Udgivet 06.03.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Et forskningsprojekt fra Sveriges Lantbruksuniversitet, viser, at tabet af kød er ca. 10 procent mindre i den økologiske produktionskæde end i den konventionelle. Forskerne har brugt data fra det centrale svenske husdyrregister og regnet på flowet af dyr og tab under produktionen. Opgørelsen dækker både mælke- og kødproducerende gårde.
Resultaterne viser, at økologiske bedrifter i gennemsnit mister 7,4 procent af den potentielle årlige produktion af oksekød mod 8,8 procent for konventionelle bedrifter.
Den største forskel er fundet hos malkekøer, mens den var mindre hos de øvrige dyregrupper.
Mindre tab, mindre klimabelastning
Tabet af dyr påvirker den samlede effektivitet af oksekødsproduktionen. Forskerne har beregnet et samlet potentiale på 1.300 ton ekstra svensk oksekød, hvis den konventionelle produktion blev omlagt til økologi med det mindre tab til følge.
Tabet er særlig kritisk i oksekødsproduktionen, hvor den miljø- og klimamæssige påvirkning pr. kg produceret kød er høj. Forskerne beregner klimagevinsten ved det lavere tab af dyr til 29.000 ton CO2-e om året.
Årsager er ikke kortlagt
Projektet har ikke kortlagt de bagvedliggende forklaringer på det lavere tab i økologisk oksekødsproduktion. Men en lavere kodødelighed og højere velfærd i de økologiske besætninger bliver nævnt som mulige forklaringer.
Kodødelighed i dansk mælkeproduktion
Også i Danmark er dødeligheden og dermed tab af kød lavere hos økologiske malkekøer.
|
Produktionssystem |
Døde, % |
Tidligt slagtet, % |
|
Økologisk |
4,2 |
2,7 |
|
Konventionelt |
5,6 |
3,2 |
Kilde: Tal om kvæg, Landbrugsinfo
Forskningsartikel: Unveiling the potential of organic farming in mitigating beef losses in Sweden
Måske er du også interesseret i
11.12.2025
Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Læs mere om Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
17.11.2025
Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
Udvinding af spagnum har en betydelig klimapåvirkning. Derfor er en udfasning af spagnum et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig økologisk gartneriproduktion.
Læs mere om Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
10.11.2025
Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
Norske bønder har i århundrede drevet husdyrene op i fjeldene på sommergræsning. Det kan virke gammeldags, men måske er der en fornyelse på vej, der kan fremtidssikre sæterdriften.
Læs mere om Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
10.11.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Læs mere om Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Læs mere om Behandling af kalve i økologiske besætninger
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
Reduceret dieselforbrug og pløjefri dyrkning er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til afgrødevalg og - dyrkning
Afgrøder med stort kvælstofoptag og efterafgrøder i sædskiftet er bare nogle af de muligheder, som du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til afgrødevalg og - dyrkning
18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Læs mere om Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Læs mere om Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Læs mere om Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
28.05.2025
EU forenkler krav til ESG-rapportering
Landbrugssektoren skal ikke have særskilte krav til ESG-rapporteringen, men forenklingen kan gøre det sværere at afspejle økologiens kvaliteter.
Læs mere om EU forenkler krav til ESG-rapportering
26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Læs mere om Måling af græshøjde styrker afgræsningen