Udgivet 13.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Hav styr på strøelsen i fjerkræstalden
En tør og porøs strøelse kan have positiv effekt på både ammoniakfordampning fra stalden og dyrenes velfærd.
Af Sofie Knorr Jensen
Strøelsens kvalitet er en vigtig faktor for god dyrevelfærd hos fjerkræ, men også en udfordring i økologien, fordi husene er åbne og naturligt ventilerede, så strøelsen derfor let tager fugt fra udeluften.
Strøelsen skal være tør, idet en fugtig strøelse i samspil med ammoniak kan forårsage svidninger på dyrenes trædepuder, hvilket kan give sår og infektioner.
Derudover har strøelsen også andre funktioner. Er strøelsen interessant, stimulerer den fødesøgningsadfærden, og tør strøelse er ligeledes befordrende for støvbadning, der holder eksempelvis lus ude af fjerdragten.
En porøs og tør strøelse er ideel til både fødesøgning og støvbadning, hvilket netop er den type beskæftigelse, der er vigtig for høner og kyllinger, og som er med til at mindske sandsynligheden for, at uønskede adfærdsmønstre som fx fjerpilning opstår.
Ud over de tydelige velfærdsfordele ved en god strøelse er luftkvaliteten bedre i en stald med tør strøelse, da ammoniakfordampningen er lavere end ved våd strøelse. En strøelse, som er presset sammen, vil nemlig have mere mikrobiel omsætning i sig, som omdanner kvælstof fra gødningen til ammoniak.
Derfor kan en tør strøelse mindske luftgener og ammoniakafdampning fra stalden og mindske risikoen for skader på hønernes luftveje og øjne. Studier viser også, at dårlig luftkvalitet er forbundet med fjerpilning. Derfor er der meget at hente ved at have styr på strøelsen.
Hvad kan du gøre?
Strø efter
Når der efterstrøs, kommer dyrene til for at støvbade, hvilket har den fordel, at den mikrobielle aktivitet i strøelsen bliver reduceret og ammoniakdannelsen mindskes. Støvbadningsadfærden fra ny strøelse gør altså den gamle strøelse mere porøs og øger derved dens overfladeareal og sugeevne.
Hold øje med, om der er fugtige områder i stalden. Hvis våde pletter spottes, skal der spredes strøelse på området. Typisk er strøelse hos producenter lavet af snittet halm.
Mug ud hos æglæggerne
Den økologiske høne er typisk i æglæggerstalden i cirka 1 år. I løbet af den tid akkumuleres strøelse og gødning og kan lave en våd og kompakt strøelse. Derfor anbefales det at lave en komplet udmugning flere gange i løbet af produktionsperioden, ikke bare mellem holdene.
Specielt i forbindelse med våd strøelse, som ofte ses, når hønerne er unge og modtager det proteinrige startfoder. Udmugningen er god for både indeklimaet, kvaliteten af den nye strøelse og smittebeskyttelse. Gammel strøelse er nemlig et opholdssted for smittekilder, som f.eks. indvoldsorm.
Brug strømaskine
En strømaskine er velegnet til at vedligeholde en tør strøelse i verandaen. Ved løbende at tilføre tør strøelse i verandaen vil denne forblive attraktiv og stimulere både støvbadnings- og fødesøgningsadfærd.
I perioder med fugtige vejrforhold kan strøelsen i verandaen blive våd og beskidt, når hønerne dagligt bevæger sig ind og ud mellem hus og udeareal. Ved at tilføre tør strøelse til verandaen i våde tider, vil strøelsen i størstedelen af hønsehuset kunne holdes tør, da hønerne slæber mindre vand ind gennem verandaen.

Læg lucerneballer ud
Ved at placere varmebehandlede lucerneballer i opdrætsstalden kan flere af hønnikernes behov opfyldes. Lucerneballerne fungerer både som fodersupplement, hvilested og dyrene bliver beskæftigede, når de hakker i ballerne og søger efter føde.
Pressede lucerneballer mindsker forekomsten af fjerpilning, da de stimulerer hønens fødesøgningsadfærd og giver beskæftigelse til aktive høner. Derudover fungerer lucernen som et supplement til foderet, som dermed bliver mere alsidigt sammensat.
Lucernen er spiselig og fintsnittet, så det tager tid for fjerkræet at komme igennem en balle. Den tid, fødesøgningshak er rettet imod en lucerneballe, bliver ikke brugt til at udøve fødesøgningshak mod artsfæller. Da fødesøgningshak rettet mod artsfæller hurtigt kan lede videre til fjerpilning, kan man forvente, at lucerneballerne reducerer risikoen for fjerpilning.
Måske er du også interesseret i

03.01.2025
Fugleinfluenza: Når du skal holde hønerne på stald
I tilfælde af fugleinfluenza og offentligt påbud om, at hønerne ikke må være ude, bliver de frustrerede. Det kan føre til stress, fjerpilning og kannibalisme.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management
Udearealer og staldforhold

03.01.2025
Vaccination mod fugleinfluenza: Et overblik
Forskellige tilgange i andre lande viser kompleksiteten ved at tage vaccineprogrammer i brug, men også potentialet i at bruge vacciner til at mindske fugleinfluenzaens omfang.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Sunde og robuste dyr
Sunde og robuste dyr
Kvæg
Grise

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

03.01.2025
Biostimulanters effekt på høns kendes ikke
Effekten af biostimulanter er svær at dokumentere, og det er derfor svært at konkludere, om de har en positiv, neutral eller negativ effekt på fjerkræs velfærd.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Fodring

03.01.2025
Pil er et hit hos økologiske høner – når det er ensileret
Pil kan bidrage til at gøre jorden mere robust over for ekstreme vejrhændelser som ekstrem nedbør eller tørke, mindske udvaskning af kvælstof og gøre hønsegården mere interessant at være i, men viser også potentiale som en ernæringskilde - dog først efter forarbejdning.
Æglæggere
Fodring
Udearealer og staldforhold

03.01.2025
Fjerpilningsnøgle: Find årsagen til fjerpilning blandt høner
I Fjerpilningsnøglen finder du som fjerkræproducent hjælp til at finde årsagen, hvis der er fjerpilning i hønseflokken.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management

04.03.2025
Regler for økologisk ægproduktion
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk ægproduktion og et eksempel på et omlægningsforløb.
Æg- og fjerkræsproduktion
Æglæggere

20.02.2025
Regler for økologiske slagtekyllinger
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk opdræt af slagtekyllinger og et eksempel på et omlægningsforløb.
Slagtekyllinger
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og staldforhold
Management
Æg- og fjerkræsproduktion

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

21.03.2025
Budgetkalkule for fjerkræ er opdateret
Flere æg, men højere foderomkostninger – nye budgetkalkuler indregner de økologi-ske høners stigende produktionsperiode
Driftsøkonomi
Æglæggere

20.08.2024
Tyskland: Kvæg skaber tryghed for kyllinger
Kvæg i folde med økologiske kyllinger øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.
Slagtekyllinger
Udearealer og afgræsning
Udearealer og staldforhold
Produktionsregler