Udgivet 03.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Af Birgit Ingvorsen
Proteinafgrøder fra egen produktion til foder
Proteinafgrøder som f.eks. ærter, hestebønner, sødlupin eller blandinger af korn og bælgsæd kan under særlige betingelser bruges som foder til økologiske dyr på egen bedrift i det første år efter påbegyndt omlægning til økologi. Afgrøden skal være sået efter markens omlægningsdato, for at den kan bruges som foder.
Blandinger af korn og bælgsæd kan både indeholde over og under 50 % bælgsæd. Det vil sige blandinger, der er med til at opfylde krav om 20 % bælgafgrøder i sædskiftet (skal indeholde mere end 50 % bælgsæd regnet som antal frø) og blandinger, som indeholder mindre end 50 % bælgsæd - afgrødekoderne 7 og 214.
Høst eller afgræsning af græs, græsblandinger og lucerne
Græs, græsblandinger og lucerne kan afgræsses eller høstes som førsteårs omlægningsafgrøde, efter at marken er indberettet til Styrelsen og er påbegyndt omlægning til økologi.
Førsteårs omlægningsafgrøde må maksimalt udgøre 20 % af foderrationen til økologiske dyr beregnet som kg tørstof i gennemsnit på årsbasis. Den kan kun bruges til økologiske dyr på samme bedrift (CVR nr.). Hvis afgrøden sælges, betragtes den ikke længere som økologisk.
Supplerende regler for kvægbedrifter ifølge Brancheanbefalingerne
Kvægbedrifter, der leverer mælk eller slagtedyr til en virksomhed, som har tilsluttet sig de frivillige anbefalinger for at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer, har en række supplerende regler.
Fodring med en førsteårs omlægningsafgrøde (græs, lucerne og proteinafgrøder) opgøres i tørstofindhold pr. dyr pr. dag i foderrationen, til forskel fra EU-reglerne, hvor det opgøres som 20 % pr. år.
Nye marker ifølge brancheanbefalingerne
Nye marker - både ved forpagtning og køb - med allerede etablerede flerårige afgrøder, skal være påbegyndt omlægning senest d. 23. april 2025 (frist for økologi- og fællesskema), hvis afgrøderne skal indgå i den økologiske foderplan på bedrifter omfattet af brancheanbefalingerne.
Nye marker, hvor der etableres en proteinafgrøde efter påbegyndt omlægning, kan anvendes til foder på kvægbedriften, hvis marken f.eks. bliver omlagt 1. august.
Ekstensive permanente græsarealer, der forpagtes eller købes, der har afgrødekoderne 250, 251, 252, 253, 254 eller 256, skal ikke leve op til de supplerende regler: Disse marker kan anvendes, inden for reglerne om 20 % pr. dyr pr. år uafhængigt af omlægningsdatoen.
Se Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer (icoel.dk)
Økologisk arealstøtte til marker, der omlægges i 2025
Marker der omlægges til økologi i 2025, efter 1. januar, kan få økologisk arealstøtte under den etårige bio-ordning for kalenderåret 2026. Der skal ansøges i Fællesskema 2026 sammen med ansøgning om grundbetaling.
Læs mere om Økologisk arealstøtte 2025 (icoel.dk)
Administration af reglerne
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø administrerer reglerne. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

18.07.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Grovfoder
Afgrøder

04.07.2025
Græs skal spille større rolle i søers fodring
Projekt vil afdække foderværdien af fosfor i kløvergræs til grise. Det kan gavne både miljø og landmandens økonomi, hvis man kan tilsætte mindre mineralsk fosfor til sofoderet.
Grise
Fodring
Management

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

20.06.2025
Udbud af økologisk frø af vinterraps i OrganicXseeds 2025
I databasen OrganicXseeds kan du undersøge udbuddet af økologisk frø af vinterraps til den kommende sæson. Der udbydes lige nu 5 sorter – både hybridsorter og linjesorter.
Afgrøder
Oliefrø
Produktionsregler
Planteavl

28.05.2025
Nyt beslutningsstøtteværktøj: Afgræsningsprognose til drægtige søer
Græsmanagement skal på dagsordenen hos de økologiske griseproducenter. Foreløbige afprøvninger viser, at kvæg-prognosen med få modifikationer også kan bruges til drægtige søer.
Fodring
Management
Grise

01.05.2025
Gode råd om at lukke høns ud
Økologiske høns må igen komme ud under åben himmel efter måneders staldpligt pga. fugleinfluenza.
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg