Udgivet 21.12.2021

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Kartofler har meget lavt klimaaftryk

Danske kartofler er en klimasucces med lav udledning i sammenligning med ris og pasta.

Danske kartofler er en klimasucces. De gule knolde har et meget lavt klimaaftryk sammenlignet med stort set alle andre fødevarer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet konkrete beregninger på flere økologiske bedrifter for at dokumentere den økologiske kartoffels klimaaftryk og pege på led i produktionen, hvor management og praksis kan fintunes, så klimaaftrykket bliver endnu mindre, end det allerede er. 

Fortjener plads på den grønne tallerken

Vi har et klimamæssigt godt udgangspunkt med en afgrøde, vi er gode til at dyrke, og som har et højt udbyttepotentiale. Kartoflen fortjener en plads på den klimavenlige tallerken på linje med bælgfrugterne, men desværre er kartoflen ikke populær blandt især de unge. Ud over at dokumentere klimaaftrykket er der derfor også brug for nytænkning i branchen, hvis det skal slå igennem i salget.

Salget af økologiske spisekartofler er steget pænt de senere år, men det samlede forbrug af spisekartofler falder. Økologiske spisekartofler udgjorde 25 pct. af det samlede areal med spisekartofler i 2022 mod 10 pct. i 2014.

På baggrund af klimaregnskaber på bedrifter med kartoffelavl er der udarbejdet en grafik, der viser, hvor udledninger af drivhusgasser sker.

Se klimagrafik

Foto: Karen Munk Nielsen

Kun danske æbler og pærer i sæson slår kartofler, når det gælder lavt klimaaftryk. Foto: Karen Munk Nielsen