Udgivet 22.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Frostfri drikkevandsforsyning på økologiske kvægbedrifter
Dyrene skal altid have adgang til frisk drikkevand, både nat og dag. Der kan derfor være behov for at frostsikre vandforsyningen og drikkevandet i vinterperioden.
Af Arne Munk
Frostsikring af vandforsyningen gælder både for dyr på udearealer og dyr i åbne stalde og hytter.
Løsninger til sikring af frostfrit drikkevand:
- Cirkulationspumpe og rundløb, som holder vandet i bevægelse
- Drikkekopper med integreret varmelegeme
- Frostsikringskabler til vandrør og -slanger
- Termovandkar med bolde
- Drikkekopper med selvtømmende ventil
- Forsyningsledningen med vand skal ligge i frostfri dybde (1,20 m)

Drikkeskål med varmetråd sikrer frostfrit drikkevand, og en betonring forhindrer dyrene i at ødelægge drikkeskålen.
Frostsikringsanlæg anbefales til stalde og hytter
I stalde er den nemmeste løsning én gang for alle at investere i et frostsikringsanlæg, som består af en cirkulationspumpe og termostat. Pumpen og termostaten sørger for at holde vandet tempereret og i bevægelse helt frem til drikkekar eller vandkopper. Hvis der er stikledninger med stillestående vand, som kan fryse til, lægges frostsikringskabler omkring eller skydes ind i vandrørene.
Frostfri drikkekopper med indbyggede varmelegemer er velegnede til et cirkulerende varmesystem. I stalde til malkekvæg vil det sjældent være nødvendigt at frostsikre selve vandkarret, da malkekøernes forholdsvis store vandoptag sikrer, at der løbende tilføres nyt vand til vandkarret.
I hytter og lignende, hvor vandforsyningen oftest består af drikkekopper, kan vandrør og vandslanger frostsikres ved at sno frostsikringskabler omkring dem, og det anbefales at anvende frostsikrede drikkekopper.
Udearealer - strøm- og vandtilførslen er afgørende
Overvej om vandforsyningen skal være drikkekopper eller drikkekar/-trug. Det kommer an på, hvilke muligheder der er for strøm- og vandtilførsel.
Løsningen når du både har vand og strøm i marken
En opvarmet drikkekop og frostsikringskabler omkring vandrør er den bedste løsning, hvis der er mulighed for at trække både vand og el ud i marken.
Der er to mulige løsninger, når du kun har vand i marken
Et frostfrit isoleret vandkar, hvor vandtilførslen kommer fra frostfri dybde op under truget. En svømmeventil sørger for, at der hele tiden er jordvarmt vand ca. 6ºC i truget. Forbruget af vand sikrer, at nyt jordvarmt vand kommer til og holder truget frostfrit. Når dyrene drikker skubber de en kugle til side. Når dyrene er færdige med at drikke og går fra truget, lukker kuglen automatisk drikkeåbningen. Systemet anbefales ikke til højtydende malkekøer, da man risikerer, at de drikker for lidt vand.
Drikkekopper eller drikkeautomater, der holdes frostfri med en selvtømmende ventil, er en anden løsning, der kan benyttes, hvis der kun er vand og ikke strøm til marken. Når drikkekoppen eller -automaten ikke er i brug, tømmes ventil og stigrør for vand, som ellers kan fryse til. Systemet er frostsikkert, blot vandledningen, der forsyner automaten, ligger i frostfri dybde. Ventilen er monteret i en brønd, som er nedgravet til frostfri dybde.
Løsningen når du kun har strøm i marken
Et frostfrit vandtrug med termostat er løsningen, hvis der er mulighed for strøm, men ikke vand på marken. Det skal fyldes med vand manuelt, men regulerer selv temperaturen, så vandet ikke fryser.
Tips til frostsikring af forsyningsledningerne
Nedgrav altid forsyningsledningen med vand til vandkarret/vandkoppen i minimum 1,2 m dybde for at holde vandet frostfrit. Dybstrøelse kan også fungere som isoleringsmateriale, hvor forsyningsledningen med vand bliver ført under bunden af dybstrøelsen. Det er også en mulighed at lægge isolerede varmeledninger parallelt med vandledningerne, som holder vandet frostfrit. En varmetråd viklet om vandledningen, som ledes op i et isoleret rør til vandkoppen, kan sikre mod, at vandet fryser i den zone.
Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg