Udgivet 13.02.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer, særligt fra udenlandske leverandører.
Af Tove Mariegaard Pedersen, Birgit Ingvorsen
Tidligere har der været generel dispensation til at kunne købe ikke-økologiske barrodstræer, men dette er ikke længere tilfældet. Som økologisk frugtavler skal du derfor være ekstra opmærksom på at tjekke OrganicXseeds inden bestilling af planter.
Udenlandske leverandører
Det kan være en udfordring at købe fra udenlandske leverandører, hvis der mangler oplysninger på dansk om sorterne. Det stiller ekstra krav til sprogkundskaber at få de nødvendige, detaljerede oplysninger om udbud, kvalitet, levering samt aftale pris mv. Transportomkostningerne er også en væsentlig ekstra udgiftspost. Det vil derfor være en fordel at foretage større indkøb sammen med kolleger.
Sorter til danske dyrkningsforhold
Oplysninger om udvalgte sorter kan findes i en dyrkningsvejledning for økologiske æbler og pærer til økologiske frugtavlere fra 2020. Dyrkningsvejledningen er skrevet af Maren Korsgaard, Økologisk VKST og Hanne Lindhard Pedersen, Hortiadvice.
Dyrkningsvejledningen kan du finde her: ”Dyrkningsvejledning for økologiske æbler og pærer”
Specialistgrupper
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har nedsat specialistgrupper, som bl.a. vil understøtte styrelsen i vurderingen af, om der er tilstrækkeligt bredt udvalg og tilstrækkelig mængde af tilgængelige sorter under en art eller sortsgruppe med henblik på at vurdere, om sortsgruppen/arten skal klassificeres som Kategori 1 med meget begrænsede muligheder for dispensation, Kategori 2 med mulighed for individuel tilladelse eller Kategori 3 med generel tilladelse med krav om bekræftelse.
Bestilling i god tid og ordrebekræftelse
Økologiske frugttræer skal bestilles i god tid inden plantning. For at være sikker på at kunne få de ønskede sorter og kvaliteter, kan det anbefales at bestille et til to år før plantning. Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har tidligere henvist til, at man bør bestille mindst 12 måneder før plantning. Hvis du ikke har forsøgt at bestille i god tid, kan det have betydning for dine dispensationsmuligheder.

I OrganicXseeds findes en sortsgruppe for æbletræer, som dyrkes til forudbestilling og plantning det følgende år.
Hvis du har afsøgt markedet for økologiske træer uden at finde det ønskede økologiske materiale, bør du gemme dokumentation for, at det ikke kunne skaffes. Der vil være mulighed for at søge dispensation til indkøb af ikke-økologiske barrodsplanter, hvis den ønskede sort ikke kan skaffes økologisk. Det er Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, som træffer afgørelsen.
Husk altid at få en ordrebekræftelse ved bestilling. Dette er vigtigt for at sikre, at det, du har bestilt, stemmer overens med det, der er aftalt. Dette kan være særligt vigtigt ved bestilling fra udlandet, hvis der er sproglige udfordringer. Hvis du har fået dispensation til at anvende ikke-økologiske barrodsplanter, skal du gemme ordrebekræftelsen som dokumentation. Leveringstidspunkt skal fremgå af ordrebekræftelsen sammen med oplysninger om leverandør, leveringsadresse, bestillingstidspunkt, mængde, art, sort samt at der er tale om materiale, som enten er ubehandlet eller ikke er behandlet med produkter, som ikke er tilladte i økologisk produktion.
Dispensation til ikke-økologiske barrodsplanter
Hvis den sort, du ønsker at plante, ikke er tilgængelig økologisk, skal du som udgangspunkt anvende en lignende sort, hvis en sådan er tilgængelig. Ved ansøgning om dispensation til indkøb af ikke-økologiske barrodstræer, skal du forklare, hvorfor de tilgængelige sorter i OrganicXseeds ikke kan anvendes, og hvorfor du har brug for en anden sort. Begrundelser kan f.eks. være:
- at de tilgængelige sorter ikke er dyrkningsegnede i det danske klima
- at sorterne er sygdomsmodtagelige
- at træet ikke har den rigtige grundstamme, antal grene eller mangler en generel beskrivelse
Eksempler på argumenter for, hvorfor du har brug for en anden sort kan være:
- at den ønskede sort kan dyrkes uden sprøjtemidler
- at den passer til de klimatiske forhold i Danmark
- at den har andre dyrknings- eller kvalitetsmæssige egenskaber der gør, at den kan anvendes til specifikke produktionsmæssige formål
Du skal kun beskrive forhold der vedrører din egen bedrift, og det er vigtigt, at du er omhyggelig, da det kan spare tid i forbindelse med sagsbehandlingen.
Du skal sende eventuelle dispensationsansøgninger elektronisk i OrganicXseeds. Dette gøres bag login, som du selv skal oprette. Vejledning findes på forsiden af OrganicXseeds.
Tidsbegrænsede dispensationer
Det er vigtigt at anføre anvendelsestidspunkt i dispensationsansøgningen, idet plantningen kan falde uden for de definerede vækstsæsooner. Der gives kun dispensation til den pågældende vækstsæson. Vækstsæsonerne er af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø i udgangspunktet opdelt i en forårssæson fra 1. marts til 31. maj, og en efterårssæson fra 1. september til 30. november, og når plantningen falder uden for disse perioder, er det vigtigt, at der gøres opmærksom på dette. Vær opmærksom på, hvornår dispensationen udløber. Hav dette med i planlægningen i forhold til, hvornår du skal ansøge, og tilsvarende hvornår du ønsker at plante. Søg i god tid i starten af sæsonen, afhængig af hvornår du vil plante. Der skal beregnes tid til både sagsbehandling, modtagelse af planter og plantning.
Modtagelse og plantning inden udløb af dispensationsperioden
Det er på eget ansvar, hvis du bestiller ikke-økologiske barrodstræer, inden du har modtaget dispensation, og du imod forventning ikke får den ønskede dispensation. Træerne må ikke plantes, før du har modtaget dispensation af Landbrugsstyrelsen. Vær også opmærksom på, at planterne skal være modtaget og plantet, inden dispensationsperioden udløber.
Begynd din dispensationsansøgning i starten af december, hvis du har planer om at plante i vintermånederne. Hvis du ikke har modtaget planterne og plantet dem, når dispensationsperioden udløber, skal du indsende en ny dispensationsansøgning. Hvis der i mellemtiden er kommet økologiske træer i OrganicXseeds, skal disse anvendes i stedet.
Ved behov for omplantning
Hvis du mangler enkelte træer eller områder skal omplantes pga. sygdom, vejrhændelser e.l., kan du søge dispensation til brug af ikke-økologiske barrodsplanter, hvis ingen leverandører kan levere økologisk materiale inden for rimelig tid. I ansøgningen angives, hvornår der skal ske omplantning, hvor stor en andel af træerne, der skal udskiftes, og hvorfor der er opstået et behov for at udskifte træer.
Det er altid en god idé at kontakte din rådgiver, hvis der er tvivlsspørgsmål, eller du har brug for råd og vejledning.
Yderligere information
- Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
- OrganicXSeeds og brugerguide til OrganicXseeds
- Dyrkningsvejledning for økologiske æbler og pærer
Administration af reglerne
Reglerne administreres af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

21.03.2025
OrganicXlivestock – den danske økologiske husdyrdatabase
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Mælkeproduktion
Griseproduktion
Æg- og fjerkræsproduktion
Planteavl
Oksekødsproduktion

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

07.03.2025
Bekæmpelse af agertidsel - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelse af agertidsel i økologisk landbrug
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion