Udgivet 24.05.2022
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Foder til fjerkræ: Egne råvarer er stor økonomisk fordel
Prisstigninger på råvarer til foder satte i 2022 mange økologiske ægproducenter i en alvorlig økonomisk klemme. Specielt producenter, som indkøber alt foder, blev ramt. Bedre ser det ud for producenter, der har en stor egenproduktion af foderråvarer
Af Niels Finn Johansen, Karen Munk Nielsen
Prisstigninger på råvarer til foder satte i 2022 mange økologiske ægproducenter i en alvorlig økonomisk klemme, da der ikke var tilsvarende stigninger i ægnoteringen. Specielt producenter, som skal indkøbe alt foder, er ramt. Noget bedre ser det ud for producenter, der har en stor egenproduktion af foderråvarer. Her er det kun tilskudsfoderet, der stiger i pris. Gevinsten ved egenproduktion er større, jo større andel af foderråvarerne man selv producerer.
Man kan selv producere det meste foder til høns
I projektet Den alsidige fjerkræbedrift (Økologisk Landsforening 2016-2017) blev der med udgangspunkt i en økologisk ægproduktion med 18.000 høner, studeproduktion og 250 ha planteavl lavet sædskifteplaner og gennemført fodringsforsøg. Målet var at undersøge hvor høj grad af selvforsyning, man kan opnå, og hvilke afgrøder man skal prioritere.
Konklusionen blev, at mindst 80 procent af råvarerne kan komme fra egen bedrift, og går man en smule på kompromis med enkelte af næringsstofferne i foderet, kan man opnå 100 procent egenforsyning med økologiske råvarer af landbrugsoprindelse.
Visse typer grovfoder kan bidrage med en ikke uvæsentlig andel af høners energibehov. En optimal ud-nyttelse af grovfoder vil derfor være en måde at mindske foderomkostningerne på, samtidig med at grovfoderet har gunstig effekt på sundhed og velfærd.
Stor økonomisk gevinst med nuværende priser
Økonomien ved selv at producere sine råvarer er svær at beregne, og beregningerne viste heller ikke nogen stor gevinst i et normalt år som 2017. Hvis beregningen var foretaget i 2022, ville gevinsten med stor sandsynlighed blive særdeles stor. Selvforsyning med foder gør fjerkræejendommen mere robust.
Mulighederne for selv at producere egnet økologisk foder til fjerkræ er beskrevet i to publikationer fra 2017. Fjerkrækonsulent Niels Finn Johansen er medforfatter på begge publikationer.
Katalog over råvarer
Kataloget Egenproducerede foderråvarer til økologisk fjerkræ giver overblik over de vigtigste råvarer til foder. Det indeholder datablade på 17 tørfodermidler og 16 grovfodermidler med information om dyrkning, sædskifte, høst og opbevaring samt oplysninger om næringsstofindhold og evt. ernæringsskadelige stoffer, hvor disse data er til stede.
Rapporten Bedre samspil mellem mark og stald har fokus på proteinfoder og særligt alternative grovfodermidlers rolle i forhold til fjerkræets næringsstofbehov og til sædskiftefordele i marken.
Læs mere
Egenproducerede foderråvarer til økologisk fjerkræ (pdf, 40 sider)
Bedre samspil mellem mark og stald (pdf, 16 sider)
Måske er du også interesseret i

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

04.03.2025
Regler for økologisk ægproduktion
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk ægproduktion og et eksempel på et omlægningsforløb.
Æg- og fjerkræsproduktion
Æglæggere

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

27.01.2025
Økologer kan få et gratis udviklingstjek
Økologiske landmænd har oplevet et vigende marked for deres produkter, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.
Driftsøkonomi

03.01.2025
Fugleinfluenza: Når du skal holde hønerne på stald
I tilfælde af fugleinfluenza og offentligt påbud om, at hønerne ikke må være ude, bliver de frustrerede. Det kan føre til stress, fjerpilning og kannibalisme.
Æglæggere
Sunde og robuste dyr
Management
Udearealer og staldforhold

21.11.2024
Velegnede værktøjer, når du gerne vil regne den ud
Få overblik over driftsøkonomiske værktøjer, der kan bruges til både planlægning og benchmarking af din økologiske produktion.
Driftsøkonomi

27.11.2024
Analyse: Store udsving i prisen på økologisk foderkorn
Prisen på økologiske salgsafgrøder viser store udsving. Særligt markedet for foderkorn er følsomt. I denne analyse undersøges prisudsving på foderkorn på baggrund af regnskabsdata for perioden 2014 til 2023 fra Økonomidatabasen.
Driftsøkonomi
Korn

08.11.2024
Forstå dit regnskab for din øko-bedrift
Nøgletallene egenkapital, konsolidering, egenkapitalens forrentning og soliditet kan give dig et godt indblik i din virksomheds økonomiske sundhed og robusthed.
Driftsøkonomi

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

21.10.2024
Optimer din indtjening på økologisk mælkeproduktion
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har analyseret regnskaber fra malkekvægsbedrifter for at identificere de nøgleområder, der kan optimere indtjeningen ved økologisk mælkeproduktion.
Management
Kvæg
Driftsøkonomi

28.01.2025
Økologisk mælkeproducent: Udviklingstjek giver godt overblik
Preben Hornbæk Madsen tog mod tilbuddet om gratis udviklingstjek og fik kompetent sparring til sine tanker om fremtiden for familien og den økologiske malkekvægsbedrift.
Driftsøkonomi