Udgivet 06.03.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød

Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel. 

Et forskningsprojekt fra Sveriges Lantbruksuniversitet, viser, at tabet af kød er ca. 10 procent mindre i den økologiske produktionskæde end i den konventionelle. Forskerne har brugt data fra det centrale svenske husdyrregister og regnet på flowet af dyr og tab under produktionen. Opgørelsen dækker både mælke- og kødproducerende gårde. 

Resultaterne viser, at økologiske bedrifter i gennemsnit mister 7,4 procent af den potentielle årlige produktion af oksekød mod 8,8 procent for konventionelle bedrifter.

Den største forskel er fundet hos malkekøer, mens den var mindre hos de øvrige dyregrupper.

Mindre tab, mindre klimabelastning

Tabet af dyr påvirker den samlede effektivitet af oksekødsproduktionen. Forskerne har beregnet et samlet potentiale på 1.300 ton ekstra svensk oksekød, hvis den konventionelle produktion blev omlagt til økologi med det mindre tab til følge. 

Tabet er særlig kritisk i oksekødsproduktionen, hvor den miljø- og klimamæssige påvirkning pr. kg produceret kød er høj. Forskerne beregner klimagevinsten ved det lavere tab af dyr til 29.000 ton CO2-e om året.  

Årsager er ikke kortlagt

Projektet har ikke kortlagt de bagvedliggende forklaringer på det lavere tab i økologisk oksekødsproduktion. Men en lavere kodødelighed og højere velfærd i de økologiske besætninger bliver nævnt som mulige forklaringer.

Kodødelighed i dansk mælkeproduktion

Også i Danmark er dødeligheden og dermed tab af kød  lavere hos økologiske malkekøer.

Produktionssystem

Døde, %

Tidligt slagtet, %

Økologisk

4,2

2,7

Konventionelt

5,6

3,2

Kilde: Tal om kvæg, Landbrugsinfo

Forskningsartikel: Unveiling the potential of organic farming in mitigating beef losses in Sweden

Måske er du også interesseret i