Udgivet 08.05.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Spar E-vitamin i sidste del af laktationen
Indholdet af naturligt E-vitamin i græs og græsensilage er normalt så højt i græsbaserede økologiske rationer, at køer i midt- og senlaktation ikke har behov for ekstra tilskud af E-vitamin.
Af Karen Munk Nielsen
Økologiske køer i midt- og senlaktation har ikke brug for tilskud af E-vitamin. Derimod bør goldkøer og køer i tidlig laktation altid have tilskud. Det samme gælder for økologiske køer, som får hø eller majs som primært grovfoder.
Sådan lyder anbefalingerne fra et nyt norsk review om E-vitamin til økologiske køer, der er publiceret i Biological Agrculture & Horticulture.
Frisk græs og velkonserveret græsensilage har et højt naturligt indhold af E-vitamin, og det er ifølge gennemgangen nok til at dække behovet hos køer i midt- og senlaktation. Indholdet af E-vitamin i hø og majsensilage er derimod for lavt til at dække køernes behov.
Den gennemgåede litteratur viser, at mangel på E-vitamin kan føre til flere sygdomme og dårligere reproduktion. Det understreger behovet for at give goldkøer og køer først i laktationen ekstra E-vitamin som tilskud til grundrationen.