Udgivet 13.12.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Tips til at beskytte kalve og ungdyr på græs mod parasitter
En ren afgræsningsmark, godt med tilskudsfoder og et foldskifte midt på sommeren kan løse de fleste problemer med parasitter.
Af Linda Rosager Duve
Parasitter er et af de centrale problemer med kalve på græs, og der er derfor god grund til at overveje, hvad man kan gøre for at undgå problemer med parasitter. Det understøttes af undersøgelser fra 2024, baseret på datatræk fra kvægdatabasen. Udtrækket viser, at kalve og ungdyr fra økologiske bedrifter oftere har slagtefund af leverikter, og de er overrepræsenterede i antallet af sygdomsregistreringer relateret til leverikter, lungeorm, løbetarmorm og fluemastitis.
Parasitter og resulterende behandling er både en udfordring for dyrenes velfærd, landmandens økonomi, resistensudvikling mod antiparasitære midler og biodiversiteten på afgræssede arealer.
Huskeliste til beskyttelse af de små øko-kalve:
- Udbind på rene marker
- Skift til ren mark midt på sommeren
- Rigeligt med tilskudsfoder
- Rent vand, rene skåle og trug
- Afpuds marken, hvis mere end 15 % buskgræs
- Små grupper med max 10 kalve
- Hold øje med tegn på hoste og diarré
- Minimer kalvenes stressniveau (Gradvis foderskift, sygdomsbehandling, god hygiejne, læ og tørt leje)
Ren mark fra starten af afgræsningen
For at undgå en tidlig belastning og opformering af parasitter er det en stor fordel at binde kalvene ud på en ren mark. Med andre ord, undgå en permanent kalvefold.
Om foråret er ”en ren mark” en mark, der ikke har været afgræsset af kvæg året før og ikke har fået kvæg-gødning. Senere på sommeren er det en mark, der hverken har været afgræsset eller har fået kvæggødning samme år. Det vil typisk være en mark, hvor der er taget slæt.
Suppleringsfoder er vigtigt
Sunde og stærke kalve, med en god tilvækst allerede når de er på stald, er godt rustet til at komme ud og klare omstillingen til græs.
Græs alene giver ikke kalvene energi nok til, at de kan holde tilvæksten. Derfor er det nødvendigt med tilskudsfoder. Kalvene skal have mulighed for at æde den samme mængde energi, som hvis de var på stald. En løsning kan være at give adgang til koncentreret fuldfoder eller at give dem 1-1,5 kg tørstof i tilskudsfoder – korn eller kraftfoder – pr. kalv pr. dag.
Tilskudsfoderet til småkalve på græs skal også supplere behovet for ekstra protein og mineraler.
Foldskifte i juli
Parasitter opformerer sig på marken gennem sæsonen og belastningen vil typisk stige stærkt, når vi når frem til juli måned. Det er derfor en rigtig god idé at bryde kæden og starte fra niveau 0 ved at flytte kalvene, sammen med deres hytte eller anden mulighed for læ, til en ren mark.
Følg kalvene tæt
Problemer med parasitter har det med at dukke op hen på sommeren, mens der de første mdr. typisk ikke er nogen problemer - men følg alligevel situationen tæt. Det er vigtigt at holde øje med kalvene. De typiske tegn er hoste, diarré og utrivelighed, så tjek deres gødning for diarré og lyt efter, om de begynder at hoste.
Ved tegn på parasitter skal der reageres hurtigt med enten:
- behandling med medicin
- flytning til ny ren mark
- tage kalvene på stald
Kalvens fjender på græs
Løbetarmorm findes i stort set alle besætninger men med forskelligt smittetryk. På græsmarker, der er blevet afgræsset af kreaturer i den foregående sæson, vil der være overvintret smitte med larver af løbe-tarmorm. Symptomerne er utrivelighed og diarré, som minder om symptomerne på coccidiose.
Lungeorm kan ikke forudsiges og findes ikke i alle besætninger. Lungeormelarver kan overleve en vinter på marker, der har været smittet i efteråret eller overleve i ikke behandlede dyr, som er inficeret den foregående afgræsningssæson. Smitten kommer i juni og fremad afhængigt af vejret (regn og koldt vejr øger risikoen). Vær ekstra opmærksom ved indkøb af nye dyr. Dyrenes immunitet overfor lungeorm er kortvarig og tabes derfor fra sæson til sæson.
Coccidiose kan give diarré i forbindelse med udbinding. Diarré skyldes en parasit, der tilhører tarmcoccidierne. Kalvene optager smittefarlige æg ved udbinding på græsarealer, der har været afgræsset af kalve året før. Æggene i gødningen på marken er meget modstandsdygtige og kan overleve vinteren og den følgende græsningssæson.
Immunitet skal opbygges
Kalve der er ældre end 4-5 mdr. kan med fordel udsætte for moderat smitte med indvoldsparasitter (løbetarmorm og coccidiose) for at opnå immunitet. Niveauet af parasitsmitte skal være så lavt, at dyrene ikke bliver syge, men opbygger immunitet, som de kan bruge de efterfølgende sæsoner på græs.
Se mere om management af parasitter
Du kan læse meget mere om de nyeste undersøgelser, samt kigge nærmere på best-practice i relation til management af parasitter, i rapporten:
Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg