Udgivet 23.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Dyrkning af multiafgrøder til fodring
Dyrkning af multiafgrøder på marken, vil kunne sikre sundere foder og bidrage positivt til jordensfrugtbarhed.
Af Jesper Fog-Petersen, Julie Cherono Schmidt Henriksen
Fordele ved multiafgrøder i forhold til dyrkning og jordfrugtbarhed er der mange af. Samtidig opnår du potentielt også et sundere foder, når afgrøderne blandes allerede ude på marken. Det vil også være muligt at sikre et højere proteinniveau eller fedtniveau i en multiafgrøde.
Mælkeproducenter blander ofte forskellige afgrøder i foderet i forvejen, og derfor kan de spare udgifter til grovvareselskabet til f.eks. rensning, tørring og blanding af foder, og udgifter til transport, hvis de tænker sig godt om i forvejen.
Hvad er multiafgrøder?
Multiafgrøder er defineret som afgrøde med mere end to arter, er typisk mere robuste end monokulturer, og det er bl.a. en fordel, fordi markerne over de senere år er blevet større og større. Det gør, at jordtypen ofte varierer hen over den enkelte mark. Der kan f.eks. være sandjord i en ende, en lavning med humus og lerknolde i den anden ende af marken.
Når markerne varierer så meget, er det svært at opnå et stabilt udbytte over hele marken med en monokultur, da afgrøder typisk klarer sig bedst på en bestemt bonitet. En multiafgrøde kan justere sig efter jordbundsforholdene, da de arter, der klarer sig bedst på sandjord, vil dominere i de områder i marken, hvor der er sandjord, og nogle andre arter vil klare sig bedst i andre områder af marken.,
Dyrkningssikkerheden kan være større i en multiafgrøde end en monokultur, fordi der i blandingen typisk både vil være afgrøder, der er tørketolerante, og andre der kan tåle store mængder vand. Multiafgrøder har også rødder i forskellige dybder, og det sikrer optag af vand og næringsstoffer fra forskellige dybder.
De mange slags arter og mange slags rødder styrker også jordfrugtbarheden ved at sikre en positiv kulstofbinding i jorden og humusdannelse. På den lange bane vil bedre jordfrugtbarhed sikre endnu bedre dyrkningssikkerhed på trods af det mere ekstreme vejr. Sidst men ikke mindst gør diversiteten i multiafgrøder også, at de har større dyrkningssikkerhed i forhold til sygdom og skadedyrsangreb.
Afgrøden skal passe til bedriften
Der er ikke en bestemt opskrift på en multiafgrøde, som passer til alle bedrifter. Hvilken multiafgrøde, som du skal dyrke på din bedrift afhænger helt af foderbehovet og jordtypen. Du skal bl.a. have med i overvejelserne, hvilken mælkeydelse du ønsker, og dermed også hvilket behov, der er for f.eks. protein, fedt og fordøjelighed i foderet.
Markplanlægningen er alt afgørende, hvis du gerne vil i gang med at dyrke multiafgrøder. Så tag en snak med din rådgiver i forbindelse med markplanlægningen og brainstorm på, hvilke arter, der kan være gode både i forhold til jordtype og foderbehov på din bedrift.
Urtegræsmarken efter en hovedafgrøde kan også med fordel dyrkes som en multiafgrøde. Med et større indhold af forskellige urter og græsser i kløvergræsmarken, vil man opnå et sundere foder, med flere forskellige næringsstoffer og mineraler. Samtidig kan man i urtegræsmarken pga. den større diversitet i afgrøden opnå en mere jævn udbyttekurve hen over sæsonen, da de forskellige arter, har forskellige vækstkurver og tidspunkt for topproduktion. De urter, græsser og kløvere der har ekstra dybe rødder, vil også kunne sikre en vis produktion, selv under tørre forhold.
En ensartet ager er svær at opnå, fordi de afgrøder, der passer til de forskellige boniteter, vil være dominerende i de områder, hvor jorden passer til dem. Klimaet det enkelte år, vil også have stor indflydelse på hvilke arter der vil dominere i vækstsæsonen. Det skal man selvfølgelig kunne acceptere i forhold til sin planlægning og kommende foderplan.
Dyrkning af multiafgrøder til fodring (Folder, pdf 6 sider)
Folderen er lavet i projektet ”Det selvforsynende kvægbrug”.

Multiafgrøder i mark

Måske er du også interesseret i

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.05.2025
Økologisk vinterhvede - dyrkningsvejledning
Dyrkning på kontrakt, prioritering af den ønskede mængde kvælstof og ukrudtstrykket er særlige fokuspunkter ved dyrkning af øko-vinterhvede
Afgrøder
Korn

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø