Udgivet 02.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Avlsarbejde skal sikre, at koen trives i fremtidens økologiske produktionssystem
Hvordan skal fremtidens økologiske malkeko se ud? Det er en række forskere i gang med at undersøge, og målet er at udvikle et økologisk avlsprogram, så fremtidens malkeko bliver specielt tilpasset til økologiske produktionssystemer og til forbrugernes efterspørgsel efter økologiske produkter.
Af Arne Munk, Maja Bertelsen, Morten Kargo og Hanne Marie Nielsen
I det nuværende avlsarbejde hos malkeracerne vægtes avlsegenskaberne i det totaløkonomiske indeks ens, uanset om dyrene skal indgå i en konventionel eller økologisk produktion. Det betyder, at køerne, der bruges i den økologiske mælkeproduktion primært er tilpasset et konventionelt produktionsmiljø. Dette er ikke optimalt, da produktionssystemer og markedskrav varierer mellem konventionelle og økologiske bedrifter. For eksempel vil god yversundhed og robusthed mod andre sygdomme være vigtigere i en økologisk produktion end i en konventionel på grund af de skarpe regler om brug af antibiotika i økologien.
Etablering af en særlig økologisk avlslinje for malkekøer har hidtil været vanskelig, da det har krævet en stor population for at opnå en tilstrækkelig stor avlsfremgang. Anvendelse af genomisk selektion betyder imidlertid, at avlsfremgangen kan fastholdes i mindre populationer.
Projektet Ø-KO-AVL bygger på et tidligere GUDP-finansieret projekt, SOBcows. Her blev det vist, at det er muligt for de danske malkeracer – og kan give god mening – at tilpasse avlsmaterialet og produktionsdyrene til de økologiske produktionsformer og principper.

Økologisk mælkeproducent Martin Krogsgaard er med i brugerrådet i projektet. Han har røde køer, som er den race, projektet tager udgangspunkt i.
I projektet, som startede i 2023, bliver der udarbejdet avlsmål baseret på økonomiske modeller og præferencer hos forbrugere, mejerivirksomheder og landmænd. De økologiske avlsmål defineres ved hjælp af økonomiske værdier fra en økonomisk model kombineret med værdien af egenskaber baseret på forbrugerundersøgelser (f.eks. dyrevelfærd og klimapåvirkning) og en ønsket avlsfremgang.
Der er nedsat et brugerråd med økologiske mælkeproducenter, som skal drøfte og skabe konsensus om, hvordan den økologiske malkeko skal formes. Perspektiverne er store, da mere robuste og sunde køer vil styrke den økologiske produktions troværdighed, og kan f.eks. være med til at reducere – og måske ligefrem udfase – brugen af antibiotika.
Det 3-årige Organic RDD-projekt Ø-KO-AVL er et samarbejde mellem forskere fra forskellige centre og institutter på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (IFRO). Derudover deltager Innovationscenter for Økologisk Landbrug, SEGES Innovation, VikingGenetics samt mejerierne Arla, Naturmælk og Thise. Den overordnede projektledelse ligger hos Aarhus Universitet.


Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug