Udgivet 02.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Avlsarbejde skal sikre, at koen trives i fremtidens økologiske produktionssystem
Hvordan skal fremtidens økologiske malkeko se ud? Det er en række forskere i gang med at undersøge, og målet er at udvikle et økologisk avlsprogram, så fremtidens malkeko bliver specielt tilpasset til økologiske produktionssystemer og til forbrugernes efterspørgsel efter økologiske produkter.
Af Arne Munk, Maja Bertelsen, Morten Kargo og Hanne Marie Nielsen
I det nuværende avlsarbejde hos malkeracerne vægtes avlsegenskaberne i det totaløkonomiske indeks ens, uanset om dyrene skal indgå i en konventionel eller økologisk produktion. Det betyder, at køerne, der bruges i den økologiske mælkeproduktion primært er tilpasset et konventionelt produktionsmiljø. Dette er ikke optimalt, da produktionssystemer og markedskrav varierer mellem konventionelle og økologiske bedrifter. For eksempel vil god yversundhed og robusthed mod andre sygdomme være vigtigere i en økologisk produktion end i en konventionel på grund af de skarpe regler om brug af antibiotika i økologien.
Etablering af en særlig økologisk avlslinje for malkekøer har hidtil været vanskelig, da det har krævet en stor population for at opnå en tilstrækkelig stor avlsfremgang. Anvendelse af genomisk selektion betyder imidlertid, at avlsfremgangen kan fastholdes i mindre populationer.
Projektet Ø-KO-AVL bygger på et tidligere GUDP-finansieret projekt, SOBcows. Her blev det vist, at det er muligt for de danske malkeracer – og kan give god mening – at tilpasse avlsmaterialet og produktionsdyrene til de økologiske produktionsformer og principper.

Økologisk mælkeproducent Martin Krogsgaard er med i brugerrådet i projektet. Han har røde køer, som er den race, projektet tager udgangspunkt i.
I projektet, som startede i 2023, bliver der udarbejdet avlsmål baseret på økonomiske modeller og præferencer hos forbrugere, mejerivirksomheder og landmænd. De økologiske avlsmål defineres ved hjælp af økonomiske værdier fra en økonomisk model kombineret med værdien af egenskaber baseret på forbrugerundersøgelser (f.eks. dyrevelfærd og klimapåvirkning) og en ønsket avlsfremgang.
Der er nedsat et brugerråd med økologiske mælkeproducenter, som skal drøfte og skabe konsensus om, hvordan den økologiske malkeko skal formes. Perspektiverne er store, da mere robuste og sunde køer vil styrke den økologiske produktions troværdighed, og kan f.eks. være med til at reducere – og måske ligefrem udfase – brugen af antibiotika.
Det 3-årige Organic RDD-projekt Ø-KO-AVL er et samarbejde mellem forskere fra forskellige centre og institutter på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (IFRO). Derudover deltager Innovationscenter for Økologisk Landbrug, SEGES Innovation, VikingGenetics samt mejerierne Arla, Naturmælk og Thise. Den overordnede projektledelse ligger hos Aarhus Universitet.


Måske er du også interesseret i

01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Produktionsregler
Mælkeproduktion

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

15.08.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

08.10.2025
Norge: Sæterdrift med NoFence – når fortid og fremtid forenes
Norske bønder har i århundrede drevet husdyrene op i fjeldene på sommergræsning. Det kan virke gammeldags, men måske er der en fornyelse på vej, der kan fremtidssikre sæterdriften.
Kvæg
Management
Udland

30.09.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Kvæg
Udearealer og afgræsning

24.09.2025
Trivsel hos kalve og ungdyr på græs om efteråret
Læs om en række tiltag, du kan sætte i værk for at sikre sundhed og høj tilvækst hos kalve og ungdyr, hvilket er fundamentet for, at opdrættet kan blive gode og produktive malkekøer på din bedrift.
Sunde og robuste dyr
Fodring
Staldforhold
Udearealer og afgræsning
Management

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

19.08.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får og geder
Heste
Tilskud

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission