Udgivet 09.03.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Strategisk calciumtildeling til æglæggende høner
Ved strategisk calciumtildeling begrænses calciumtildelingen via foderet, og kalkskaller tildeles i stedet i foderrenden sidst på eftermiddagen eller via en silo i stalden, som er tilgængelig hele døgnet.
Af Sofie Knorr Jensen
En høj tilførsel af calcium til æglæggende høner er nødvendigt for, at de får nok af det til produktion af æggeskallen, der indeholder over 2 g rent calcium. I mange år har det været almindelig praksis at tildele ekstra calcium ved at indsætte en silo med kalkskaller i stalden eller lægge løse poser med kalkskaller på gulvet, så hønerne kan få dækket deres behov. Men nye og ældre studier peger på fordelen ved at tildele calcium strategisk, så hønen får mindre calcium om dagen og større mængder calcium om aftenen.
Uddybende notat om strategisk calciumfodring (pdf-fil, 4 sider)
Lyt til Strategisk calciumtildeling til æglæggende høner (MP3-fil)
Høner tilpasser deres calciumoptag i løbet af døgnet til deres fysiologiske behov
Billeder taget hvert kvarter af en silo med kalkskaller i en økologisk æglæggerstald illustrerer, hvordan høner er i stand til at styre, deres calciumoptag over døgnet, så det passer til deres behov for større calciummængder om aftenen. Stalden havde lys fra kl. 04:00 til 19:30.

Hønerne havde meget lidt interesse i skallerne i løbet af morgenen, formiddagen og starten af eftermiddagen. Der var en mild stigning i interesse efter middag, men antallet af høner ved siloen kunne tælles på to hænder.
Efter kl. 16 steg antallet af høner ved siloen markant og fra kl. 16:30 til 16:445 skete der en bemærkelsesværdig forøgelse i aktiviteten. Antallet af høner ved siloen var efter kl. 16:45 ikke længere muligt at tælle indtil starten af mørkeperioden.
Æglæggende høner har ikke brug for høje mængder calcium før om eftermiddagen, det viser denne video tydeligt. Så konstant høje calciumniveauer i foderet er et unødvendigt spild samtidigt med, at det øger fosforudskillelsen fra hønens system.
Metoder til strategisk calciumtildeling
Calciumniveauet i foderet kan gennem et samarbejde med foderfirmaet reduceres. Det sikrer, at hønerne får mindre calcium i løbet af dagen, end de gør om aftenen, hvor de har brug for større mængder calcium.
Tildeling af en større mængde calcium om aftenen kan sikres på 2 måder, og du bør overveje, hvilken metode, der passer bedst til din produktion.
Tildelingsmetoder, der sikrer et højt optag af calcium sidst på dagen:
- Topdressing med kalkskaller i foderrenden om eftermiddagen
- Siloer/trug med kalkskaller i stalden
Ved topdressing-metoden skal du ved en udfodring sidst på eftermiddagen tilføje kalkskaller til foderrenden. For at opnå en optimal effekt, skal du tilsætte calcium til foderrenden i forbindelse med den sidste udfodring før kl. 16:30 - og efterfølgende fodringer (Se video om høners optag af calcium i løbet af et døgn). Det sikrer, at hønerne får tilstrækkeligt calcium til æggeskalsdannelse. Det kræver dog, at alle høner kommer til foderrenden og spiser tilstrækkeligt i det tidsrum. Skallerne er hårde for fodersneglene, så det er vigtigt at holde øje med slid på foderanlægget.
Siloer/trug med kalkskaller i stalden har den fordel, at det ikke kræver et stort system at tildele kalkskallerne strategisk. Hønerne er kendt for selv at kunne forstå deres calciumbehov, så derfor kan siloen med kalkskaller frit stå fremme hele dagen. Men siloen må aldrig stå tom og kræver derfor dagligt tilsyn og manuel opfyldning, for at hønerne ikke pludseligt kommer i calcium-underskud. Samtidigt er der ved silo også en mulighed for, at hønerne indtager kalkskaller som erstatning for kråseflint og berigelse, og dermed en risiko for, at nogle høner indtager for mange skaller i forhold til deres behov.
Artiklen er skrevet i projektet ORPHEUS, støttet af :



Måske er du også interesseret i

03.01.2025
Biostimulanters effekt på høns kendes ikke
Effekten af biostimulanter er svær at dokumentere, og det er derfor svært at konkludere, om de har en positiv, neutral eller negativ effekt på fjerkræs velfærd.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Fodring

03.01.2025
Pil er et hit hos økologiske høner – når det er ensileret
Pil kan bidrage til at gøre jorden mere robust over for ekstreme vejrhændelser som ekstrem nedbør eller tørke, mindske udvaskning af kvælstof og gøre hønsegården mere interessant at være i, men viser også potentiale som en ernæringskilde - dog først efter forarbejdning.
Æglæggere
Fodring
Udearealer og staldforhold

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

04.03.2025
Regler for økologisk ægproduktion
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk ægproduktion og et eksempel på et omlægningsforløb.
Æg- og fjerkræsproduktion
Æglæggere

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

03.01.2025
Fugleinfluenza: Når du skal holde hønerne på stald
I tilfælde af fugleinfluenza og offentligt påbud om, at hønerne ikke må være ude, bliver de frustrerede. Det kan føre til stress, fjerpilning og kannibalisme.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management
Udearealer og staldforhold

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

21.03.2025
Budgetkalkule for fjerkræ er opdateret
Flere æg, men højere foderomkostninger – nye budgetkalkuler indregner de økologi-ske høners stigende produktionsperiode
Driftsøkonomi
Æglæggere

03.01.2025
Fjerpilningsnøgle: Find årsagen til fjerpilning blandt høner
I Fjerpilningsnøglen finder du som fjerkræproducent hjælp til at finde årsagen, hvis der er fjerpilning i hønseflokken.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management

03.01.2025
Vaccination mod fugleinfluenza: Et overblik
Forskellige tilgange i andre lande viser kompleksiteten ved at tage vaccineprogrammer i brug, men også potentialet i at bruge vacciner til at mindske fugleinfluenzaens omfang.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Sunde og robuste dyr
Sunde og robuste dyr
Kvæg
Grise

03.01.2025
Gode råd om at lukke høns ud
Økologiske høns må igen komme ud under åben himmel efter måneders staldpligt pga. fugleinfluenza.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler