Udgivet 20.04.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lavprotein-foder til økologiske søer på friland
Foderblandinger med et lavt proteinindhold kan potentielt reducere miljøpåvirkningen, minimere importen af soja og forbedre økonomien på økologiske grisebedrifter.
Af Linda Rosager Duve, Heidi Mai-Lis Andersen
Produktionsresultater fra en praktisk afprøvning og fra et dansk forsøg har vist, at det er muligt at reducere proteinindholdet i kraftfoderet til økologiske drægtige søer til 60-65 g standard fordøjeligt råprotein/FEso, når søerne samtidig har adgang til tilstrækkeligt grovfoder.
Proteinindholdet kan sænkes til 60-65 g standard fordøjeligt råprotein/FEso uden det har en negativ effekt på søernes huld og produktionsresultaterne i faremarken. Faktisk blev der i forsøget observeret en positiv effekt på pattegrisenes kuldtilvækst og fravænningsvægt, ved fodring med en kraftfoderblanding med reduceret proteinniveau (63 g standard fordøjeligt råprotein/FEso) sammenlignet med en standard kraftfoderblanding (76 g standard fordøjeligt råprotein/FEso).
Foder med et lavere proteinniveau har potentielt mange fordele:
- Billigere foder = bedre økonomi
- Reduceret miljøpåvirkning - kvælstofudledningen bliver mindre
- Reduceret klimapåvirkning - importen af proteinfoder fra andre verdensdele reduceres
Proteinet i grovfoderet bør indregnes i foderblandingen
Udover kraftfoderet bidrager grovfoderet også med protein. I den praktiske afprøvning og i forsøget med lavprotein lå den samlet tildelte mængde pr. so pr. dag på 260-270 g st. ford. råprotein. Protein bidraget fra grovfoderet varierer meget afhængigt af besætningens foderstrategi, grovfodertype og kvalitet og lå i de ovennævnte undersøgelser mellem 10-50% af tildelt st. ford. råprotein. Den højeste andel var i en besætning, der kørte med fuldfoder (miks af grovfoder og kraftfoder).
Proteinindholdet i grovfoderet bør indregnes i foderblandingen for at undgå overforsyning af soen, og dermed øget N-tab til miljøet
Proteinniveauet skal justeres i forhold til:
- Besætningens foderstrategi
- Type og kvalitet af grovfoder
- Søernes indtag af grovfoder og/eller græs
Fordøjeligheden af råprotein i græsensilage er ifølge fodermiddeltabellen 53 %. Nye resultater fra AU indikerer imidlertid, at fordøjeligheden af ensilage er højere end de 53 %, som fremgår af fodermiddeltabellen. Det er derfor muligt, at grovfoderet bidrager med mere protein, end vi umiddelbart har antaget.
Praktisk afprøvning - se mere her
Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i øjeblikket i gang med at afprøve de nye lave proteinnormer under praktiske forhold sammen med Vestjyllands Andel, Center for frilandsdyr, Hestbjerg Økologi og Krarup Landbrug Økologi.

Erfaringerne fra de to økologiske grisebedrifter, der er med i demonstrationsafprøvningen, kan ses i disse videoer. På Hestbjerg Økologi bliver der samtidig med afprøvningen af et kraftfoder med et lavt proteinniveau også afprøvet et restprodukt som grovfoder. Restproduktet er pressepulpen fra produktion af græsprotein.
Hør om deres erfaringer og afprøvningen hos Hestbjerg Økologi i videoen her.

Hør om deres erfaringer og afprøvningen hos Krarup Landbrug Økologi i videoen her.




Måske er du også interesseret i

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug