Udgivet 21.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Kartofler har meget lavt klimaaftryk
Danske kartofler er en klimasucces med lav udledning i sammenligning med ris og pasta.
Af Karen Munk Nielsen
Danske kartofler er en klimasucces. De gule knolde har et meget lavt klimaaftryk sammenlignet med stort set alle andre fødevarer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet konkrete beregninger på flere økologiske bedrifter for at dokumentere den økologiske kartoffels klimaaftryk og pege på led i produktionen, hvor management og praksis kan fintunes, så klimaaftrykket bliver endnu mindre, end det allerede er.
Fortjener plads på den grønne tallerken
Vi har et klimamæssigt godt udgangspunkt med en afgrøde, vi er gode til at dyrke, og som har et højt udbyttepotentiale. Kartoflen fortjener en plads på den klimavenlige tallerken på linje med bælgfrugterne, men desværre er kartoflen ikke populær blandt især de unge. Ud over at dokumentere klimaaftrykket er der derfor også brug for nytænkning i branchen, hvis det skal slå igennem i salget.
Salget af økologiske spisekartofler er steget pænt de senere år, men det samlede forbrug af spisekartofler falder. Økologiske spisekartofler udgjorde 29 % af det samlede areal med spisekartofler i 2024 mod 10 % i 2014.
På baggrund af klimaregnskaber på bedrifter med kartoffelavl er der udarbejdet en grafik, der viser, hvor udledninger af drivhusgasser sker.
Kun danske æbler og pærer i sæson slår kartofler, når det gælder lavt klimaaftryk. Foto: Karen Munk Nielsen
Måske er du også interesseret i
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Læs mere om Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Læs mere om Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Læs mere om Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Læs mere om Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Læs mere om Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur