Udgivet 16.01.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer

Forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer er lavest om sommeren. Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.

Ny opgørelse over forekomst af mælkefeber

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet en opgørelse over forekomsten af mælkefeber hos økologiske malkekøer. Vi har set på kælvninger og data indberettet til Kvægdatabasen for 2022-2023.

Racerne Holstein og Jersey indgår i opgørelsen med henholdsvis ca. 92.000 og 20.000 kælvninger, og vi har set på perioden 0-30 dage efter kælvning. Langt de fleste tilfælde af mælkefeber opstår 0-1 dag efter kælvning. I den økologiske produktion bliver mælkefeber altid behandlet af dyrlægen. Denne opgørelse er en opfølgning på to tidligere undersøgelser for årene 2013-2015 og 2016-2019.

Mest mælkefeber hos ældre køer

Førstekalvskøer har sjældent mælkefeber og hos andenkalvskøer drejer det sig også kun om få dyr, omkring 1 % af kælvningerne om vinteren og færre om sommeren, se figuren. 

Mælkefeber er derimod et problem hos ældre køer. I gennemsnit er det cirka 9 % af de ældre køer hos både Holstein og Jersey, som får mælkefeber. Ældre køer har højere risiko for mælkefeber, fordi de har en højere ydelse og sandsynligvis også fordi deres calciumreserve i knoglerne ikke lader sig mobilisere i samme grad.

Forekomst af mælkefeber 0-30 dage efter kælvning hos økologiske holstein- og jerseykøer i henholdsvis anden og senere laktationer.

Mindre mælkefeber om sommeren

Hyppigheden af mælkefeber var lavest om sommeren i årene 2022-2023. Det ses meget tydeligt hos ældre jerseykøer, hvor forekomsten af mælkefeber faldt fra ca. 16 % om vinteren til 6 % midt på sommeren. Hos Holstein faldt den fra 10 til 8 %.

Motion, sollys og mere plads har måske en positiv indflydelse på kælvning og calciumstofskiftet, men det er ikke dokumenteret. Der er også en årstidsvariation hos konventionelle køer, hvor kun en mindre del af goldkøerne kommer på græs, men den er ikke så markant for Jersey.

Ingen forskel på Holstein og Jersey på årsbasis

Jersey har haft den højeste forekomst af mælkefeber på årsbasis i tidligere undersøgelser. I denne undersøgelse er der imidlertid ikke forskel på Holstein og Jersey, hvor den gennemsnitlige forekomst er 4,2 og 4,1 %. En del af forklaringen er, at de to racer ikke har samme kælvningsfordeling hen over året. 

Hos Jersey er der markant flere kælvninger i sommermånederne, hvor andelen af mælkefeber er lav. Det skyldes især få store besætninger med sæsonkælvning, som har en meget lav sygdomsforekomst. Hvis man, som det er gjort i tidligere opgørelser, udelader besætninger med meget få sygdomsregistreringer, lander den gennemsnitlige forekomst af mælkefeber på 4,3 og 4,6 % for henholdsvis Holstein og Jersey. 

Mælkefeber skyldes manglende calcium 

Mælkefeber opstår, hvis koen mangler calcium. Ved igangsætning af en ny laktation er der et stort behov for calcium til mælkeproduktionen, og det skaffer koen normalt ved øget absorption fra tarmen og øget mobilisering fra knoglerne. Men hvis omstillingen ikke fungerer optimalt, kan koen komme i underskud med calcium.

Forebyg mælkefeber

Mælkefeber forebygges blandt andet ved at undgå højt kaliumniveau i foderet de sidste uger før kælvning. Det betyder, at det kan være nødvendigt at ”fortynde” græs fra omdriftsarealer med andre fodermidler med lavt kaliumindhold. Mælkefeber forebygges også ved god huldstyring og moderat energiniveau i goldperioden. Hvis man ønsker at øge energiniveauet markant sidst i goldperioden, anbefales det at anvende forsurende midler i foderet.

Få mere information om forebyggelse af mælkefeber i artiklerne:

Dataanalysen er udført af SEGES Innovation.

Tidligere opgørelser over mælkefeber hos økologiske malkekøer: