Udgivet 26.05.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Rodskæring kan bekæmpe kvik, agersvinemælk og agertidsel
Det er muligt at bekæmpe rodukrudt med minimal forstyrrelse af jorden. Vandret rodskæring virker bedst, viser forsøg i Sverige og Norge.
Af Karen Munk Nielsen
To rodskæringer om efteråret – særligt når den er vandret, er lige så effektive mod kvik, agertidsel og svinemælk som en mere intensiv behandling med tallerkenharve, fræser eller stubharve.
Det viser tre forsøg i Norge og Sverige, som omtales i Ekologisk Försöksrapport 2023. Forsøgene er gennemført i pløjet jord og med behandlinger i hhv. 7 og 15 cm’s dybde.
Vandret rodskæring har størst effekt
Formålet med forsøgene har været at finde en effektiv, maskinel løsning mod rodukrudt, som forstyrrer jorden mindre end de traditionelle redskaber. Og det er faktisk lykkedes. Kverneland har bidraget med udvikling af prototyper af både en vandret og lodret rodskærer. Lodret rodskæring har ikke lige så god effekt som vandret, men kan være velegnet i integrerede strategier sammen med andre tiltag, fremgår det af artiklen i forsøgsrapporten.
Efterafgrøder kan kombineres med rodskæring, hvilket giver yderligere muligheder for at udvikle mere innovative ukrudtsstrategier. Især vandret rodskæring kan anbefales som skånsom påvirkning af jorden i systemer med pløjning som for eksempel det økologiske.
Mindre erosion og fosfortab
Resultaterne viser, at vandret rodskæring ikke øger risikoen for jorderosion eller udvaskning af næringsstoffer i forhold til ubehandlet jord. Jorderosionen er 60 pct. mindre og fosfortabet 52 pct. mindre end ved bearbejdning med en harve med skiveskær.
Tidspunktet for pløjning kan have betydning for effekten på kvik. Bekæmpelsen var god på forårspløjet jord, men ikke tilfredsstillende på efterårspløjet jord.
Behandlingsdybden havde kun lille betydning for ukrudtseffekten. Det kan skyldes, at rodukrudtet er jævnt fordelt i profilen pga. pløjningen, eller at dybdeforskellen i praksis ikke har været så stor som planlagt, skriver forskerne.
Ekologisk Försöksrapport 2023, Hushållningssällskapen (pdf 72 sider, se artikel s. 40)

Kvernelands prototype af en vandret rodskærer i funktion i en stubmark.

Vingeskær og tallerkener på redskabet.
Forsøgene i Norge og Sverige fortsætter de kommende år i projektet SUSWECO, oplyser projektleder Björn Ringselle fra RISE Research Institutes of Sweden.
Fokus vil være på kombination af efterafgrøder og rodskæring i korn. Metoden har både relevans for økologisk jordbrug, hvor ukrudtsregulering med reduceret jordbearbejdning er en udfordring, og konventionel dyrkning som alternativ til herbicider. Forskningen skal afdække effektivitet mod ukrudt og energibehov til rodskæring samt understøtte nye formationsanalysealgoritmer til stedspecifik ukrudtsbekæmpelse.

Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Dyrkningsvejledning i ukrudtsharvning og radrensning
Dyrkningsvejledning i ukrudtsharvning og radrensning
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

07.03.2025
Bekæmpelse af agertidsel - økologisk vejledning
Vejledning til bekæmpelse af agertidsel i økologisk landbrug
Planteavl
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

26.08.2024
Radrensning er et godt værktøj ved højt ukrudtstryk
Ved lavt ukrudtstryk kan man opnå en fin kontrol med ukrudtet ved harvning, men er ukrudtstrykket højt, er det bedre at radrense
Ukrudt
Bekæmpelsesmetoder

26.03.2025
Aggressivt frøukrudt kræver handling
Økologiske planteavlsbedrifter med mange afgrøder til modenhed er i risiko for at få problemer med aggressivt frøukrudt. Det skal håndteres med variation i bekæmpelsesmetoder og veletablerede afgrøder.
Ukrudt
Bekæmpelsesmetoder
Forebyggelse

13.03.2024
Kend dit frøukrudt
Sædskifte, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og biologiske træk som overvintring, rodtype, frøproduktion, fremspiring og spiringsdybde er forhold, du kan tage med i overvejelserne, når du lægger strategi for forebyggelse og bekæmpelse af frøukrudt.
Ukrudt
Forebyggelse
Bekæmpelsesmetoder

11.03.2024
Bekæmpelse af rodukrudt ved særlige vejrforhold
Når vinduet til at bekæmpe rodukrudt bliver mindre på grund af våde efterår eller større på grund af tørke og tidlig høst, kan det blive aktuelt at inddrage løsninger til ukrudtsbekæmpelse, som normalt ikke vil blive brugt.
Ukrudt
Jord- og jordbearbejdning
Bekæmpelsesmetoder

06.01.2025
Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet
Forebyggelse er afgørende for at komme udfordringer med ukrudt, sygdomme og skadedyr til livs i øko-korndyrkning. Derfor undersøger et nyt projekt i hvilken grad sortsvalg og diversitet i sortsmaterialet kan forebygge disse udfordringer.
Afgrøder
Korn
Ukrudt
Forebyggelse
Udsæd og formeringsmateriale

22.01.2025
Økologiske landsforsøg 2023
Årets landsforsøg giver nyttig viden om bl.a. strategier mod problemukrudt, gødskning af bælgsæd og etablering af efterafgrøder.
Afgrøder
Efterafgrøder
Jord- og jordbearbejdning
Ukrudt

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

07.11.2024
Vårsæd sået om efteråret
Resultater fra 11 forsøg med efterårssåning af vårhvede, vårtriticale og vårrug med fokus på at undersøge potentialet for efterårsetablering i forhold til overvintring, ukrudtstryk, udbytte og kernekvalitet.
Afgrøder
Korn
Ukrudt
Skadedyr

08.01.2025
Bekæmp kæmpebjørneklo på din bedrift
Rodstikning, slåning og afhugning er forskellige brugbare strategier, når du skal bekæmpe kæmpebjørneklo. Hvis kommunen har vedtaget en indsatplan, der omfatter din jord, har du pligt til at bekæmpe kæmpebjørneklo.
Ukrudt
Produktionsregler