Udgivet 22.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Selvforsyning med foder på økologiske malkekvægbedrifter
Selvforsyningsgraden er i gennemsnit 77 % på øko-bedrifter, og der er ikke sammenhæng mellem afkastningsgrad og selvforsyning.
Af Arne Munk
Øget selvforsyning bliver ofte set som vejen til et mere klimavenligt og fossiltfrit økologisk landbrug, hvor vi i højere grad er selvforsynende med energi og foder. Dermed reducerer vi foderimport af bl.a. ikke europæisk soja og øger anvendelsen af danske fodermidler, herunder kløvergræs, ært, lupin og hestebønner.
Selvforsyningsgrad – hvad er det?
Selvforsyning med foder kan være defineret som:
- foder fra egen landbrugsbedrift
- foder fra egen bedrift samt nabosamarbejde
- foder fra egen bedrift og nærområde som kan være fx Danmark
I denne opgørelse har vi defineret selvforsyning som andelen af foder dyrket i Danmark i forhold til det totale årlige foderforbrug pr. ko. Datagrundlaget er 176 driftsregnskaber for 2020 på heltidsbedrifter med økologisk mælkeproduktion, som har leveret 7.500-15.000 kg EKM pr. ko.
Eget grovfoder og indkøbt grovfoder samt eget korn kan altid betragtes som selvforsyning, når vi definerer selvforsyning, som andelen af foder produceret i Danmark. Tilsvarende gælder hjemmedyrket ”kraftfoder”, fx ærter, hestebønner, lupiner og raps.
Indkøbte fodermidler, som korn og kraftfoder, er vanskeligere at forholde sig til. Indkøbt korn fra foderstoffirmaer kan være importeret fra udlandet, men det kan også være dyrket i Danmark. Tilsvarende gælder indkøbt kraftfoder, som oftest vil være sammensat af både importerede og dansk dyrket fodermidler. I opgørelsen af selvforsyningsgraden har vi som udgangspunkt forudsat, at ingen af de indkøbte fodermidler (korn og kraftfoder) medregnes som selvforsyning.
Opdeling brugt i denne opgørelse:
Selvforsyning
• Eget grovfoder
• Indkøbt grovfoder
• Eget korn
• Eget ”kraftfoder” fx ærter, hestebønner, lupiner og raps
Indkøb
• Nettoindkøbt korn (indkøbt korn minus eventuelt salg af korn)
• Indkøbt kraftfoder (kraftfoderblandinger, rene råvarer)
Selvforsyningsgraden er i gennemsnit 77 % på øko-bedrifter
Selvforsyningsgraden opgjort i kg tørstof for de 176 økologiske landbrugsbedrifter (sorteret efter stigende selvforsyningsgrad) er vist i figur 1. Den gennemsnitlige selvforsyningsgrad er 77 %, men jf. ovenstående vil den i praksis formentligt være større, da en del af det indkøbte korn og kraftfoder kan være dyrket i Danmark. Spredningsgrafen viser også, at 1/3 af de økologiske mælkeproducenter har en selvforsyningsgrad på 80 % eller mere.

Figur 1. Selvforsyningsgraden i 2020 opgjort i kg tørstof for 176 økologiske mælkebedrifter sorteret efter stigende selvforsyningsgrad
I figurerne 2, 3 og 4 er de 176 bedrifter inddelt i 10 fraktiler efter stigende selvforsyningsgrad. Der indgår dermed 17-18 bedrifter i hver fraktil. Den vandrette akse viser den gennemsnitlige selvforsyningsgrad for hver af de 10 fraktiler, fx 67 % for 0-10 procentfraktilen til venstre og 92 % for 90-100 procentfraktilen til højre i figurerne.
Andelen af eget korn som foder er høj på bedrifter med høj selvforsyningsgrad
Fodermidlernes andel af det totale foderforbrug er vist i figur 2. Det ses bl.a., at bedrifter med en lav selvforsyningsgrad i gennemsnit, stort set ikke indkøber grovfoder. Det indkøbte foder udgøres primært af korn og kraftfoder. Bedrifter med meget høj selvforsyningsgrad opnår det ved at have en høj andel af eget korn og ved at indkøbe forholdsvis meget grovfoder.

Figur 2. Fodermidlernes gennemsnitlige andel af foderforbruget, opgjort i kg tørstof, for 10 fraktiler med 176 bedrifter inddelt efter stigende selvforsyningsgrad
Bedrifter med høj selvforsyning har et højere areal pr. årsko med afgrøder
Areal (gennemsnitlig) pr. årsko med afgrøder i markbruget for hver af de 10 fraktiler er vist i figur 3.
Proteinafgrøder dyrkes i et vist omfang på kvægbedrifter med en høj selvforsyningsgrad, hvilket ikke er overraskende. Det gælder især hestebønner, som udgør fra 0,04 - 0,07 ha pr. årsko i gennemsnit for de fire fraktiler med højeste selvforsyningsgrad.
Det gennemsnitlige markareal varierer fra 1,04 til 1,69 ha pr. årsko. Det gennemsnitlige markareal for alle 176 bedrifter er på 1,39 ha pr. årsko. Heraf er 0,67 ha med kløvergræs i omdrift og 0,32 ha med korn.

Figur 3. Det gennemsnitlige areal pr. årsko med afgrøder i markbruget for 10 fraktiler med 176 bedrifter inddelt efter stigende selvforsyningsgrad
Afkastningsgrad og selvforsyning hænger ikke sammen
Foderomkostningerne i gennemsnit pr. kg EKM og mælkeydelse pr. ko for hver af de 10 fraktiler er vist i figur 4. Der er ikke en klar forskel i de gennemsnitlige foderomkostninger mellem fraktilerne for selvforsyningsgraden. Tilsvarende gælder mælkeydelsen, dog er der en tendens til faldende mælkeydelse pr. ko ved høj selvforsyningsgrad. For begge parametre er der stor spredning indenfor fraktilerne.
Afkastningsgraden (afkast på investeret kapital) for bedrifterne i de 10 fraktiler varierer fra 2,6 - 4,1 %. Også for denne parameter er der stor spredning mellem bedrifterne indenfor fraktilerne, og der er ingen sammenhæng mellem afkastningsgrad og selvforsyningsgrad i opgørelsen fra 2020 med de 176 økologiske mælkebedrifter.

Figur 4. De gennemsnitlige foderomkostninger pr. kg EKM og mælkeydelse leveret pr. ko for 10 fraktiler med 176 bedrifter inddelt efter stigende selvforsyningsgrad Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med SEGES Innovation.

Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug