Udgivet 11.07.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
USA: Tang i foderet hæmmer metan fra økologiske køer
Forsøg med 6 pct. tang i foderet til malkekøer, sænkede udledningen af metan med 14 pct.
Af Karen Munk Nielsen, Arne Grønkjær Hansen
Tang af arten Chondrus Crispus kan måske være interessant for økologiske mælkeproducenter i jagten på et middel, som dæmper produktionen af metan fra vommen. Det viser et forsøg i staten Maine med 22 økologiske køer delt i et kontrolhold og et forsøgshold. Forsøgsholdet fik tang i foderet svarende til seks procent af rationens tørstof.
Fodring med seks procent tang i rationen havde en sikker effekt på produktionen af metan, som faldt med 13,9 procent. Effekten varede ved de 10 uger, forsøget kørte.
Selv om det er en relativ lille effekt på metan, så er det værd at bemærke, at faldet skete, uden at der blev registreret ændringer i køernes foderoptagelse, ydelse eller mælkens sammensætning. De 22 Holstein- og Jerseykøer, der indgik i forsøget, producerede således 29 kg mælk om dagen og var 150 dage inde i laktationen.
Nemt at fodre med
Tilskud af tang i fodringen har den fordel, at det i praksis er let at integrere i f.eks. en TMR-fodring. I det aktuelle område i Maine bruger mange mælkeproducenter allerede en eller flere arter af tang i fodringen. Det gør de bl.a. af hensyn til køernes sundhed. Ifølge en spørgeskemaundersøgelse anvender 34 pct. af de økologiske mælkeproducenter i området tang i foderet, fremgår det af en artikel om forsøget i Frontiers of Vetenary Science.
Danske forsøg med tang
Rødalgen C. Crispus’ metanhæmmende effekt er ikke testet i Danmark endnu. Der er til gengæld igangværende forsøg med andre nordiske tangarter, idet ekstrakt af bl.a. blæretang (Ascophyllum nodosum) og sukkertang (Saccharina latissima) bliver sammenlignet med den udenlandske rødtang ’Asparagopsis’ i laboratorieforsøg.
De nordiske tangsorter er valgt ud fra højt indhold af phlorotannin og andre antimikrobielle stoffer, eller fordi de som sukkertang er lette at dyrke og høste i store mængder og således har potentiale på trods af lavere indhold af aktive stoffer, der vil kunne reducere metan. Rødtangen Assparagopsis, indeholder derimod det meget potente stof Bromoform, som kun skal tilsættes i små mængder, og som har vist reduktioner af metan på 80-90 procent i forsøg med kvæg mange steder i verden.
Der er interesse fra både danske og svenske firmaer for at dyrke Asparagopsis i landbaserede anlæg med henblik på at lave et økologisk, metanhæmmende foderadditiv til køer. Hvis det skal lykkes at blive godkendt til dette, vil det kræve flere forsøg, der måske kan føre til vejledning i maksimal dosis. Så håber firmaerne, at den bromoformholdige alge på sigt kan frikendes for negative sideeffekter, som f.eks. vomsår, som der er risiko for ved høje doser.
Perspektiver i restprodukt
C. crispus er en rødalge - også kaldet irsk mos eller carrageen mos, der vokser langs stenede dele af Atlanterhavskysten i både Europa og Nordamerika. Selv om den ifølge det amerikanske forsøg ikke har negative sideeffekter, er der nok for mange praktiske udfordringer og for lille effekt på metantabet til, at den vil blive anvendt til dansk økologisk foder. Men der kunne være perspektiver i at anvende tangrester fra den danske caregeenan-produktion, hvor den bruges til at fremstille et vegansk alternativ til gelatine. Ca. 80.000 ton tangrest sælges i dag i DK til kvægfoder, men det er uvist, om restproduktet har samme metanhæmmende effekt som tang anvendt direkte som foder, eller om det alternativt vil være rentabelt at udvinde aktive stoffer af restproduktet. Tildeling af nøjagtige mængder aktivt stof er en fordel, hvis landmænd på længere sigt skal kunne dokumentere og få godskrevet en CO2-reduktion.

Måske er du også interesseret i

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder