Udgivet 06.03.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Et forskningsprojekt fra Sveriges Lantbruksuniversitet, viser, at tabet af kød er ca. 10 procent mindre i den økologiske produktionskæde end i den konventionelle. Forskerne har brugt data fra det centrale svenske husdyrregister og regnet på flowet af dyr og tab under produktionen. Opgørelsen dækker både mælke- og kødproducerende gårde.
Resultaterne viser, at økologiske bedrifter i gennemsnit mister 7,4 procent af den potentielle årlige produktion af oksekød mod 8,8 procent for konventionelle bedrifter.
Den største forskel er fundet hos malkekøer, mens den var mindre hos de øvrige dyregrupper.
Mindre tab, mindre klimabelastning
Tabet af dyr påvirker den samlede effektivitet af oksekødsproduktionen. Forskerne har beregnet et samlet potentiale på 1.300 ton ekstra svensk oksekød, hvis den konventionelle produktion blev omlagt til økologi med det mindre tab til følge.
Tabet er særlig kritisk i oksekødsproduktionen, hvor den miljø- og klimamæssige påvirkning pr. kg produceret kød er høj. Forskerne beregner klimagevinsten ved det lavere tab af dyr til 29.000 ton CO2-e om året.
Årsager er ikke kortlagt
Projektet har ikke kortlagt de bagvedliggende forklaringer på det lavere tab i økologisk oksekødsproduktion. Men en lavere kodødelighed og højere velfærd i de økologiske besætninger bliver nævnt som mulige forklaringer.
Kodødelighed i dansk mælkeproduktion
Også i Danmark er dødeligheden og dermed tab af kød lavere hos økologiske malkekøer.
Produktionssystem |
Døde, % |
Tidligt slagtet, % |
Økologisk |
4,2 |
2,7 |
Konventionelt |
5,6 |
3,2 |
Kilde: Tal om kvæg, Landbrugsinfo
Forskningsartikel: Unveiling the potential of organic farming in mitigating beef losses in Sweden
Måske er du også interesseret i

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

28.05.2025
EU forenkler krav til ESG-rapportering
Landbrugssektoren skal ikke have særskilte krav til ESG-rapporteringen, men forenklingen kan gøre det sværere at afspejle økologiens kvaliteter.
Biodiversitet
Naturhensyn
Emission
Beregningsværktøjer

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

12.06.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning