Udgivet 02.08.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Pil er et hit hos økologiske høner – når det er ensileret

Pil kan bidrage til at gøre jorden mere robust over for ekstreme vejrhændelser som ekstrem nedbør eller tørke, mindske udvaskning af kvælstof og gøre hønsegården mere interessant at være i, men viser også potentiale som en ernæringskilde - dog først efter forarbejdning.

Afklippede, friske pileskud og ensileret pil blev for nylig kastet ind til økologiske høner i deres udeareal på Samsø for at få en første indikation af, om de har en præference for enten ensileret pil eller friske pileskud. Hønerne var i første omgang mest interesseret i den friske pil, men det var kun ensilagen, der blev spist op. 

I starten bevægede hønerne sig mod den grønne bunke af friske pileskud, der også raslede, da den blev smidt foran dem. Faktisk viste de ingen interesse for ensilagen i begyndelsen, men efter bare få minutter begyndte enkelte høner at undersøge det brunlige produkt. 

Foto: Sofie Knorr Jensen

En enkelt høne nærmer sig ensilagestakken.

Foto: Christoffer Grønne

Ca. 2 minutter efter tildelingen var der interesse for både ensilagen og de friske pileskud.

Ernæringsværdi og smag har sandsynligvis betydning for præferencen

Friske pileskud er fiberholdige, og de har ikke nogen høj ernæringsværdi for hønerne, men ensileringsprocessen øger næringsværdien af grovfoderet betydeligt. Da hønerne først begyndte at indtage ensilagen, strømmede flere og flere høner til og efterlod det friske pil bag sig. 

Det friske løv gav dem kort berigelse, men efterhånden som ensilagen blev opfattet som foder, blev interessen for ensilagen større. Ensileringsprocessen både blødgør og forsøder pilen. Samtidigt kan mælkesyrebakterierne fra fermenteringsprocessen være god for deres fordøjelsessystem.

Foto: Hester Callaghan

Pilen blev tildelt om formiddagen, og om eftermiddagen var der ingen interesse for den friske pil længere.

Foto: Hester Callaghan

Om eftermiddagen var bunken med ensileret pil svundet ind

Hønerne i denne afprøvning gik på et stort udeareal med blandet beplantning, og det kan derfor ikke afvises, at andre høner med et. mindre alsidigt udeareal ville finde den friske pil mere interessant. Vi kan dog konkludere, at hønerne i denne afprøvning foretrak den ensilerede pil.