Udgivet 21.06.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Stribedyrkning: Sådan kommer du i gang
Du kan optimere dit økologiske dyrkningssystem ved at dyrke i striber. Det giver mere biodiversitet, og du får et robust system med færre insektangreb og svampesygdomme. Men det er også et krævende system, så her guider vi dig gennem overvejelser, før du går i gang.
Af Erik Fog, Linda Michelle Handrup
Varmere somre og vådere vintre vil øge forekomsten af plantesygdomme og insektangreb, og jorden vil blive mere udsat for vanderosion og udvaskning.
Det kan stribedyrkning være med til at modvirke ved at øge biodiversiteten og forekomsten af nyttedyr, og samtidig kan striberne stoppe vanderosion. Forsøg med stribedyrkning viser også mulighed for, at det samlede udbytte bliver større med stribedyrkning.
Stribedyrkning vil dog ofte kræve større ændringer i din dyrkningspraksis, og derfor er det vigtigt først at gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå: Hvor omfattende skal det skal være, og hvor meget tid og økonomi vil du sætte i det.
Et oplagt sted at begynde med stribedyrkning er, hvis du også vil i gang med at dyrke frugt, bær eller grønsager, der typisk dyrkes i striber. Så kan du kombinere det med landbrugsafgrøder. Samtidig kan du også tilpasse maskinparken med lettere grej med mindre arbejdsbredde, der passer til dine striber. De maskiner vil ofte være billigere - især, hvis de kan fås brugt, og lette maskiner mindsker samtidig risikoen for jordpakning. Men højværdiafgrøder kræver også ekstra tid og kunnen. Vær også opmærksom på, at overgang til stribedyrkning vil påvirke vilkårene for arealtilskud.
Læs guiden: Praktiske muligheder - sådan kommer du i gang (pdf, 4 s.)
Se også:
Webinar: Stribedyrkning i praksis (YouTube)
Biodiversitet på stribeform - danske og hollandske erfaringer (pdf, 2 s.)



Måske er du også interesseret i

04.02.2025
Stribedyrkning gavner bæredygtighed og biodiversitet, men har også udfordringer
At dyrke i striber har en række effekter på både biodiversitet, dyrkningsmetoder og økonomi. Her får du de vigtigste erfaringer og anbefalinger.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

04.02.2025
Stribedyrkning i Holland
Nederlandenes største økologiske landbrug dyrker 100 ha i striber
Stribedyrkning
Dyrkningssystemer

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

11.03.2025
Regenerativt landbrug: Ny podcast dykker ned i det populære begreb
Regenerativt landbrug bliver ofte fremført som vejen til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Vi har set nærmere på begrebet i en ny podcast.
Dyrkningssystemer
Regenerativt jordbrug

25.08.2023
Rapport: Økologi er mindre miljøbelastende
En gennemgang af 77 internationale LCA-studier viser, at økologiske afgrøder samlet set har lavere miljø- og klimapåvirkning end konventionelle.
Dyrkningssystemer
Emission

17.08.2023
Plantegødet økologi udløser næppe merpris til landmanden
Forbrugere køber økologi for at undgå pesticider og tage hensyn til miljøet. Om fødevarerne er dyrket med husdyr- eller plantebaseret gødning, har meget lille betydning, viser ny undersøgelse.
Grøngødning
Recirkulering
Plantenæringsstoffer
Kompost
Dyrkningssystemer

16.11.2023
Regnorme styrker din jord
Mange regnorme i jorden vidner om biologisk aktivitet. De er dermed en god indikator for jordens sundhed og frugtbarhed.
Dyrkningssystemer
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Biodiversitet
Liv i jorden
Frugtbar jord

19.02.2025
Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
Genopbygning af den frugtbare jord
Regenerativt jordbrug
Dyrkningssystemer

03.09.2024
Skovlandbrug, litteraturreview
Kort introduktion til viden om effekter af skovlandbrug, samt links til publikationer.
Dyrkningssystemer
Skovlandbrug
Biodiversitet

08.03.2024
Grønne forbrugere: Gødningstype er ikke vigtig for varens værdi
Den plantebaserede dagsorden omfatter ikke nødvendigvis plantebaseret gødning til afgrøderne - medmindre det gør landbruget mere klimavenligt, vurderer forbrugerpanel.
Næringsstoffer
Dyrkningssystemer