Udgivet 05.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Af Karen Munk Nielsen
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har udgivet folderen God naturgræsning – sådan fremmes biodiversiteten på naturarealer. Her finder du en grundig vejledning i, hvordan græsning tilrettelægges, når den skal gavne biodiversiteten på naturarealer. Den indeholder også billeder og beskrivelser af planter, som du typisk finder på gode, græssede naturarealer.
Helårsgræsning, når det er muligt
Helårsgræsning er generelt bedre for naturen end sommergræsning, men det forudsætter relativt store, sammenhængende arealer. Hvis naturen skal efterlignes, og dyrene i praksis klare sig selv i store, selvregulerende flokke, vil det kræve flere tusinde hektar. Det er mere realistisk under danske forhold at forestille sig områder mellem 10 og 200 ha, hvor 10 ha er et minimum, hvis dyr skal gå ude hele året uden suppleringsfodring.
På arealer under 10 ha skal benytte andre strategier for biodiversitetsfremmende. Hvis helårsgræsning ikke er en mulighed, anbefales så lang en udbindingsperiode som muligt med et lavt dyretryk på højst 250 kg/ha forår og sommer. Er det muligt, kan det være en fordel at øge dyretrykket i sensommer og efteråret, så der er spist godt op, inden dyrene tages væk fra arealet.
Dyretryk, når målet er naturpleje
En tommelfingerregel siger ca. 100 kg planteæder pr. ha. Det betyder, at der kan gå 5 shetlandsponyer eller 3 dexterkøer i helårsgræsning på 10 ha. I så små områder kan der ofte være brug for at regulere antallet af dyr afhængig af vejr og fødegrundlag på arealet.
På større arealer er der flere muligheder for græsning, der fremmer biodiversiteten, f.eks. kombination af flere dyrearter. På større arealer vil dyrene flytte rundt og græsse med forskellig intensitet, hvilket vil efterlade flere forskellige levesteder og større variation.
Vær opmærksom på
Valg af race
Ekstensive kvægracer er robuste og nøjsomme og kan være bedre tilpas- set naturarealer. Vælg dyr, som er vant til at æde den type vegetation, som de sættes ud på, eller som ønskes ædt. Behold nogle ældre, erfarne dyr i flokken, der kan være læremestre for de unge.
Græsningsdyr
Samgræsning med andre dyrearter er en fordel for naturarealet, f.eks. hes- te, grise, og geder. Lad de naturlige bestande af rådyr, dådyr og krondyr supplere græsningen.
Dyretæthed
Meget næringsrige arealer kan tåle lidt flere dyr og meget næringsfattige arealer lidt færre dyr.
Ormekur
Ormekure efterlader giftige stoffer i gødningen, der tager livet af insekter og biller. Tag derfor dyrene væk fra arealet, hvis de skal have ormekur, og sæt dem først tilbage, når de giftige stoffer er udskilt af kroppen.
Hydrologi
Naturlige fugtige områder er vigtige for biodiversiteten, men også for arealets robusthed i tørkeperioder. Undlad afvanding og dræning af arealerne.
Omlægning
Arealerne må ikke omlægges eller gødskes, da det ødelægger den naturlige plantevækst og det tilhørende insektliv.ørkep
Folder om god naturgræsning
Folderen er skrevet af medarbejdere ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug/Center for Frilandsdyr, SEGES Innovation og Aarhus Universitet.
God naturgræsning - sådan fremmes biodiversiteten på naturarealer (pdf 17 sider)
Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Agernæs Øko har fokus på biodiversiteten.
Et BiodiversitetsLøft er et rådgivningstilbud til økologiske landmænd, der gerne vil udvikle og understøtte biodiversiteten på bedriften.
Naturhensyn
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Biodiversitet
Nyttedyr og økologiske systemer

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

10.03.2025
Tips til at beskytte små økologiske kalve på græs
En ren afgræsningsmark, godt med tilskudsfoder og et foldskifte midt på sommeren kan løse de fleste problemer med parasitter.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Sunde og robuste dyr
Management

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

24.02.2025
Udnyt dine udtagne markarealer bedst muligt
Landbrugsstøtteordningernes bestemmelser om udtagning kan gavne både din produktion og naturen, men det har stor betydning, hvordan du implementerer din indsats.
Naturhensyn
Naturpleje og -beskyttelse

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

15.01.2025
Nyttedyr i økologisk landbrug
Nyttedyr kan reducere skadedyrspopulationen i dine marker betydeligt, hvis du er i stand til at forvalte nyttedyrene på den rette måde.
Skadedyr
Biodiversitet

19.12.2024
Fravænning i ammetantesystemer
Ved gradvis fravænning i ammetantesystemer er det vigtigt at tage højde for aldersspredningen af kalvene.
Kvæg
Management
Sunde og robuste dyr

18.12.2024
Antibiotikaforbrug i den økologiske mælkeproduktion
Antibiotikaforbruget i danske økologiske malkekvægsbesætninger har været generelt faldene over de sidste mange år
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Management

06.01.2025
Økologiske kalve og ungdyr på græs kræver særligt fokus om efteråret
Ungdyr i alderen 6-12 mdr. skal være ude på græs indtil 1. november, når vejret, markens tilstand og hensyn til dyrenes velfærd tillader det. Kalve mellem 4 og 6 mdr. må tages på stald 1. september.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Mælkeproduktion

09.01.2025
Staldindretning for ko-kalv-systemer
Ko-kalv-systemer kan godt fungere i eksisterende staldanlæg med mindre tilretninger.
Kvæg
Management
Staldforhold