Udgivet 17.11.2023

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Let adgang til foder kan øge tilvæksten hos smågrise

En ekstra indsats for at give pattegrise nem adgang til foder og vand i faremarken kan øge fravænningsvægten betydeligt.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har i efteråret 2023 fulgt pattegrisene i et faringshold på 15 søer på en økologisk grisebedrift fra forgården blev fjernet efter 7 dage indtil fravænning ved 7-8 uger. Formålet var at undersøge, hvor meget foder smågrisene åd, når de havde nem adgang til foderet og til vand, og hvad det betyder for tilvæksten.

Resultater og konklusioner er samlet i notatet Nem adgang for pattegrise til vand og foder i faremarken.

Grisenes vand og foder blev placeret nær soens foder og vand men uden for folden. En ekstra hegnspæl ud for pattegrisenes trug løftede hegnet lidt højere, så grisene ikke fik stød, når de besøgte fodertruget.

God tilvækst

Grisene blev vejet ved fravænning ca. 51 dage gamle. Den gennemsnitlige vægt var da 19 kg. Til sammenligning er fravænningsvægten som landsgennemsnit 16 kg ved en fravænningsalder på ca. 62 dage. Der er således gode muligheder for at øge tilvæksten hos smågrisene, hvis man gør en indsats for at give dem nem adgang til et passende foder.

Notat: Nem adgang for pattegrise til vand og foder i faremarken (pdf 7 sider)