Udgivet 25.02.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet

Sensorerne gør det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel. De slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.

Et nyt sensorsystem til kalve er i år blevet afprøvet og udviklet i et samarbejde mellem Innovationscenter for Økologisk Landbrug, det hollandske firma CowManager og økologisk landmand Gert Lassen. Systemet skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, så landmænd kan reagere hurtigt på sygdomstegn eller anden mistrivsel.

I systemer, hvor kalve og køer går sammen, er det sværere at holde øje med den enkelte kalvs trivsel end i et traditionelt kalvepasningssystem, men det kan sensorsystemet hjælpe med. Data registreres med en sensor i kalvens øremærke, og på en app kan man følge kalvens aktivitets- og ædeniveau helt ned på timebasis.

Giver alarm ved adfærdsændring

Hos Gert Lassen går kalvene sammen med deres mor i tre uger, før de flyttes videre til en ammetante, så han kan ikke se, præcis hvor meget mælk den enkelte kalv drikker. Sensorerne hjælper ham med at overvåge kalvenes trivsel. 
- Aktivitetssensorerne er et virkelig godt værktøj, som jeg kigger på flere gange om dagen, fortæller han og tilføjer:
- Jeg skal stadig observere kalvene, men sensoren er skrap til at detektere, hvis kalven ikke æder eller drikker nok, og så giver den en alarm.

Selvom kalvene oftest har meget mælk til rådighed, når de går sammen med en ko, så kan det ske, at enkelte kalve – typisk i forbindelse med sygdom – ikke får pattet nok. Særligt med de små kalve er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis der sker ændringer i deres adfærd, da det hurtigt kan gå ned ad bakke, hvis kalven ikke får energi og væske nok.

Stort potentiale i sensorsystem

Sensorsystemet tilpasser sig den enkelte bedrift, og derfor bliver kalvenes adfærd ikke holdt op imod en standard adfærd, men derimod hvordan kalvene på den specifikke bedrift plejer at opføre sig. Gert Lassen ser et stort potentiale i værktøjet og håber, at data fra sensorerne på længere sigt kan være med til at understøtte beslutninger som f.eks. det rette tidspunkt at vænne en kalv fra mælk.

Ud over at systemet kan blive et godt managementværktøj for landmænd og en hjælp til at sikre velfærd og trivsel hos kalvene, så er potentialet også stort i forhold til forskning. Systemet giver nemlig mulighed for at indsamle langt større datamængder og i længere perioder, end vi er vant til. Derfor kan det forhåbentlig bruges fremadrettet til at få mere viden om dyrenes velbefindende og dermed styrke deres velfærd endnu mere. 

Måske er du også interesseret i