Udgivet 16.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer er lavest om sommeren. Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Af Irene Fisker
Ny opgørelse over forekomst af mælkefeber
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet en opgørelse over forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer. Vi har set på kælvninger og data indberettet til Kvægdatabasen for 2022-2023.
Racerne Holstein og Jersey indgår i opgørelsen med henholdsvis ca. 92.000 og 20.000 kælvninger, og vi har set på perioden 0-30 dage efter kælvning. Langt de fleste tilfælde af mælkefeber opstår 0-1 dag efter kælvning. I den økologiske produktion bliver mælkefeber altid behandlet af dyrlægen. Denne opgørelse er en opfølgning på to tidligere undersøgelser for årene 2013-2015 og 2016-2019.
Mest mælkefeber hos ældre køer
Førstekalvskøer har sjældent mælkefeber og hos andenkalvskøer drejer det sig også kun om få dyr, omkring 1 % af kælvningerne om vinteren og færre om sommeren, se figuren.
Mælkefeber er derimod et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka 9 % af de ældre køer hos både Holstein og Jersey, som får mælkefeber. Ældre køer har højere risiko for mælkefeber, fordi de har en højere ydelse og sandsynligvis også fordi deres calciumreserve i knoglerne ikke lader sig mobilisere i samme grad.

Forekomst af mælkefeber 0-30 dage efter kælvning hos økologiske holstein- og jerseykøer i henholdsvis anden og senere laktationer.
Mindre mælkefeber om sommeren
Hyppigheden af mælkefeber var lavest om sommeren i årene 2022-2023. Det ses meget tydeligt hos ældre jerseykøer, hvor forekomsten af mælkefeber faldt fra ca. 16 % om vinteren til 6 % midt på sommeren. Hos Holstein faldt den fra 10 til 8 %.
Motion, sollys og mere plads har måske en positiv indflydelse på kælvning og calciumstofskiftet, men det er ikke dokumenteret. Der er også en årstidsvariation hos konventionelle køer, hvor kun en mindre del af goldkøerne kommer på græs, men den er ikke så markant for Jersey.
Ingen forskel på Holstein og Jersey på årsbasis
Jersey har haft den højeste forekomst af mælkefeber på årsbasis i tidligere undersøgelser. I denne undersøgelse er der imidlertid ikke forskel på Holstein og Jersey, hvor den gennemsnitlige forekomst er 4,2 og 4,1 %. En del af forklaringen er, at de to racer ikke har samme kælvningsfordeling hen over året.
Hos Jersey er der markant flere kælvninger i sommermånederne, hvor andelen af mælkefeber er lav. Det skyldes især få store besætninger med sæsonkælvning, som har en meget lav sygdomsforekomst. Hvis man, som det er gjort i tidligere opgørelser, udelader besætninger med meget få sygdomsregistreringer, lander den gennemsnitlige forekomst af mælkefeber på 4,3 og 4,6 % for henholdsvis Holstein og Jersey.
Mælkefeber skyldes manglende calcium
Mælkefeber opstår, hvis koen mangler calcium. Ved igangsætning af en ny laktation er der et stort behov for calcium til mælkeproduktionen, og det skaffer koen normalt ved øget absorption fra tarmen og øget mobilisering fra knoglerne. Men hvis omstillingen ikke fungerer optimalt, kan koen komme i underskud med calcium.
Forebyg mælkefeber
Mælkefeber forebygges blandt andet ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning. Det betyder, at det kan være nødvendigt at ”fortynde” græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold. Mælkefeber forebygges også ved god huldstyring og moderat energiniveau i goldperioden. Hvis man ønsker at øge energiniveauet markant sidst i goldperioden, anbefales det at anvende forsurende midler i foderet.
Få mere information om forebyggelse af mælkefeber i artiklerne:
Dataanalysen er udført af SEGES Innovation.
Tidligere opgørelser over mælkefeber hos økologiske malkekøer:

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

20.02.2025
Kom godt i gang med økologisk ammekoproduktion
Kødproduktion baseret på ammekøer er typisk græsbaseret, hvilket giver værdi til produktet men også naturen hvis kvæget bidrager til naturpleje.
Kvæg
Produktionsregler