Udgivet 06.03.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter, som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber, bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Af Linda Rosager Duve
Havre er en vigtig afgrøde i økologisk landbrug både på grund af de gode dyrkningsmæssige egenskaber og de ernæringsmæssige kvaliteter.
Egenskaber som gør havre til en vigtig økologisk afgrøde:
- Rig på protein, mineraler, antioxidanter og beta-glukan fibre
- Yder god ukrudtskonkurrence
- Optager kvælstof over en længere periode og kan udnytte forfrugtsværdien af en forudgående kløvergræsmark eller efterafgrøde
Udbytteniveau og kvalitet af økologisk havre er svingende
Økologiske havredyrkere oplever dog store udsving i udbytteniveauet og kvaliteten af havre fra sæson til sæson.
Derfor undersøger Innovationscenter for Økologisk Landbrug sammen med NordGen, Aarhus Universitet og The James Hutton Institute, om det er muligt at identificere ernæringsmæssigt overlegne og udbyttestabile havresorter gennem en kombination af eksperimentelle og praksisnære markforsøg på tværs af forskellige lokale miljøforhold og økologiske dyrkningssystemer.
200 Nordiske sorter danner basis for undersøgelserne
Undersøgelserne tager udgangspunkt i en stor nordisk havresamling fra NordGen, der omfatter 200 både gamle og moderne sorter, for at undersøge den ernæringsmæssige værdi af lokalt tilpasset havre under økologisk lavinput-produktion.
Markforsøg bliver derfor udført med de 200 nordiske havresorter på 3 forskellige lokaliteter, og samtidig gennemføres genetiske undersøgelser. Sorterne screenes for, hvor stabile de er at dyrke under økologiske forhold (bl.a. udbytteniveau, ukrudtskonkurrenceevne, højde, tidlighed og spildfrø) og deres ernæringsmæssige egenskaber med fokus på et højt beta-glukan indhold, som sundhedsmæssigt anprises for at sænke kolesterolindholdet i blodet. På basis af screeningen udvælges de sorter, som klarer sig bedst, og de testes så yderligere på 25 økologiske marker.
Nye værktøjer til forædlerne
Til sidst sammenholdes og evalueres data fra markforsøgene og de genetiske undersøgelser ved hjælp af avancerede, nyskabende modelleringsmetoder for at identificere ernæringsmæssigt overlegne og udbyttestabile havresorter. Udover at pege på sorter, som er dyrkningssikre under økologiske forhold, så sikrer resultaterne fra undersøgelserne også, at forædlerne får værdifuldt nyt genetisk materiale og markører, der kan hjælpe forædlingen af robuste økologiske havresorter med gode ernæringsmæssige kvaliteter på vej.
Undersøgelserne er støttet af Novo Nordisk Fonden, grant no. NNF24OC0094316
Måske er du også interesseret i

06.01.2025
Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet
Forebyggelse er afgørende for at komme udfordringer med ukrudt, sygdomme og skadedyr til livs i øko-korndyrkning. Derfor undersøger et nyt projekt i hvilken grad sortsvalg og diversitet i sortsmaterialet kan forebygge disse udfordringer.
Afgrøder
Korn
Ukrudt
Forebyggelse
Udsæd og formeringsmateriale

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

15.01.2025
Toastning af økologisk korn giver ekstra AAT til malkekøer
Varmebehandling af korn, ærter og lupiner på gårdanlæg sænker nedbrydningen af protein i vommen hos malkekøer uden at sænke fordøjeligheden af proteinet i tarmen.
Kvæg
Fodring
Korn

27.11.2024
Analyse: Store udsving i prisen på økologisk foderkorn
Prisen på økologiske salgsafgrøder viser store udsving. Særligt markedet for foderkorn er følsomt. I denne analyse undersøges prisudsving på foderkorn på baggrund af regnskabsdata for perioden 2014 til 2023 fra Økonomidatabasen.
Driftsøkonomi
Korn

11.10.2024
Vårhvede sået i oktober
Efterårssåning kan give merudbytte i vårhvede - hvis du kan lave et godt såbed og har fokus på sortsvalg.
Korn
Afgrøder

03.09.2024
Havre kan smage af fløde
Havredrik vinder indpas som et plantebaseret alternativ til mælk. For at havredrikken kan anvendes af baristaer, kræver det en ensartet og stabil råvare af høj kvalitet med de nødvendige egenskaber bl.a. i forhold til skumning, og den skal være velsmagende.
Korn
Afgrøder

26.08.2024
Økologisk vinterrug - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk vinterrug
Afgrøder
Korn

12.08.2024
Produktionen af øko-foderkorn kan ikke følge med forbruget
Høsten af økologisk foderkorn i Danmark i 2024 forventes at være mindre end det forventede forbrug.
Korn
Driftsøkonomi