Udgivet 08.12.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Nederlandenes største økologiske landbrug dyrker 100 ha i striber
Stribedyrkning øger afgrødediversitet og giver bedre levevilkår for nyttedyr
Af Karen Munk Nielsen
Den fondsejede bedrift ERF har fra første færd mærket fordelene ved stribedyrkning - ikke mindst i hovedafgrøden kartofler, hvor striberne forsinker kartoffelskimmel.
I det meget intensivt dyrkede Flevoland, hvor kartofler og grøntsager er hovedafgrøder i storskala monokultur, lyser ERFs farverige, stribede marker op. På 100 af i alt 1600 hektar afprøver det fondsejede og bynære landbrug en ny dyrkningsteknik, stribedyrkning. Monokulturernes store sårbarhed for sygdomme er en af årsagerne til, at ERF begyndte at tænke i øget afgrødediversitet. De startede med at dyrke forskellige kartoffelsorter i striber mellem hinanden. Det gav ikke den store effekt mod skimmel, men de fandt ud af at det godt kunne lade sig gøre at dyrke i seks meter brede striber. Herefter forsøgte de med blomsterstriber i ærtemarken og fandt, at der var færre bladlus.
Forsinker kartoffelskimmel
Det fortæller Roy Michielsen. der er ansvarlig for gårdens forsøg og afprøvninger, til en gruppe danske landmænd og rådgivere, der er i Nederlandene for at hente inspiration til metoder, der kan gøre det økologiske landbrug herhjemme mere varieret og robust.
- Afgrødediversitet virker. Da vi begyndte, var der et hav af gode argumenter for, at vi ikke skulle gøre det, men vi vendte tankegangen rundt og kiggede i stedet på mulighederne. I dag, hvor vi dyrker kartofler mellem andre afgrøder, kan vi se en tydelig forsinkelse af kartoffelskimmel, siger Roy Michielsen.
Han understreger, at der ikke er én bestemt opskrift på stribedyrkning, men at den enkelte landmand må tage udgangspunkt i egen bedrift, sædskifte og maskinpark.
Maskinparken er udfordringen
Det har de selv gjort, og det er maskinsiden, der er den største udfordring i stribedyrkningen, ikke mindst når der er grøntsager i sædskiftet. De pløjer ikke men harver i 10-15 cm’s dybde og bruger i det hele taget de samme maskiner som i monokulturmarkerne. Det, at de ikke har skullet investere i andre maskiner, har gjort det til en økonomisk succes.
- Vi vil gerne vise vores kolleger, at det er muligt at dyrke økologisk og i striber i storskala med samme effektivitet og samme maskiner. Gevinsten er afgrøder, der er mindre sårbare for skadegørere, og mere biodiversitet, forklarer Roy Michielsen.
Om ERF - Exploitation Reserve land Flevoland
- Ejet af fond
- Dyrker jord, der skal bruges til byudvidelse eller naturgenopretning.
- Økologisk landbrug med 1594 ha fordelt på syv lokationer.
- 18 forskellige afgrøder.
- Omsætning i 2019-2020: 9,8 mio. euro.
- Sædskifte med stribedyrkning: kartofler, hvede, hestebønne, broccoli, løg, kløvergræs, pastinak, selleri.

Roy Michielsen (th) fortæller om stribedyrkningen, der gradvist siden 2014 er introduceret på 100 hektar.

Det økologiske landbrug ERF dyrker korn, kartofler og grøntsager i seks meter brede striber.

Måske er du også interesseret i

04.02.2025
Stribedyrkning gavner bæredygtighed og biodiversitet, men har også udfordringer
At dyrke i striber har en række effekter på både biodiversitet, dyrkningsmetoder og økonomi. Her får du de vigtigste erfaringer og anbefalinger.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning

04.02.2025
Stribedyrkning: Danske og udenlandske erfaringer
Rapport fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug samler praktiske erfaringer med stribedyrkning i Danmark og Holland og opridser den nyeste forskning på området.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning
Biodiversitet

08.01.2025
Stribedyrkning: Sådan kommer du i gang
Du kan optimere dit økologiske dyrkningssystem ved at dyrke i striber. Det giver mere biodiversitet, og du får et robust system med færre insektangreb og svampesygdomme. Men det er også et krævende system, så her guider vi dig gennem overvejelser, før du går i gang.
Dyrkningssystemer
Stribedyrkning

06.02.2024
Sverige: Lovende resultater med grønsager sået i udvintrende efterafgrøder
Et strip-til- system til økologiske grønsager er testet med gode resultater i svensk forsøg. Udvintrende efterafgrøder som honningurt, olieræddike og havre havde stor effekt på ukrudtsforekomsten, mens boghvede ikke havde tilsvarende effekt.
Dyrkningssystemer
Ukrudt
Grønsager
Reduceret jordbearbejdning
Efterafgrøder

11.03.2025
Regenerativt landbrug: Ny podcast dykker ned i det populære begreb
Regenerativt landbrug bliver ofte fremført som vejen til at udvikle landbruget i en mere klimavenlig og bæredygtig retning. Vi har set nærmere på begrebet i en ny podcast.
Dyrkningssystemer
Regenerativt jordbrug

25.08.2023
Rapport: Økologi er mindre miljøbelastende
En gennemgang af 77 internationale LCA-studier viser, at økologiske afgrøder samlet set har lavere miljø- og klimapåvirkning end konventionelle.
Dyrkningssystemer
Emission

17.08.2023
Plantegødet økologi udløser næppe merpris til landmanden
Forbrugere køber økologi for at undgå pesticider og tage hensyn til miljøet. Om fødevarerne er dyrket med husdyr- eller plantebaseret gødning, har meget lille betydning, viser ny undersøgelse.
Grøngødning
Recirkulering
Plantenæringsstoffer
Kompost
Dyrkningssystemer

16.11.2023
Regnorme styrker din jord
Mange regnorme i jorden vidner om biologisk aktivitet. De er dermed en god indikator for jordens sundhed og frugtbarhed.
Dyrkningssystemer
Jord- og jordbearbejdning
Sædskifte
Biodiversitet
Liv i jorden
Frugtbar jord

19.02.2025
Regenerativt landbrug i en dansk, kontekst
Genopbygning af den frugtbare jord
Regenerativt jordbrug
Dyrkningssystemer

03.09.2024
Skovlandbrug, litteraturreview
Kort introduktion til viden om effekter af skovlandbrug, samt links til publikationer.
Dyrkningssystemer
Skovlandbrug
Biodiversitet

08.03.2024
Grønne forbrugere: Gødningstype er ikke vigtig for varens værdi
Den plantebaserede dagsorden omfatter ikke nødvendigvis plantebaseret gødning til afgrøderne - medmindre det gør landbruget mere klimavenligt, vurderer forbrugerpanel.
Næringsstoffer
Dyrkningssystemer