Udgivet 12.09.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Biostimulanters effekt på høns kendes ikke

Effekten af biostimulanter er svær at dokumentere, og det er derfor svært at konkludere, om de har en positiv, neutral eller negativ effekt på fjerkræs velfærd.

Biostimulanter er komplekse stoffer, som enten kan være naturlige eller på syntetisk form. Ofte indeholder de planteekstrakter, alger, enzymer eller mikroorganismer. Biostimulanter sigter efter at skabe mere robuste dyr og marker. Ifølge producenterne skulle de hos fjerkræ forbedre fordøjelsen og styrke immunforsvaret.

Biostimulanter og bioaktive stoffer er ikke det samme

Bioaktive stoffer og biostimulanter er to forskellige ting. Et bioaktivt stof er en enkelt forbindelse, som har en specifik effekt på mennesker, dyr eller planter. En biostimulant kan være et produkt bestående af mange ekstrakter med en bred vifte af forventede effekter. Biostimulanter er primært kendt i markbruget, og der findes meget lidt videnskabeligt litteratur på biostimulanters effekt på fjerkræ. Til gengæld testes bioaktive stoffer, som har specifikke effekter, oftere.

Svagt vidensgrundlag om effekt

Producenter af biostimulanter tester deres produkter i små forsøg uden statistiske analyser. Derfor er det svært at konkludere noget ud fra disse forsøg, selvom tallene herfra nogle gange bruges til markedsføring. Det er muligt, at nogle biostimulanter har en positiv effekt på fjerkræ, men effekten er sjældent videnskabeligt eller statistisk dokumenteret.

Erfaringer med biostimulanter fra praksis

En dansk, økologisk ægproducent har for nylig udfodret biostimulanter til sine høns. Produktet blev opbevaret i tanke og sprøjtet ud på foderet. Producenten valgte at gøre dette i et forsøg på at stabilisere produktionsperioden. Desværre oplevede producenten ikke en dokumenterbar, positiv effekt af den specifikke biostimulant. Erfaringerne understreger, at biostimulanter ikke altid er det perfekte kvik-fix.

Æglæggerholdet, der blev fodret med biostimulanter, blev sammenlignet med en tilsvarende kontrolgruppe. Der var ingen tydelig, positiv effekt, da tildeling af biostimulanterne begyndte. Der var endda et lille fald i produktivitet ved et af holdene, som modtog biostimulanter.

Produktivitetsfald

Faldet i produktivitet kan være opstået ved et tilfælde eller måske være relateret til et immunrespons ved starten af biostimulanterne. Når et dyr bliver præsenteret for nye organismer, kan deres system bruge energi på at bekæmpe det i begyndelsen. Det kan medføre øget foderindtag, og hvis foderet ikke dækker det øgede energibehov, kan det gå ud over produktiviteten.

Biostimulanten i afprøvningen blev kun afprøvet på høns, og det er derfor ikke undersøgt, om kyllinger kan have større fordel af det. Kyllinger har ikke mange bakterier i deres fordøjelsessystem de første leveuger. Derfor kan et boost fra probiotika være fordelagtigt for at assistere dem i at fordøje foderet.

Andre værktøjer kan styrke fordøjelsessystemet

Foderstoffirmaer har erfaringer med blandinger, der er gode for fordøjelsen. I disse blandinger inkluderes der blandt andet en større andel havre. Man kan også overveje at investere i grovfoder af høj kvalitet, for eksempel ensilage, som i sig selv indeholder probiotika.

Mælkesyrebakterier er naturligt til stede i fermenterede produkter herunder ensilage. Som økolog er det påkrævet, at du giver dit fjerkræ grovfoder. Gives det i form af ensileret korn, majs, byg/ært eller lignende, modtager dyrene derfor naturligt probiotika, som biostimulanter nogle gange markedsføres på baggrund af. Fibre i grovfoderet giver samtidig også næring til de eksisterende bakterier i hønens fordøjelsessystem og øger deres velfærd.

Navnet på produktet, der blev afprøvet på bedriften, nævnes ikke i artiklen , da der ikke er tale om en forsøgsmæssig afprøvning.