Udgivet 16.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer er lavest om sommeren. Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Af Irene Fisker
Ny opgørelse over forekomst af mælkefeber
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet en opgørelse over forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer. Vi har set på kælvninger og data indberettet til Kvægdatabasen for 2022-2023.
Racerne Holstein og Jersey indgår i opgørelsen med henholdsvis ca. 92.000 og 20.000 kælvninger, og vi har set på perioden 0-30 dage efter kælvning. Langt de fleste tilfælde af mælkefeber opstår 0-1 dag efter kælvning. I den økologiske produktion bliver mælkefeber altid behandlet af dyrlægen. Denne opgørelse er en opfølgning på to tidligere undersøgelser for årene 2013-2015 og 2016-2019.
Mest mælkefeber hos ældre køer
Førstekalvskøer har sjældent mælkefeber og hos andenkalvskøer drejer det sig også kun om få dyr, omkring 1 % af kælvningerne om vinteren og færre om sommeren, se figuren.
Mælkefeber er derimod et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka 9 % af de ældre køer hos både Holstein og Jersey, som får mælkefeber. Ældre køer har højere risiko for mælkefeber, fordi de har en højere ydelse og sandsynligvis også fordi deres calciumreserve i knoglerne ikke lader sig mobilisere i samme grad.
Forekomst af mælkefeber 0-30 dage efter kælvning hos økologiske holstein- og jerseykøer i henholdsvis anden og senere laktationer.
Mindre mælkefeber om sommeren
Hyppigheden af mælkefeber var lavest om sommeren i årene 2022-2023. Det ses meget tydeligt hos ældre jerseykøer, hvor forekomsten af mælkefeber faldt fra ca. 16 % om vinteren til 6 % midt på sommeren. Hos Holstein faldt den fra 10 til 8 %.
Motion, sollys og mere plads har måske en positiv indflydelse på kælvning og calciumstofskiftet, men det er ikke dokumenteret. Der er også en årstidsvariation hos konventionelle køer, hvor kun en mindre del af goldkøerne kommer på græs, men den er ikke så markant for Jersey.
Ingen forskel på Holstein og Jersey på årsbasis
Jersey har haft den højeste forekomst af mælkefeber på årsbasis i tidligere undersøgelser. I denne undersøgelse er der imidlertid ikke forskel på Holstein og Jersey, hvor den gennemsnitlige forekomst er 4,2 og 4,1 %. En del af forklaringen er, at de to racer ikke har samme kælvningsfordeling hen over året.
Hos Jersey er der markant flere kælvninger i sommermånederne, hvor andelen af mælkefeber er lav. Det skyldes især få store besætninger med sæsonkælvning, som har en meget lav sygdomsforekomst. Hvis man, som det er gjort i tidligere opgørelser, udelader besætninger med meget få sygdomsregistreringer, lander den gennemsnitlige forekomst af mælkefeber på 4,3 og 4,6 % for henholdsvis Holstein og Jersey.
Mælkefeber skyldes manglende calcium
Mælkefeber opstår, hvis koen mangler calcium. Ved igangsætning af en ny laktation er der et stort behov for calcium til mælkeproduktionen, og det skaffer koen normalt ved øget absorption fra tarmen og øget mobilisering fra knoglerne. Men hvis omstillingen ikke fungerer optimalt, kan koen komme i underskud med calcium.
Forebyg mælkefeber
Mælkefeber forebygges blandt andet ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning. Det betyder, at det kan være nødvendigt at ”fortynde” græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold. Mælkefeber forebygges også ved god huldstyring og moderat energiniveau i goldperioden. Hvis man ønsker at øge energiniveauet markant sidst i goldperioden, anbefales det at anvende forsurende midler i foderet.
Få mere information om forebyggelse af mælkefeber i artiklerne:
Dataanalysen er udført af SEGES Innovation.
Tidligere opgørelser over mælkefeber hos økologiske malkekøer:
Måske er du også interesseret i
19.12.2025
Sådan vurderer du mængde og kvalitet af græs i marken
Teknologi kan hjælpe dig til at styre græsudbuddet bedre, men den erstatter ikke helt turen i marken.
Læs mere om Sådan vurderer du mængde og kvalitet af græs i marken
18.12.2025
Frostfri drikkevandsforsyning på kvægbedrifter
Dyrene skal altid have adgang til frisk drikkevand, både nat og dag. Der kan derfor være behov for at frostsikre vandforsyningen og drikkevandet i vinterperioden.
Læs mere om Frostfri drikkevandsforsyning på kvægbedrifter
16.12.2025
Køers ædepræferencer ved afgræsning
Køer foretrækker generelt græsmarksplanter med et højt indhold af sukker og energi og et lavt indhold af fiber, nitrat-N og bitterstoffer. Hvidkløver, rajgræs og timoté er blandt de foretrukne arter. Andre forhold har også betydning for præferencen, herunder udbud og tæthed af planten samt individuelle forskelle mellem køer.
Læs mere om Køers ædepræferencer ved afgræsning
16.12.2025
Elefantgræs som strøelse til kvæg
Elefantgræs har potentiale som strøelse. Køerne tager godt imod materialet, men der er stadig uafklarede spørgsmål forbundet med brugen af elefantgræs.
Læs mere om Elefantgræs som strøelse til kvæg
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
10.11.2025
Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
Norske bønder har i århundrede drevet husdyrene op i fjeldene på sommergræsning. Det kan virke gammeldags, men måske er der en fornyelse på vej, der kan fremtidssikre sæterdriften.
Læs mere om Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
10.11.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Læs mere om Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
10.11.2025
Trivsel hos kalve og ungdyr på græs om efteråret
Læs om en række tiltag, du kan sætte i værk for at sikre sundhed og høj tilvækst hos kalve og ungdyr, hvilket er fundamentet for, at opdrættet kan blive gode og produktive malkekøer på din bedrift.
Læs mere om Trivsel hos kalve og ungdyr på græs om efteråret
01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Læs mere om Behandling af kalve i økologiske besætninger
19.12.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Læs mere om Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
19.12.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Læs mere om Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Læs mere om Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?