Udgivet 21.06.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Stribedyrkning: Sådan kommer du i gang

Du kan optimere dit økologiske dyrkningssystem ved at dyrke i striber. Det giver mere biodiversitet, og du får et robust system med færre insektangreb og svampesygdomme. Men det er også et krævende system, så her guider vi dig gennem overvejelser, før du går i gang.

Varmere somre og vådere vintre vil øge forekomsten af plantesygdomme og insektangreb, og jorden vil blive mere udsat for vanderosion og udvaskning.
Det kan stribedyrkning være med til at modvirke ved at øge biodiversiteten og forekomsten af nyttedyr, og samtidig kan striberne stoppe vanderosion. Forsøg med stribedyrkning viser også mulighed for, at det samlede udbytte bliver større med stribedyrkning.

Stribedyrkning vil dog ofte kræve større ændringer i din dyrkningspraksis, og derfor er det vigtigt først at gøre dig klart, hvad du gerne vil opnå: Hvor omfattende skal det skal være, og hvor meget tid og økonomi vil du sætte i det. 

Et oplagt sted at begynde med stribedyrkning er, hvis du også vil i gang med at dyrke frugt, bær eller grønsager, der typisk dyrkes i striber. Så kan du kombinere det med landbrugsafgrøder. Samtidig kan du også tilpasse maskinparken med lettere grej med mindre arbejdsbredde, der passer til dine striber. De maskiner vil ofte være billigere - især, hvis de kan fås brugt, og lette maskiner mindsker samtidig risikoen for jordpakning. Men højværdiafgrøder kræver også ekstra tid og kunnen. Vær også opmærksom på, at overgang til stribedyrkning vil påvirke vilkårene for arealtilskud.

Læs guiden: Praktiske muligheder - sådan kommer du i gang (pdf, 4 s.)


Se også:

Webinar: Stribedyrkning i praksis (YouTube)

Biodiversitet på stribeform - danske og hollandske erfaringer (pdf, 2 s.)

Resultater fra spørgeundersøgelse på Øko-markdag 2024: Vurdering af muligheder ved stribedyrkning (pdf, 6 s.)