Udgivet 15.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr på den økologiske bedrift
Når du søger om certificering til økologisk drift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange, der er.
Af Birgit Ingvorsen
Hver dyreart og antal dyr indberettes for sig. Sker der ændringer efterfølgende, skal det oplyses hvert år i økologiindberetningen til Styrelsen via økologiskemaet i Tast selv. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se lbst.dk/okologi.
Husdyrhold til eget brug
Alle de dyr/dyrearter, du har, som producerer produkter, der udelukkende anvendes i egen husholdning, behøver ikke at være omfattet af økologikontrol. Du kan vælge at registrere dem som ”husdyrhold til eget brug”, og så skal økologikontrollen ikke se dokumentation for foder, afgræsning eller staldforhold. Økologikontrollen skal heller ikke se dokumentation ved produktion til eget brug i køkkenhaven.
Antallet af dyr til eget brug skal være realistisk i forhold til, at æg, kød eller mælk skal kunne konsumeres i egen husholdning.
Har du en lille husholdning, er det tilladt at holde få dyr til eget forbrug - har du en større, kan du have flere dyr af de forskellige arter, hvis du kan forklare over for Styrelsen, at produkterne fra dyrene svarer til husstandens behov.
Vær opmærksom på
Det er ikke tilladt at sælge/afsætte dyr/produkter fra husdyrhold til eget brug – hverken som konventionelle eller økologiske.
Selskabsdyr har afløst hesteordningen
”Selskabsdyr” er betegnelsen for dyr, der holdes som kæle-/hobbydyr og aldrig bruges til konsum. Det omfatter også alle hestehold – uanset antallet af heste, og det kan både være egne og andres heste. Selskabsdyr må fodres med ikke-økologisk foder, f.eks. er det tilladt at fodre heste med ikke-økologisk grovfoder. Eneste begrænsning er, at foder, der gives på marken, skal være gmo-frit.
Du må gerne sælge selskabsdyr som heste og kælegrise
Forbuddet mod salg af dyr/produkter gælder ikke for selskabsdyr som rideheste eller ”kælegrise”. De kan sælges eller gives væk til levebrug.
Afgræsning af økologiske arealer
Husdyr til eget brug og selskabsdyr må gerne gå på økologiske arealer året rundt. Det gælder både egne og andres dyr, men det samlede antal - det forventede gennemsnit - indberettes til Styrelsen.
Ingen økologiske og konventionelle dyr af samme art
Der må aldrig være økologiske og konventionelle dyr af samme art på den økologiske bedrift. Det gælder også for økologiske dyr og dyrehold til eget brug. Har du f.eks. en økologisk malkekvægsbesætning – eller er påbegyndt omlægning af en konventionel besætning – så kan du ikke have slagtekalve eller ammekøer under ordningen til ”eget brug”. Du må derimod gerne have høns, kyllinger og kaniner til eget brug samtidig med en økologisk malkekvægsbesætning.
Salg af økologiske produkter fra mindre husdyrhold
Hvis du ønsker at sælge produkter fra bedriften, skal dyrene registreres med en omlægningsdato i økologiskemaet, så det kan ses af Styrelsens økologikontrol – uanset hvor få/mange dyr, du har. Det er ikke længere muligt at påbegynde omlægning af husdyrhold til eget brug, hvis du ønsker at ændre produktion undervejs. Har du f.eks. haft høns og ægproduktion til eget brug i en periode, skal du indsætte kyllinger/hønniker efter reglerne for etablering/indsættelse af en økologisk besætning. Ændringen og besætningens omlægningsdato indberettes til Styrelsen, og produktionen bliver så omfattet af økologikontrol. Du skal derefter dokumentere, at alle økologiregler er overholdt.
Omlægning af husdyrhold eller samtidig drift
Når bedriften påbegynder omlægning, er der krav om, at hele bedriften er omfattet af økologireglerne senest efter to år. Ønsker du ikke at omlægge et husdyrhold, så kan det indberettes efter reglerne for ”samtidig drift” og kan fortsætte som konventionelt. Husdyrhold til eget brug og dyr anmeldt under samtidig drift kan ikke omlægges til økologisk produktion på et senere tidspunkt. Vær opmærksom på, at alle ændringer af omlægningsdatoer og husdyrhold skal indberettes til Styrelsen på forkant – dvs. frem i tiden. Det er ikke muligt at ændre datoer, når de er passeret.
Gødning fra husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Vær opmærksom på, at gødningen fra husdyrhold til eget brug og selskabsdyr betragtes som konventionel gødning.
Husk altid registrering i CHR
Læs f.eks. om registrering af hobbyfjerkræhold på Landbrugsindberetning.dk og om registrering af biavl i Det Centrale Bigårdsregister på virk.dk.
Hent faktaark
Administration af reglerne
Reglerne administreres af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. Innovationscenter for Økologisk Landbrug tager forbehold for ændringer i praksis.

Måske er du også interesseret i

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

28.02.2025
Udsæd til økologisk majsdyrkning
I denne artikel finder du en oversigt over, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du bestiller udsæd af majs.
Planteavl
Produktionsregler
Udsæd og formeringsmateriale
Grovfoder

03.03.2025
Læggekartofler til økologisk dyrkning
Læs herunder om praksis for dispensation til brug af ikke-økologiske læggekartofler og ændrede regler for anmeldelse af hjemmeproducerede læggekartofler på økologiske arealer eller omlægningsarealer.
Produktionsregler
Planteavl
Kartofler
Udsæd og formeringsmateriale

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning