Udgivet 22.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Reaktionstal, jordtype, vanding, podning og lav ukrudtskonkurrenceevne er særlige fokuspunkter ved dyrkning af økologisk lupin.
Af Inger Bertelsen
Lupin giver normalt et lavere udbytte end markært, men proteinindholdet er betydeligt højere og af en højere biologisk kvalitet.
Smalbladet lupin, også kaldet blå lupin omtales i denne vejledning blot som lupin. Blomsterfarven svinger fra blå over violet til helt hvid.
Lupin er især efterspurgt som kvægfoder og ikke udbredt til fødevarer, da indholdet af alkaloider er en begrænsning. Alkaloider smager bittert og er giftige. Det er dog blevet afklaret, at sødlupiner med et alkaloidindhold på under 200 mg pr. kg, kan anvendes som fødevarer f.eks. som hele frø eller som mel. De dyrkede sorter er sød lupin, som kan anvendes til fodring af husdyr, og bitterlupin, som er uegnet som både foder og fødevarer.
Smalbladet lupin kan dyrkes i blanding med vårbyg eller vårhvede til modenhed. I Danmark er hvid og gul lupin mindre egnede til økologisk dyrkning til modenhed pga. den sene modning og følsomhed for sygdommen antracnose. Smalbladet lupin er forholdsvis tolerant overfor antracnose. I de senere år har der været stigende interesse for hvid lupin.
Når du skal dyrke økologisk lupin, er det en god ide at forholde dig til nedenstående punkter:
- Smalbladet lupin trives ikke ved høje reaktionstal, så vælg marker, der har lave til normale reaktionstal for jordtypen.
- Smalbladet lupin er egnet til sandjord, da den har pælerod og derfor bedre modstår tørke end ærter og hestebønne.
- På let sandjord i tørre år der merudbytte for vanding.
- Det anbefales at pode lupin for at sikre tilstrækkelig mængde knoldbakterier.
- Ukrudtskonkurrenceevnen er lav. Undgå derfor at dyrke på marker med rodukrudt og kraftig forekomst af frøukrudt.
Udsæd:
Udsædsmængden beregnes efter formlen: Udsæd i kg pr.ha=Ønsket antal planter pr.m2 x TKV/Procent markspiring Der skal anvendes økologisk udsæd, hvis det er til rådighed. Udbud ses i www.organicXseeds.dk Husk at bestille podemiddel, når du bestiller udsæd. |
Forgrenet lupin samdyrket med vårhvede.
Der er stor forskel på vækstformen af lupinsorter, så de opdeles i forgrenet og uforgrenet lupin.
Forgrenet lupin konkurrerer bedre med ukrudt, men er tvemodne i fugtige år. Uforgrenet lupin har svagere ukrudtskonkurrenceevne men modner ensartet.
På lerjorde kan det derfor være en fordel at dyrke uforgrenet lupin, idet der er større risiko for, at planterne bliver ved at gro i høst. Iblanding af en mindre mængde vårhvede kan være med til at fremme modningen.
Lupin er som andre bælgplanter en god vekselafgrøde i kornsædskifter. Lupin fikserer selv kvælstof og derfor bør lupin dyrkes på marker med så lavt kvælstofniveau som muligt for ikke at favorisere ukrudt. Alternativt kan du dyrke lupin sammen med en lille mængde korn.
For at opsamle det kvælstof, som frigives fra rødderne efter høst, kan du så udlæg af sildig alm. rajgræs efter den sidste ukrudtsbekæmpelse.
I sædskiftet anbefales det, at der går 3 år mellem dyrkning af lupiner. Mellem lupiner og anden bælgsæd og raps skal der gå 2-3 år.
Lupin kan dyrkes sammen med vårsæd. Ved samdyrkning får lupinen en bedre konkurrenceevne over for ukrudt, og der vil typisk være mindre lejesæd og en tidligere modning.
Vårhvede er bedst egnet, da den er stråstiv og modvirker lejesæd samtidig med, at den ikke konkurrerer så kraftigt med lupinen. En vårbygsort med lille tendens til nedknækning kan også anvendes, og det kan være at foretrække, hvor der er erfaring for kraftige angreb at bygfluelarver, eller på meget lette jorde, hvor vårhvede ikke trives så godt.
Dyrkes lupin til fødevarer, som skal være glutenfri, er det kun havre, som kan anvendes. Udsædsmængden ved samdyrkning i lupin er den samme som ved dyrkning i renbestand, og der suppleres med ca. 40 kg vårsæd.
Figur 1. Sammenhæng mellem reaktionstal og udbytte. 36 økologiske marker moniteret i 2021 og 2022.
Arealer til lupindyrkning må ikke være vandlidende.
Smalbladet lupin trives både på sandede og lerede jorder med reaktionstal på 5,5-6,0 eller passende for jordtypen. Smalbladet lupin har kalkintolerance, så undgå at dyrke den, hvor reaktionstallet er i den høje ende for jordtypen. Tunge lerjorde er ikke egnede til dyrkning af lupin.
jan
jan
feb
feb
mar
mar
apr
apr
maj
maj
jun
jun
jul
jul
aug
aug
sep
sep
okt
okt
nov
nov
dec
dec
Figur 2. Resultater fra forsøg med såtid. Tendenslinjen viser højere udbytte ved 1. såtid end 2. såtid, specielt når udbytterne har været høje. Resultaterne er fra økologiske landsforsøg 2012-2014.
Såbed og såtid
Lupin sås i en dybde på ca. 3 cm, når jorden er tjenlig, og ved en jordtemperatur på 4 °C.
Tidlig såning af smalbladet lupin er med til at sikre, at afgrøden ikke modner for sent og er derfor særligt vigtigt ved dyrkning af forgrenede sorter. For tidlig såning kan betyde et lavere plantetal. Flere resultater med udbytte og såtidspunkt fra 64 økologiske marker med lupin, der er moniteret i 2021 og 2022 kan findes i artiklen Lupinmonitering 2021 og 2022.
Lupin må ikke sås for dybt og skal sås ved en passende fugtighed. Lupin skal have hele frøet op gennem jordoverfladen og er derfor følsom over for dyb såning.
Lupin kan sås dybere på sandjord, hvis jorden meget tør, og hvis der er et ekstra behov for blindharvning. Dybere såning anbefales dog ikke på lerjord.
I monitering af 64 økologiske marker 2021-2022 er der i praksis opnået de bedste udbytter ved såning i 3,5 – 4 cm dybde. Sammenholdes sådybde med om der har været blindharvet eller ej ses, at det er en ulempe med øverlig såning, når der blindharves.
Udsæd og udsædsmængde
Det ønskede plantetal er 100 planter pr. m2 i uforgrenede sorter og 80 planter pr. m2 forgrenede sorter.
Udsædsmængde beregnes ud fra følgende formel, hvor TKV er tusindkornsvægten:
Udsæd i kg pr. ha = (Ønsket antal planter pr. m2 x TKV) / procent markspiring
Hvis der ikke har været dyrket lupiner de sidste 7 år, anbefales det at pode lupinerne ved såning. Der findes forskellige podemidler på markedet med rhizobium, som passer til lupin. Podemidlet skal opbevares mørk og køligt. Podning skal foretages umiddelbart inden såning og podemidlet må ikke udsættes for sollys.
Ved podning skal en god dækning med podemiddel på frøene.
Metoderne til podning kan være
- Flydende podemidler
- Tørre podemidler som skal blandes direkte med frøene eller blandes op i lidt vand. Sammenblandingen kan ske med skovl på ladegulvet, i en vogn, en cementblander eller direkte i såskinen. Ofte vil der være en vejledning på emballagen.
- Du må ikke være for hårdhændet ved frøen, når der podes. Tørre lupiner skades let, hvilket kan gå ud over spireevnen.
Udsæd skal være af økologisk fremavl. Der kan undtagelsesvis dispenseres for dette krav, hvis der er udsolgt af økologisk udsæd, eller hvis sorter ikke kan anvendes til det planlagte brug. Der kan så bruges ubejdset konventionel udsæd. I så tilfælde skal der søges om dispensation hos Landbrugsstyrelsen.
På OrganicXseeds.dk findes en oversigt over udbuddet af økologisk udsæd og frø, samt en beskrivelse af de regler og dispensationsmuligheder, der gælder for brug af udsæd på økologiske ejendomme. Du kan desuden få oplysninger om økologisk udsæd hos den lokale økologikonsulent.
Udbyderne af udsæd til økologisk dyrkning dokumenterer, at forekomsten af udsædsbårne sygdomme ligger under de vejledende grænseværdier.
Tre sorter af smalbladet lupin. To forgrenede og i midten en uforgrenet.
Der findes flere typer af lupin, og sortsvalget er derfor afgørende.
Lupin indeholder alkaloider og sorterne opdeles i sød eller bitter lupin efter alkaloidindhold. Sød lupin kan anvendes, mens bitter lupin er giftig.
Lupin opdeles også efter forgreningsgrad og dermed dyrkningsegenskaber. Begge typer har fordele og ulemper i dyrkningen, og det er derfor vigtigt at forholde sig til hvilken type, der skal dyrkes.
Forgrenede lupiner er en kraftigere plante end uforgrenede. Derudover er forskellene på de to typer:
Forgrenede lupiner |
Uforgrenede lupiner |
|
Fordele |
Bedre konkurrenceevne. Større udbyttepotentiale. |
Har kun bælge på et hovedskud og modner derfor også tidligere.
|
Ulemper |
Kraftig vegetativ vækst og modner derfor uens og sent. Skårlægning og tørring af våd afgrøde kan være nødvendigt. |
Dårlig konkurrenceevne
|
Lupin skal ikke tilføres kvælstof, og den er god til at udnytte fosforpuljen i jorden. For at sikre en god kvælstoffiksering podes lupin.
Da lupin oftest dyrkes på sandjord, skal den holdes forsynet med kalium og svovl, hvis der ikke er tilstrækkeligt i jorden. Manganmangel kan forekomme i lupin.
Lupin har som andre bælgsædsafgrøder behov for molybdæn for at sikre effektive rodknolde, der kan opsamle kvælstof, men under normale omstændigheder vil jorden kunne stille den relativt lave mængde molybdæn til rådighed.
Pæleroden hos lupin gør, at de klarer sig på lettere jord og ved uvandede forhold. Lupin kan dyrkes, hvor forholdene er uegnede til hestebønner og markært.
Er der mulighed for at vande lupin på lette jorde giver de merudbytte i tørre år, men ikke i år med mere normal nedbør.
Vanding kan være med til at give senere modning.
Skal der sås vårsæd efter lupin er det vigtigt med en efterafgrøde til at holde på næringsstofferne.
Så med rillesåning efter sidste ukrudtsharvning eller med luftsåning i forbindelse med sidste ukrudtsharvning.
Lupin er følsom overfor blindharvning ved fremspiring. Frøene må ikke sås for dybt, da hele frøet skubbes op gennem jordoverfladen ved fremspiring.
Smalbladet lupin har dårlig konkurrenceevne med ukrudt. Derfor er det vigtigt planlægge din ukrudtsbekæmpelse og lave et godt såbed, som giver mulighed for effektiv ukrudtsharvning. De uforgrenede typer har større behov for ukrudtsbekæmpelse.
Det vigtigste kriterium for at få en god kontrol med ukrudtet er, at der er en veletableret plantebestand, der passer til lupintypen.
Da lupiner sås meget øverligt i jorden, er det vigtigt at være opmærksom på om blindharvning skader planten. Blindharvning og ukrudtsharvning må ikke være så kraftig, at mere end 5-10 % af spirerne knækker.
Hvis der f.eks. på sandjord er ekstra behov for blindharvning, anbefales det at øge sådybden fra 3 til 5 cm. På lerjord kan øget sådybde ikke anbefales, da det kan gå ud over fremspiringen.
Når lupinerne er kommet op og får blade, kan planterne bedre tåle ukrudtsbekæmpelse. Her kan både ukrudtsharvning i lupin sået på 12 cm rækkeafstand og radrensning, hvis der er sået på 25 cm, være strategier til bekæmpelse.
Ukrudtstrykket i marken og sammensætningen af ukrudt afgør, hvilken strategi man skal vælge til bekæmpelse.
En uforgrenet lupin i en mark med moderat ukrudtstryk kan sås på dobbelt rækkeafstand og radrenses ud fra følgende strategi:
- Så lupinerne i 3-5 cm dybde på 25 cm rækkeafstand.
- Blindharv før afgrødens spirer er tæt på jordoverfladen og i maksimalt 1,5 cm dybde.
- Foretag en forsigtig ukrudtsharvning ved lupinernes kimbladstadie.
- Radrens når ukrudtet er på kimbladsstadiet.
Ved forgrenede lupinsorter eller lavt ukrudtstryk i marken, kan lupiner bredsås og der kan ukrudtsharves ud fra følgende strategi:
- Så lupinerne i 3-5 cm dybde på 12,5 cm rækkeafstand.
- Blindharv før afgrødens spirer er tæt på jordoverfladen og i maksimalt 1,5 cm dybde.
- Foretag en forsigtig ukrudtsharvning når lupinerne har udviklet kimblade.
- Gentag ukrudtsharvningen når nyt ukrudt har kimblade og indtil lupinerne har 7-8 blade.
Lupiner er selvbestøvende og der er derfor ikke behov for bier for at de sætter frø. Insekterne vil gerne besøge blomsterne i lupin og kan måske forbedre frøproduktionen at der sker insektbestøvning.
Lupiner kan angribes af lupinfluer, som i områder af marken kan reducere antallet af planter kraftigt. Lupinfluen lægger æg i jordoverfladen og larven kan skade både frøet og i stænglen.
Lupinerne vil ofte spire og sætte de første blivende blade, men fordi larverne gnaver i frøene eller stænglen, vil planten visne hen. Halm og planterester efterladt i marken kan tiltrække lupinfluerne, som vil lægge deres æg.
Bladrandbiller kan efter fremspiring skade lupin, fordi billerne gnaver i bladene.
Bladlus kan overføre virus, der kan give ”grønne” planter ved afmodningen, tidlig såning mindsker risikoen for dette.
I lupin findes forskellige sygdomme, som kan være meget tabsvoldende. Fælles er at svampesygdomme er værst i kraftige afgrøder og under fugtige forhold.
Som andre hulstænglede planter, kan lupin angribes af knoldbægersvamp.
Gråskimmel kan være meget tabsvoldende ved smalbladet lupin. Angreb af gråskimmel fremmes af fugtige forhold, som ofte optræder i en tæt plantebestand og i lejesæd. Svækkede planter er mere modtagelige. Smitten kommer med vinden, og vil altid være til stede.
Lupiner angribes også af kløverskimmel. Der findes forskelle i sorternes modtagelighed for grå-skimmel og vikkeskimmel.
Antracnose er en meget tabsvoldende svampesygdom i lupin. Gul og hvid lupin er mest modtagelig, hvorimod smalbladet lupin er forholdsvis tolerant.
Rodbrand kan forekomme. Angreb af rodbrand og antracnose kan forebygges ved at anvende sorter lav modtagelighed for antracnose, sund udsæd og have fokus på sædskiftet.
jan
jan
feb
feb
mar
mar
apr
apr
maj
maj
jun
jun
jul
jul
aug
aug
sep
sep
okt
okt
nov
nov
dec
dec
Ved skårlægning af en tvemoden lupin skal modenheden af bælgene vurderes. Grønne bælge på 2. sideskud kan ikke modnes ved at ligge på skår.
Smalbladet lupin modner fra ultimo august til medio september. De uforgrenede sorter modner tidligst. Lupinerne er modne når kernerne er hårde nok til at blive tærsket. På det tidspunkt skal der høstes, da der specielt i de uforgrenede sorter er risiko for, at ukrudt og eventuelt udlæg vokse igennem afgrøden.
I nogle år er det muligt at høste de forgrenede lupiner direkte. Dog anbefales det for sorter med forgrenet vækst at planlægge efter skårlægning af afgrøden, fordi hvis der er vand til rådighed, vil de fortsætte den vegetative vækst og modne uens.
Skårlægningen kan lette mejetærskningen og hjælpe med at afmodne afgrøden. Hvis skårlægningen gøres for at lette tærskning, ved at fjerne saftspændingen i afgrøde og ukrudt er der kun brug for at afgrøden ligger på skår i 1-2 dage.
Hvis skårlægningen gøres for at afhjælpe modning, skal det ligge på skår i mindst 7 dage og ofte mere. Skårlægning er ikke påkrævet af hensyn til afgrødens høststabilitet.
Lupin har ikke noget særligt dryssespild, så hvis der er udsigt til, at du kan høste den direkte, så skader det ikke at lade den stå og vente på det.
Afgrøden er klar til skårlægning når:
- De fleste frø skifter til brunlige farver og bælgene er begyndt at tørre. Dog er det ikke i de forgrenede sorter ikke alle bælge der når at blive tilstrækkeligt modne.
I de forgrenede sorter er tidspunktet for skårlægning:
- Når bælgene på hovedskuddet er næsten helt modne og ikke overmodne, så de risikerer at knække af
- Når bælgene på 1. sideskud er lysebrune og begyndt at tørre ind
- Når bælgene på 2. sideskud er grønne og umodne, ikke alle disse frø vil kunne tærskes fri.
For at undgå spild ved skårlægning skal det foretages inden bælgene på hovedskuddet bliver så tørre at de knækker af. Spild kan praktisk mindskes ved at skårlægge om morgenen, mens der er dug, så risikoen for at bælgene knækker mindre.
Ved skålægningen skal skåret ikke være større end, at afgrøden kan tørre uden, at den vendes. Der skal mejetærskes, når afgrøden er moden og tilstrækkelig tør. I en regnfuld periode er det bedre at mejetærske en fugtig afgrøde end at lade skåret ligge for længe. Mejetærskning går let-test med pick-up bord på mejetærskeren.
Ved tørring af frø til konsum med højt vandindhold er langsom nedtørring vigtigt. Dette gøres for at undgå at frøene skrumper og revner. Langsom nedtørring er mindre vigtigt, når afgrøden skal anvendes til foder.
Rensning før tørring anbefales, hvis der er mange urenheder, da de øger luftmodstanden, og du risikerer en uens tørring. Varmetilsætning ved tørring i planlager anbefales ikke ved højt vandindhold (over 20 pct.), hvis der ikke er omrøring. Oplagshøjden reduceres, hvis afgrøden har over 25% vand.
Tørring foretages trinvis:
- Tør til 15 pct. vandindhold. Stop herefter varmetilsætning men fortsæt med beluftning.
- Efter 2-3 dage måles vandindholdet igen. Er det faldet en smule, er afgrøden lager-fast. Er det steget, gentages punkt 1.
- Punkt 1 og 2 gentages til afgrøden har et stabilt vandindhold på 14-15 pct. Herefter foretages jævnlig beluftning ca. hver 3.-4. uge.
Gennemløbs- eller portionstørreri kan anvende en meget høj temperatur i tørrezonen, hvis det kan accepteres at afgrøden sprækker. Ved vandindhold over 25%, kan tørring med flere gennemløb være nødvendig.
Er afgrøden meget våd i høst (over 25%), kan du anvende tørrevogn ved indlægning. Tørring i tørrevogn giver risiko for skrumpede og revnede frø.
Udbytteniveau i lupiner ligger hos erfarne dyrkere på 2,5 – 3,5 tons pr. ha. Udsvinget i udbytte er dog fra 1,5 til 4,0 tons pr. ha. I monitering i økologiske lupinmarker i 2021 og 2022 har gennemsnitudbyttet været 24 hkg pr. ha.
Der er årsvariation, men udbyttet afhænger også i høj grad af etablering, ukrudtsrenholdelse og sortsvalg. Der er større udbyttepotentiale i de forgrenede sorter sammenlignet med de uforgrenede, men dette kan sættes over styr, hvis de sidste bælge ikke når at modne.
Det er kun sorter af sød lupin som kan anvendes til foder og fødevarer. Til foder er det en fordel med en sort med højs indhold af protein. Til fødevarer er indholdet af alkaloid afgørende.
Indhold af alkaloider i sorter af smalbladet og hvid lupin fra økoloigiske landsforsøg i 2021 og 2022. Smalbladet lupin: Iris, Primadonna, Boruta, Carabor, Regent, Zeua. Hvid lupin: Boros, Frida.
I Danmark anvendes lupin hovedsageligt til foder. Der er interesse for lupin som fødevare, men det høje indhold af alkaloider og allergener giver udfordringer til det formål.
Der er sortsforskelle i alkaloidindhold, og de kendte sorter Iris og Regent ligger lavere end de øvrige sorter afprøvet i forsøg. Indholdet af alkaloid varierer fra år til år og mellem lokaliteter, så der skal altid udtages en prøve af det aktuelle parti, hvis det skal anvendes til fødevarer.
Video med tips og tricks til dyrkning lupin
Lupiner har haft et lidt blakket ry blandt landmænd på grund af erfaringer med meget svingende udbytter. En gruppe danske landmænd har imidlertid stædigt holdt fast i at dyrke lupiner i en årrække og synes at have knækket koden. Her kan du møde Søren Bilstrup fra lupin-pionergruppen, som fortæller om sine erfaringer og Inger Bertelsen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som giver tips og tricks til at få succes med lupindyrkning.
Video om høst af lupin
Landmand Søren Bilstrup og chefkonsulent Inger Bertelsen fortæller i videoen her om de overvejelser, der kan være om høstmetode og -tidspunkt, og om, hvad du skal være opmærksom på, når du træffer beslutning om høstmetode og -tidspunkt.
Artiklen er en del af temaet
Dyrkningsvejledninger for vårsåede afgrøder
I dette tema finder du vidover hver enkelt afgrøde med viden om bl.a. dyrkning, ukrudtsbekæmpelse, sygdomme, skadedyr, vækst og høst.