Udgivet 20.04.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lavprotein-foder til økologiske søer på friland
Foderblandinger med et lavt proteinindhold kan potentielt reducere miljøpåvirkningen, minimere importen af soja og forbedre økonomien på økologiske grisebedrifter.
Af Linda Rosager Duve, Heidi Mai-Lis Andersen
Produktionsresultater fra en praktisk afprøvning og fra et dansk forsøg har vist, at det er muligt at reducere proteinindholdet i kraftfoderet til økologiske drægtige søer til 60 - 65 g standard fordøjeligt råprotein/FEso, når søerne samtidig har adgang til tilstrækkeligt grovfoder.
Proteinindholdet kan sænkes til 60 - 65 g standard fordøjeligt råprotein/FEso uden det har en negativ effekt på søernes huld og produktionsresultaterne i faremarken. Faktisk blev der i forsøget observeret en positiv effekt på pattegrisenes kuldtilvækst og fravænningsvægt, ved fodring med en kraftfoderblanding med reduceret proteinniveau (63 g standard fordøjeligt råprotein/FEso) sammenlignet med en standard kraftfoderblanding (76 g standard fordøjeligt råprotein/FEso).
Foder med et lavere proteinniveau har potentielt mange fordele:
- Billigere foder = bedre økonomi
- Reduceret miljøpåvirkning - kvælstofudledningen bliver mindre
- Reduceret klimapåvirkning - importen af proteinfoder fra andre verdensdele reduceres
Proteinet i grovfoderet bør indregnes i foderblandingen
Udover kraftfoderet bidrager grovfoderet også med protein. I den praktiske afprøvning og i forsøget med lavprotein lå den samlet tildelte mængde pr. so pr. dag på 260 - 270 g st. ford. råprotein. Protein bidraget fra grovfoderet varierer meget afhængigt af besætningens foderstrategi, grovfodertype og kvalitet og lå i de ovennævnte undersøgelser mellem 10-50 % af tildelt st. ford. råprotein. Den højeste andel var i en besætning, der kørte med fuldfoder (miks af grovfoder og kraftfoder).
Proteinindholdet i grovfoderet bør indregnes i foderblandingen for at undgå overforsyning af soen, og dermed øget N-tab til miljøet
Proteinniveauet skal justeres i forhold til:
- Besætningens foderstrategi
- Type og kvalitet af grovfoder
- Søernes indtag af grovfoder og/eller græs
Fordøjeligheden af råprotein i græsensilage er ifølge fodermiddeltabellen 53 %. Nye resultater fra AU indikerer imidlertid, at fordøjeligheden af ensilage er højere end de 53 %, som fremgår af fodermiddeltabellen. Det er derfor muligt, at grovfoderet bidrager med mere protein, end vi umiddelbart har antaget.
Praktisk afprøvning - se mere her
Innovationscenter for Økologisk Landbrug er i øjeblikket i gang med at afprøve de nye lave proteinnormer under praktiske forhold sammen med Vestjyllands Andel, Center for frilandsdyr, Hestbjerg Økologi og Krarup Landbrug Økologi.
Erfaringerne fra de to økologiske grisebedrifter, der er med i demonstrationsafprøvningen, kan ses i disse videoer. På Hestbjerg Økologi bliver der samtidig med afprøvningen af et kraftfoder med et lavt proteinniveau også afprøvet et restprodukt som grovfoder. Restproduktet er pressepulpen fra produktion af græsprotein.
Hør om deres erfaringer og afprøvningen hos Hestbjerg Økologi i videoen her.
Hør om deres erfaringer og afprøvningen hos Krarup Landbrug Økologi i videoen her.
Måske er du også interesseret i
12.12.2025
Giv dine grise en god start på friland
Inspiration og erfaringer fra dine kollegaer
Læs mere om Giv dine grise en god start på friland
10.12.2025
Undgå foderspild hos smågrise og slagtegrise
Foderspild belaster både produktionsøkonomien og klimaet.
Læs mere om Undgå foderspild hos smågrise og slagtegrise
11.12.2025
Grovfoder til øko- og frilandsgrise
Gode råd til, hvordan du bedst får succes med grovfoder til dine økologiske og frilandsgrise.
Læs mere om Grovfoder til øko- og frilandsgrise
10.11.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Læs mere om Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Læs mere om Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges04.07.2025
Græs skal spille større rolle i søers fodring
Projekt vil afdække foderværdien af fosfor i kløvergræs til grise. Det kan gavne både miljø og landmandens økonomi, hvis man kan tilsætte mindre mineralsk fosfor til sofoderet.
Læs mere om Græs skal spille større rolle i søers fodring
23.06.2025
Sådan reducerer du halebid hos øko-grise
Udfør daglige tilsyn og reager ved de første tegn på ubalance hos grisene.
Læs mere om Sådan reducerer du halebid hos øko-grise
30.06.2025
Træer kan give foder til grise
Nye undersøgelser viser bl.a., at grøn biomasse fra træer kan ensileres og bruges som grovfoder.
Læs mere om Træer kan give foder til grise
11.06.2025
Strategier til at sænke sodødeligheden
Sodødeligheden i danske, økologiske besætninger ligger på 9,6 procent. Oplever du en høj sodødelighed, er det vigtigt at kende årsagerne, så du kan skrue på de relevante håndtag.
Læs mere om Strategier til at sænke sodødeligheden
28.05.2025
Nyt beslutningsstøtteværktøj: Afgræsningsprognose til drægtige søer
Græsmanagement skal på dagsordenen hos de økologiske griseproducenter. Foreløbige afprøvninger viser, at kvæg-prognosen med få modifikationer også kan bruges til drægtige søer.
Læs mere om Nyt beslutningsstøtteværktøj: Afgræsningsprognose til drægtige søer
10.04.2025
Varmestress hos øko-grise og andre grise på friland
Minimer risikoen for varmestress ved at have fokus på sølehuller, skygge, foder og drikkevand.
Læs mere om Varmestress hos øko-grise og andre grise på friland
12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Læs mere om Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise