Udgivet 02.01.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Flere økologiske frø til grønsagsproduktionen
Fra 2037 skal økologer anvende økologisk frø og vegetativt formeringsmateriale. Det bliver en udfordring for både frøproducenter og avlere.
Af Karen Munk Nielsen
100 % økologiske grønsagsfrø i økologiske gartnerier i 2037 er målet i den nye økologiforordning. For danske og europæiske økologer er det vigtigt at vide, om og hvordan de kan få adgang til relevante sorter, der er nødvendige for at opretholde en konkurrencedygtig, økologisk grønsagsproduktion.
Forædling og produktion af frø er begrænset til få firmaer, og pt. er mange af de udbudte sorter i OrganicXseeds OP-sorter, som ikke eller i meget lille omfang anvendes i professionel økologisk grønsagsproduktion. Der udbydes ganske få moderne hybrider, som langt fra dækker behovet for frø til økologisk grønsagsproduktion i Danmark, konstaterer Richard de Visser fra Hortiadvice i en artikel i Gartner Tidende.
Projekt kortlægger problematikken
Richard de Visser fra HortiAdvice deltager aktuelt i Innovationscenter for Økologisk Landbrugs projekt ’Økologiske grøntsagsfrø skal fremtidssikres’. Det er et samarbejdsprojekt på tværs af erhvervet, der skal sikre et udbud af økologisk frø i tilstrækkelige mængder og af høj kvalitet, fortæller projektleder Sidsel Birkelund Schmidt.
- En af opgaverne bliver at udarbejde en handlingsplan på området, men først skal vi kortlægge problemets omfang. Her tager vi udgangspunkt i de 8-10 arter, der sælges flest frø af i Danmark til økologisk grønsagsproduktion, siger Sidsel Birkelund Schmidt.
Lille marked er en barriere
En rundspørge hos danske leverandører af grønsagsfrø viser, at de forventer at kunne levere i 2036, hvis markedet for økologiske frø er tilstrækkeligt stort. Og det er det helt centrale dilemma, fordi økologisk forædling og opformering er både dyrt og svært, og fordi grøntsagsproduktion er et relativt lille marked med rigtig mange forskellige kulturer, lyder det fra Richard de Visser.
- Der var i 2022 kun 27 ha økologisk hvidkål i Danmark. Det er vanskeligt at se, at flere frøfirmaer skulle kunne se en forretning i at udbyde et bredt sortiment af økologiske sorter, der passer til danske forhold, siger Richard de Visser.
Flere økologiske frø til grønsagsproduktionen
Se en video om de udfordringer, som hele den økologiske grønsagsbranche står overfor, når der fra 2037 kun må anvendes økologiske frø i produktion.
I filmen fortæller Hester Callaghan fra Yduns Have og Peter Vestergaard fra Danroots om deres erfaringer og ønsker til løsninger, som lægger op til samarbejde på tværs af frøfirmaer og grønsagsavlere, både nationalt og internationalt.
Økologiske grønsagsfrø til økologiske producenter fra icoel.dk på Vimeo.
Internationalt samarbejde er nødvendigt
Hvis markedet for økologiske frø skal vokse, skal det ske i et samarbejde, hvor frøfirmaerne gradvist øger udbuddet, og hvor avlerne samtidig øger efterspørgslen og køber de ofte dyrere økologiske frø, så firmaerne får investeringerne i økologi betalt, fastslår Richard de Visser.
Dette samarbejde rækker også ud over Danmarks grænser, da markedet netop er begrænset og frøfirmaerne opererer internationalt.
Se video om fremtidsperspektiver for at øge økologisk frøproduktion frem mod 2037. I videoen medvirker Carl Vollenweider, Organic and biodynamic breeder, Dottenfelder Hof i Tyskland, Bram Weijland, Organic Affairs Coordinator, Bejo Zaden, og Theresa Koch, Teamleader, Bingenheimer Saatgut.
Perspektiver for at fremme økologisk frøproduktion og -forædling frem mod 2037 fra icoel.dk på Vimeo.
Økologiske grønsagsfrø skal fremtidssikres
Projektet ’Økologiske grønsagsfrø skal fremtidssikres’ løber fra 2022 til 2024 og er støttet af Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget.

Måske er du også interesseret i

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Afgrøder
Oliefrø
Produktionsregler
Planteavl

01.05.2025
Gode råd om at lukke høns ud
Økologiske høns må igen komme ud under åben himmel efter måneders staldpligt pga. fugleinfluenza.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler