Økologi og Den Grønne Trepart
Den Grønne Trepart skal sænke landbrugets klimabelastning, forbedre vandmiljøet i fjorde og kystvande, styrke biodiversiteten og beskytte drikkevandsressourcen.
Dermed deler aftalen mål med økologien. Klimabelastningen fra økologisk landbrug er den samme som fra konventionelt landbrug målt pr. kg produkt, men mindre målt pr. hektar. Fravalget af pesticider beskytter drikkevand og styrker biodiversiteten i og omkring markerne. Økologien leverer også på udledninger til vandmiljø på grund af lav gødningstildeling, meget græs i sædskifterne samt fokus på og krav om efterafgrøder.
Det er stadig et åbent spørgsmål, om Den Grønne Treparts virkemidler harmonerer med de økologiske, og hvordan økologiske landbrugere stilles, når treparten rulles ud. Det er dog skrevet ind i Den Grønne Trepart, at økologiske landbrugere ikke må stilles dårligere end deres kollegaer ved indførsel af f.eks. støtte til teknologi, der ikke er tilladt i økologi.
I dette tema finder du artikler om Den Grønne Treparts betydning for økologer og økologiens betydning for Den Grønne Trepart.
Folder til print
Forstå Den Grønne Trepart

07.05.2025
Muligheder og barrierer for økologi i Den Grønne Trepart
Økologi kan bidrage til løsninger på tværs af de udfordringer, som Den Grønne Trepart skal løse. Af den politiske aftale fremgår det desuden, at fordobling af det økologiske areal stadig er ambitionen i 2030.
Udvaskning og emissioner
Omlægning til økologi
Næringsstoffer

05.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

26.08.2024
Økologi og CO2e-afgift: Sådan vil en afgift påvirke økologisk landbrug
CO2e-afgiften, som er foreslået i Aftale om et grønt Danmark, får betydning for hele landbruget. Her giver vi et overblik over, hvad aftalen betyder for økologisk landbrug.
Emission
Klimatilpasning

05.08.2024
Planteavlere bør ikke frygte CO2-afgiften
CO2-afgiften, som er foreslået i Aftale om et grønt Danmark, kommer kun i begrænset omfang til at have betydning for planteavlere.
Tiltag på lavbundsområder
Klimavirkemidler
Klimatilpasning
Kalkning
Næringsstoffer
Afgrøder
Virkemidler i økologisk landbrug

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med bl.a. økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

14.02.2023
Efterafgrøder er godt for klima og miljø
Pligtige efterafgrøder, som også kan indeholde bælgplanter, kan sammen med etablering af ekstra frivillige efterafgrøder gavne klima og miljø.
Emission
Kulstoflagring
Efterafgrøder

05.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management