Udgivet 03.02.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Af Birgit Ingvorsen
Proteinafgrøder fra egen produktion til foder
Proteinafgrøder som f.eks. ærter, hestebønner, sødlupin eller blandinger af korn og bælgsæd kan under særlige betingelser bruges som foder til økologiske dyr på egen bedrift i det første år efter påbegyndt omlægning til økologi. Afgrøden skal være sået efter markens omlægningsdato, for at den kan bruges som foder.
Blandinger af korn og bælgsæd kan både indeholde over og under 50 % bælgsæd. Det vil sige blandinger, der er med til at opfylde krav om 20 % bælgafgrøder i sædskiftet (skal indeholde mere end 50 % bælgsæd regnet som antal frø) og blandinger, som indeholder mindre end 50 % bælgsæd - afgrødekoderne 7 og 214.
Høst eller afgræsning af græs, græsblandinger og lucerne
Græs, græsblandinger og lucerne kan afgræsses eller høstes som førsteårs omlægningsafgrøde, efter at marken er indberettet til Styrelsen og er påbegyndt omlægning til økologi.
Førsteårs omlægningsafgrøde må maksimalt udgøre 20 % af foderrationen til økologiske dyr beregnet som kg tørstof i gennemsnit på årsbasis. Den kan kun bruges til økologiske dyr på samme bedrift (CVR nr.). Hvis afgrøden sælges, betragtes den ikke længere som økologisk.
Supplerende regler for kvægbedrifter ifølge Brancheanbefalingerne
Kvægbedrifter, der leverer mælk eller slagtedyr til en virksomhed, som har tilsluttet sig de frivillige anbefalinger for at højne dyrevelfærd, miljø og etik ved produktion af økologisk mælk og kød fra bedrifter med kreaturer, har en række supplerende regler.
Fodring med en førsteårs omlægningsafgrøde (græs, lucerne og proteinafgrøder) opgøres i tørstofindhold pr. dyr pr. dag i foderrationen, til forskel fra EU-reglerne, hvor det opgøres som 20 % pr. år.
Nye marker ifølge brancheanbefalingerne
Nye marker - både ved forpagtning og køb - med allerede etablerede flerårige afgrøder, skal være påbegyndt omlægning senest d. 23. april 2025 (frist for økologi- og fællesskema), hvis afgrøderne skal indgå i den økologiske foderplan på bedrifter omfattet af brancheanbefalingerne.
Nye marker, hvor der etableres en proteinafgrøde efter påbegyndt omlægning, kan anvendes til foder på kvægbedriften, hvis marken f.eks. bliver omlagt 1. august.
Ekstensive permanente græsarealer, der forpagtes eller købes, der har afgrødekoderne 250, 251, 252, 253, 254 eller 256, skal ikke leve op til de supplerende regler: Disse marker kan anvendes, inden for reglerne om 20 % pr. dyr pr. år uafhængigt af omlægningsdatoen.
Se Brancheanbefalinger for økologiske kreaturer (icoel.dk)
Økologisk arealstøtte til marker, der omlægges i 2025
Marker der omlægges til økologi i 2025, efter 1. januar, kan få økologisk arealstøtte under den etårige bio-ordning for kalenderåret 2026. Der skal ansøges i Fællesskema 2026 sammen med ansøgning om grundbetaling.
Læs mere om Økologisk arealstøtte 2025 (icoel.dk)
Administration af reglerne
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø administrerer reglerne. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

20.02.2025
Regler for økologisk gede- og fårehold
Formålet med at holde får eller geder er som regel en produktion af økologisk kød, mælk, uld eller mohair. Desuden er får/geder oplagte ”naturplejere”. I alle tilfælde er der en række regler for den økologiske drift, du skal være opmærksom på.
Produktionsregler
Produktionsregler for øvrige dyregrupper
Får
Geder