Udgivet 11.01.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Sundhed og sygdom i ko-kalv-systemer
Management er altafgørende for dyrenes sundhed i ko-kalv systemer.
Af Iben Alber Christiansen, Maja Bertelsen
Mange landmænd erfarer i praksis, at kalve og køer i ko-kalv-systemer som regel klarer sig godt igennem mælkeperioden uden at blive syge.
Hygiejne er helt klart en vigtig faktor for at holde dem sunde, og et højt hygiejneniveau hænger sammen med belægningsgrad og staldindretning, og at man sørger for masser af strøelse, at liggeområderne er tørre, samt at foder og vand kan holdes rent.
Studier på sundheden af kalve i ko-kalv systemer viser meget blandede resultater, og der er derfor ingen beviser for, at kalvene bliver hverken mere eller mindre syge.
Køerne – vær opmærksom på yverne
Ældre studier peger på, at koens risiko for at blive syg er mindre, hvis hun har kalven at tage sig af. Det motiverer hende til at være aktiv, og der frigives oxytocin, når kalven patter. I en interview-undersøgelse foretaget var der flere, der beskrev det som positivt, at man gav koen ro i den risiko-fyldte periode omkring og efter kælvning, så hun kunne komme sig over de store hormonelle og fysiske ændringer, som sker under kælvning og begyndende laktation.
Sår på patterne er et af de få sundhedsproblemer hos køerne, der er risiko for med ko-kalv-opstaldning. Det er især set i ammetante-systemer, hvor hver ko passer flere kalve. Der er gode erfaringer med at smøre med forskellige salver, og det får ikke koen til at afvise kalvene.
Kalvenes hyppige udmalkning samt deres enzymrige spyt kan ifølge nogle landmænd være med til at forbedre yversundheden. Der er meget få, som beskriver yverbetændelser i ko-kalv-systemer. Det er vigtigt at observere yverne dagligt, hvilket er en selvfølge, når man malker køerne dagligt, men ikke hvis man har ammetanter. Hvis der skulle være en slem yverbetændelse, vil mælken smage lidt mere salt, og det kan få kalvene til at fravælge den angrebne kirtel, som netop har brug for ekstra udmalkning.
Kalvene – diarré kan være en udfordring
Nogle landmænd oplever, at kalvene har lidt diarré, men også, at de som regel kommer sig over det uden behandling og ikke bliver dårlige af det. Hvis en kalv bliver syg, kan det være relevant at tage den og dens ko ud i en omsorgsboks og give ro omkring dem. Nogle supplerer med elektrolytter, og nogle giver elektrolytter til alle kalve i perioder med mere aggressiv diarré.
Cryptosporidier udgør en stor risiko for den nyfødte kalv. Høj hygiejne i kælvningsboks er afgørende. Når kalvene kommer ind på ko-kalv-arealet, er det vigtigt, at belægningsgraden ikke er for høj, så smittetrykket ikke bliver for voldsomt. Hvis kalven får tilfredsstillet sit sutte- og fourageringsbehov med mælk, græs, foder og hø bruger den mindre tid på at slikke på potentielle smittekilder.
Kulde, fugt og træk bør undgås
Kalve kan godt finde på at søge ud mod siderne af et areal eller en boks, måske fordi de føler sig mere beskyttede dér. Undgå derfor kulde-nedfald langs væggene, og sørg for at vægge og områder langs disse er tørre og uden træk.
Frisk luft er helt nødvendigt, men træk skal undgås. Du kan eventuelt etablere et overdækket areal i kalveskjulet eller placere halmballer, hvor kalvene kan beskyttes mod kulde og vind. Det er dog vigtigt, at det gøres på en måde, hvor koen stadig kan holde øje med sin kalv, når den er i skjulet, ellers bliver hun urolig.
Ved sygdom - Inddeling i mindre hold eller sygeboks
Sørg altid for at have en mulig plan B, hvis der skulle opstå sygdomsproblemer. Det kan være mulighed for neddeling i mindre hold eller boks til isolering af ko med kalv i en periode.

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug