Udgivet 24.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Af Inger Bertelsen, Irene Fisker
Kløvergræsblandinger er blevet etableret hos 4 økologiske landmænd i storparceller. De 5 blandinger, som blev etableret hos hver af landmændene, adskiller sig fra de mest anvende blandinger ved at indeholde urter. I august 2024 blev der lavet en foreløbig vurdering af kløvergræssets etablering.
Blandingerne i afprøvningen tog udgangspunkt i Aulum afgræsning
Blandingen Aulum afgræsning’ er udgangspunkt for 4 af blandingerne, der er blevet afprøvet. Aulum afgræsning indeholder allerede urterne cikorie, vejbred og kommen.
Kløvergræsblandingerne, der afprøves, består af:
- Aulum afgræsning
- Aulum afgræsning tilsat rødkløver
- Aulum afgræsning tilsat lucerne og kællingetand
- Aulum afgræsning, hvor indholdet af cikorie, vejbred og kommen er øget betragteligt
- DLF Biodiversitet Max 25, som indeholder alle de fire nævnte bælgplanter og de tre urter, plus fem græsser ud over alm. rajgræs.

Bælgplanter er angivet med rødlige nuancer, alm. rajgræs og rajsvingel med grønne nuancer, øvrige græsser med de blå nuancer og urter med gule nuancer.
Geografi, jordtype og funktion af forsøgsmarkerne
Værterne for afprøvningen er geografisk spredt, og der er forskellige jordtyper repræsenteret i afprøvningen. Samtidig er blandingerne lagt ud i to marker hos hver landmand, én til slæt og én til afgræsning. De store parceller er sået med landmandens udstyr og i den samme dæksæd, som den omgivende mark.
I august 2024 besøgte vi markerne, og på det tidspunkt var der større forskel mellem markerne end mellem blandingerne i forhold til, hvilke arter, der var godt etableret (se flere detaljer i afsnittene herunder). En af de store udfordringer med blandinger er netop, at arterne har forskellige behov, og derfor ikke lykkes lige godt i forskellige marker. Derfor undersøger vi også nærmere, hvordan det går i praksis, og de første egentlige registreringer bliver foretaget i 2025.
Bedrift 1 ved Hobro – urter fylder meget i afgræsningsmark
Markerne til afprøvningen på bedrift 1 er uvandet JB 3. Udlægget er sået med Nordsten såmaskine den 3. april i dæksæd af vårbyg. Der er høstet helsæd den 18. juli. Billederne er taget ca. 1 måned efter høst af helsæd. Udlægget er veletableret og i begge marker var det muligt at finde alle de såede arter.
Afgræsningsmarken på bedrift 1 har forfrugt rug med ital. rajgræs til afgræsning. Der er efterfølgende taget et slæt. Marken er ikke blevet afgræsset i efteråret. I afgræsningsmarken fylder urterne meget, de er alle veletablerede. Græsset fylder ikke så meget i august, hvor vi besøgte marken. I blandingen med ekstra urter er der en kraftig og dominerende bestand af cikorie.

Fotos fra afgræsningsmarken på bedrift 1.

Slætmarken på bedrift 1 har roer som forfrugt. Der er efterfølgende taget 2 slæt i efteråret. I slætmarken fylder urterne knap så meget, der er en bedre bestand af græs og kløver, så blandingen er mere i balance. Igen er der en meget kraftig bestand af cikorie i blandingen med ekstra urter.



Fotos fra slætmarken på bedrift 1

Bedrift 2 ved Silkeborg – god etablering af græs og kløver
Afgræsningsmarken er JB 5 uden vanding. Forfrugten er rug med ital. rajgræs til afgræsning. Udlægget er sået først i maj med striglen, efter at der er sået rug til afgræsning. Rugen blev meget dårligt etableret, så den blev ikke afgræsset, i stedet blev marken afpudset sidst i juli.
Marken er efterfølgende afgræsset. Lucernen har haft svært ved at etablere sig i denne overfladiske såning. Det var lidt svært at vurdere urternes etablering, da parcellerne er græsset godt af. Men det ser ud til, at alle parceller er græsset i samme grad. Der er en god etablering af græs og kløver.

Fotos fra afgræsningsmarken på bedrift 2

Slætmarken er en JB 6 uden vanding. Forfrugten er frøgræs. Udlægget er sået med strigle i begyndelsen af maj i dæksæd af vårbyg, som er høstet til helsæd ca. 25 juli. Marken har fået gylle efter helsædshøst, og der et efterfølgende taget 2 slæt. I slætmarken er kløverne blevet favoriseret af øverlig såning og meget dominerende. I parcellen med ekstra urter fylder specielt cikorien noget mere.

Fotos fra slætmarken på bedrift 2

Bedrift 3 ved Ejstrupholm – græs og kløver dominerende i afgræsningsmark
Afgræsningsmarken er en lav mark med blandede jordbundsforhold JB 1 og 11. Der er mulighed for vanding. Forfrugten er vårbyg. Udlægget er sået 1. april i dæksæd af ærter. Det er sået med en spredeplade på såmaskinen, men uden efterharve. Der er tromlet efter såning. Ærterne er høstet som helsæd den 30. juli. Efterfølgende er det taget slæt på marken. Der er en del angreb af bladrandbiller, og græs og kløver er dominerende i marken. Alle urter kan findes, men fylder ikke så meget.

Fotos fra afgræsningsmark på bedrift 3.

Slætmarken er JB 3 med vanding. Forfrugten er majs. Udlægget er sået den 1. april med spredeplade på såmaskinen men uden efterstrigle. Der er tromlet efter såning. Dæksæden er markært, som er høstet som helsæd 30. juli. Marken er efterfølgende anvendt til slæt og høst af frisk græs. Det er svært af finde lucernen. Marken er præget af angreb af bladrandbiller, hvilket er en udfordring, når dæksæden er ærtehelsæd. Der er dog en god kløverbestand i de fleste af parcellerne. Marken var udfordret af vand.

Fotos fra slætmarken på bedrift 3

Bedrift 4 ved Årre – 2 marker til både afgræsning og slæt
De to marker er JB 3 med vanding. Begge marker bliver brugt til skiftende slæt og afgræsning.
Forfrugten på den ene mark er hestebønne. Udlægget er sået 20. maj, det sene såtidspunkt skyldes det våde forår. Afgrøden er rug til afgræsning, og udlægget er sået med Väderstad Spirit. Efter etablering blev rugen græsset ned til 3 cm. Marken har været afgræsset hele sæsonen, dele af den er blevet afpudset. Der er veletableret kløvergræs i marken. Det var svært at finde lucernen i marken, mens kløver og kællingetand trivedes fint. De øvrige urter var også til stede.

Fotos fra mark med forfrugt hestebønne

Den anden mark har forfrugt raps og er en ny mark på ejendommen. Udlægget er sået med Väderstad Spirit den 20. maj efter såning af ærter. Der er tromlet inden såning af udlæg. Ærterne er høstet til helsæd ca. 1. august. Efter høst af helsæd er der taget 2 slæt, og der er givet gylle efter det første efterslæt. Udlægget er godt etableret. Der var rigtigt mange bladrandbiller i marken i august, og der er mange gnav i lucerne, kællingetand og kløver, og de virker hæmmede.

Fotos fra mark med forfrugt raps



Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg