytte, han får. Han vurderer selv, at det er cirka 60 % af træerne, der bliver gode. Normalt podes træerne, så det er mere sikkert, hvilke nødder, man får ud af det. Det, der også er interessant ved Lars Olesens metode er, at han kan gøre det meget billigt. Han kan for meget få penge opformere og skabe en plantage ret hurtigt, men det er så en plantage, som det tager lang tid at få op i produktion, fordi han er nødt til at tynde ud i de træer, som ikke producerer optimalt.” 

Nøddeproduktion i Danmark

Historisk set er der blevet dyrket nødder i Danmark i mange år. Hassel har f.eks. været populær, og hasselnødder har haft stor betydning for folks ernæring tidligere. Valnødder og ægte kastanje har vi også dyrket i mange år og giver et fint udbytte på vindbeskyttede arealer. Projektet Danske Økonødder undersøger også andre slags nødder ud over dem, der traditionelt er blevet dyrket i Danmark, såsom hjertenødder og mandel.

Nødders rolle i de nye kostråd og plantebaseret kost

”Vi har fået nye kostråd, som siger, vi skal spise mere plantebaseret, og nødder kan komme til at spille en betydelig rolle i den forbindelse. Sådan som det er i dag, importerer vi mange nødder, men vi producerer ikke ret mange. Faktisk er der potentiale for at dyrke økologiske nødder i Danmark i en betydelig størrelse, og så kan vi samtidig udvikle landbruget, så vi kan få flere træer ind i vores landbrug. Det arbejder vi med i forhold til skovlandbrug, så vi kan kulstofbinde og skabe mere biodiversitet,” fortæller Julie Rohde Birk.

Danske økologiske nødder efterspørges

Lars Olesen arbejder ikke fuldtid i sin valnøddeplantage, men det er planen, at det skal være en  fuldtidsbeskæftigelse, når han går på pension. Efterspørgslen på valnødder er nemlig allerede stor.
”Indtil videre er det lykkedes mig at sælge direkte til kunderne. Jeg har en minimumsmængde på 5 kg., som private kunder, køkkener, webshops køber. Der er kun to valnøddeproducenter
i Danmark, og vi er begge økologer, og der er så stor interesse, at der er udsolgt.

Projektet Danske Økonødder er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.