Udgivet 27.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Nofence til kvæg – virtuelt hegn uden pæle og tråd
Kreaturer har en god evne til at ”se” med ørene, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne til deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn. Det viser de første erfaringer med Nofence.
Af Arne Munk
Advarselstoner og elektriske impulser har afløst det traditionelle elhegn i et forsøg på Fanø. Metoden kaldes Nofence, og det åbner nye perspektiver for både det almindelige landbrug og for pleje af naturarealer.
Nofence-sytemet, fungerer ved, at koen eller ungdyret via et GPS-halsbånd får en advarselstone, når det nærmer sig det usynlige hegn. Fortsætter dyret i retning af den usynlige ”tråd”, får det lyden med stigende intensitet som advarsel. Hvis dyret stadig ikke vender om, får det til sidst et svagt stød af halsbåndet, svarende til 2-5 % af strømstyrken i et almindeligt elhegn.

Ungtyr med den klokkeformede styreenhed til Nofence systemet, som dyrene bærer om halsen.
Halsbåndene er solcelledrevne og dermed energivenlige. I den klokkelignende styreenhed, dyrene bærer om halsen, er der indbygget en GPS, der via satellit er forbundet med ejerens mobil eller iPad.
Virtuel indhegning stresser tilsyneladende ikke dyrene
Landmanden sætter (indtegner) det virtuelle hegn ved hjælp af sin mobiltelefon eller iPad i løbet af få sekunder. Det oplevede da vi besøgte landmanden, der deltager i forsøget. Vi så en digital indhegning med 15 ungtyre, hvor dyrene skiftede fold dagligt.
Når ungtyrene får en advarselstone om, at de nærmere sig den usynlige tråd, får landmanden besked om, hvilke dyr det drejer sig om. De fleste af ungtyrene kunne nøjes med én eller to advarselstoner, inden de havde opfattet hvor grænsen for den virtuelle tråd var blevet sat. Nogle (altid de samme dyr) skulle altid prøve grænser med et svagt stød af halsbåndet som resultat. Dyrene forekom at være meget rolige uden tegn på stress.
Brud på den virtuelle indhegning (situationer, hvor dyrene trods advarselstoner og stød, er brudt ud af den virtuelle indhegning) er kun sket få gange. Landmanden får hver gang en advarsel på sin iPad, og i de fleste tilfælde, kommer det undslupne dyr helt af sig selv tilbage til flokken i den digitale indhegning. På vej ind får dyret nemlig ingen stød, og halsbåndet aktiveres igen, når dyret er tilbage.
Nofence endnu ikke tilladt i Danmark
Systemet Nofence er tilladt til køer, får og geder i Norge. I Danmark er det ikke tilladt at bruge elektriske halsbånd eller andre aggregater til dyr. Nævnet for Dyreforsøg har givet dispensation til det videnskabelige dyreforsøg på Fanø, hvor der bl.a. gennemføres adfærdsstudier via videooptagelser og indsamles gødningsprøver fra dyrenes afføring til måling af stressniveau, når den virtuelle indhegning flyttes.
Økonomien afhænger af besætningens størrelse
Økonomien er naturligvis en vigtig faktor for landbruget og naturplejere, når man forhåbentlig engang kan vælge mellem traditionelle elhegn og en solcelledrevet digital løsning. Som udgangspunkt skal man for Nofence regne med en udgift på ca. 2.000 kroner pr. dyr til køb af halsbånd. Oven i det kommer en løbende afgift til drift af systemet, som afhænger af besætningens størrelse og antal aktive dage på et år.
Udgiften skal holdes op imod de udgifter, der er forbundet med køb, opsætning og flytning af hegn. I store naturområde vil den elektroniske usynlige løsning have en sidegevinst ved, at man på afstand altid ved hvor dyrene opholder sig. Og praktiserer man afgræsning i mange små folde 1-2 dage ad gangen, vil en digital indhegningsløsning give en stor arbejdslettelse og i det hele taget kunne gøre styringen af afgræsningen langt lettere for landmanden. Det bør derfor undersøges om virtuel kan anvendes i malkekvægbesætninger.
Det virtuelle hegnsforsøg er blevet til gennem et samarbejde mellem en landmand og en lodsejer samt Fanø Kommune og Nationalpark Vadehavet. Projektet er støttet af 15. Juni Fonden, Markus Jebsens Naturpulje og Hedeselskabet. Det kører fra 2021-2024 og vil også omfatte en afprøvning af virtuelle hegn til stribeafgræsning på landbrugsjord. Forsøget på Fanø er første skridt mod en dansk godkendelse, som initiativtagerne håber at få senest i 2024.
Læs mere
Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg